S virtuálním modelem koncentračního tábora pro Romy jezdí po školách

ilustrační foto: MorgueFile

Studenti a veřejnost mají možnost navštívit ve virtuální realitě tábor V Letech u Písku, hitlerovský koncentrační tábor zřízený zejména pro romské vězně. Model zachycuje pravděpodobnou podobu tábora. Projekt vytvořila Romea ops ve spolupráci s Českým institutem informatiky, robotiky, kybernetiky ČVUT v Praze za finanční podpory velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. Workshopy virtuální reality mohou zájemci vidět po domluvě s romistkou Kristýnou Dienstbierovou.

reportáž ČRo
——————–
Kdybyste mě měla uvést do té virtuální reality, co mě tam čeká.

mluvčí 6,
——————–
Tak Vlastně je to zrekonstruovaný tábor na základě dobových fotografií a dokumentů a je to koncipované jako prohlídka, takže člověk se tam prochází, do některých ubikací se dá vlízt, jsou tam informační panely i s dobovýma fotografiema, dokumentama.

mluvčí 5,
——————–
Vy jezdíte do škol, jaký mají zájem o to ty školy?

mluvčí 6,
——————–
Jezdíme do škol po celé republice, my jsme chtěli začít s tím před covidem, ale covid nám trošku jako zabrzdil, takže vlastně až minulý rok jsme s tím začali pořádně jezdit. Školy zatím o tom zájem mají, my jsme se ze začátku báli vlastně jako reakcí žáků, že to budou brát, jako že tam není úplně dokonalá grafika a překvapilo nás, že to hodně zajímá. Říkají, že se teď lépe dokážou představit, jak vůbec takový koncentrační tábor vypadal a často jsou překvapeni třeba, kolik lidí bylo ubytováno v jedné ubikaci, protože jinak to téma samo o sobě nejenom romského holocaustu, ale holocaustu obecně jako pro mladé už tak vzdálené, že jim vlastně jako nic neříká, no a nedokážu si to vůbec představit, kromě té virtuální reality my ještě pracujeme jako s pamětníky, a to je pro ně mnohem, jako si dokážu víc představit a vžít se do toho, než když jim někdo vykládá nějaká suchá data.

mluvčí 5,
——————–
Do budoucna se žáci a lidé mohou dozvědět více. Vy pořád pracujete na té virtuální realitě.

mluvčí 6,
——————–
Ano? Prostě rozvíjíme jí a chceme tam dát právě i ty vzpomínky pamětníků namluvené, možná třeba i animované scény, kdy třeba budou ve vězni sedět na posteli a povídat si, jak žili dřív, to tam vlastně chceme taky dostat i ty vzpomínky jako na život předtím, další scény, které by nějak zobrazovaly ty podmínky v tom táboře, ale spíš náznakem, ne, aby tam byly nějaký morbidní scény, protože to přece jenom jako primárně jako vzdělávací nástroj, tak nechceme nikoho děsit, ale aby si to ty mladý jako dokázali představit nebo domyslet, jak to tam vypadalo.

mluvčí 5,
——————–
vy jste lektorka s paní Kristýnou Dienstbierovou, jezdíte po školách?

My vlastně jezdíme jednak teda do základních škol na druhý stupeň, anebo na střední školy, máme tam vždycky program, který trvá tři vyučovací hodiny, začíná to tak, že nejdřív je nějaký úvod, který máme společně s celou tou třídou, kdy uvedeme nějak do tématu, řekne jim, co se bude dít, kam se vlastně dostanou a potom si je rozdělujeme na dvě skupiny a jedna skupina jde zatím do té virtuální reality, kde se střídá po nějakých maximálně pětiminutových intervalech, protože zase není toho prostoru tolik, takže aby každý měl možnost tam nahlédnout a nějak si to projít. Zatím ta druhá skupina vlastně se mnou dělá nějaké doprovodné aktivity, které mají jim zase přiblížit víc vlastně celé to téma holocaustu, Sintů a Romů na území České republiky.

Co vás nejvíce překvapilo? Jaké mají reakce studenti?

Popravdě řečeno, mě možná nejvíce překvapilo to, že se vlastně nesetkáváme s negativními reakcemi třeba směrem k Romům.

Máte zpětnou vazbu od těch škol?

Máme, protože my vlastně i rozdáváme potom dětem nějaký takový jako dotazníky, na základě kterých oni se vyjadřují k celému tomu programu i teda k té virtuální realitě a ta zpětná vazba si myslím, že je velmi hezká i od učitelů, máme na to pozitivní reakce a většinou potom po nás chtějí i třeba nějaké doplňující materiály k tomu, což mi připadá zásadní vlastně, aby s tím oni pracovali dál, anebo od nás třeba chtějí i potom, kdybychom měli v nabídce ještě nějaký jiný Kurz, takže ať se ozvou, takže si myslím, že to přijetí.

mluvčí 3,
——————–
Více o projektu se dozvíte na stránkách Romea cz, dílesteru menge savorene mangau de v lesqa regiessa. Děkuji, že jste dnes byli s námi, klidný večer a příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu přeje Iveta Demeterová.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.