Jak na křeče v nohou  

ilustrační foto: o5com / Flickr.com

Co dokáže zabrat na křeč v lýtku, ve stehně atd., která bývá typicky v noci? Ve vysílání ČRo radila MUDr. Lenka Satke, neurologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc.

——————–
paní doktorko, primárně se věnujete spasmům, spasticitám po těch úrazech a neurologických onemocněních, když už nastoupí křeče, třeba v noci, v nějaké poloze, jaké rozcvičení, když by někdo nevěděl sám, byste navrhovala?


——————–
tak v tom největším, nejhorším svalovém stahu s tím svalem neuděláme skoro nic, to je samozřejmě pravda, takže ho zkusit nechat v klidu, zkusit ho zahřát a pomaličku by ta křeč měla povolit, většinou je to fakt v řádu sekund, minut, a pokud by to nepovolovalo, tak začít pomaličku protahovat a nejčastější jsou, jak už tady slyšíme, ty křeče v lýtkách, které takhle budí v noci, takže prostě protáhnout chodidlo, zvedat špičku nahoru a pomaličku se snažit ten sval lehoučce protáhnout, samozřejmě ne proti bolesti, ať si neuděláme ještě nějaké větší zranění, ale nechat v klidu zahřívat a čekat, až odezní.


——————–
A teď zase naskok jenom do fyzioterapie. Jenom jedna větička. Oni na to mají samozřejmě i techniky, vlastně fyzioterapeut, pohybový lékař nebo fyzioterapeut, magistr bakalář by mohl taky navrhnout něco po svém. Tam bude, tuším, typická možnost třeba procvičit zrovna před tou nocí, pokud nejsem bolavý, po velkém úrazu a operaci samozřejmě, tak kdybyste mohla tu techniku lehce připomenout proti té zdi, lehce prostě jenom se opřít rukama?

——————–
záleží na tom, která ta svalová skupina zlobí, když je to lýtko, tak opřít se o tu zeď rukama směrem jako ke zdi a pomaličku natáhnout tu končetinu a protahovat, přitlačit patu k zemi a postrečovat, vyloženě strečovat, oddalovat se od té zdi pomaličku a snažit se tu patu držet na té zemi.

——————–
Jestlipak se dá zjistit příčina, ať už těchto běžnějších křečí, anebo potom zase můžeme přejít k tomu, čemu se věnujete vy? K těm velkým spasticitám? Příčina křeče?


——————–
Tak pokud se jedná o takové ty běžnější křeče, pokud zlobí, často je tam vysoká frekvence těch křečí, tak by se mělo udělat nějaké aspoň základní vyšetření, které může udělat praktický lékař, ten základní screening, i co se týče těch minerálů, hormonální screening, takže štítná žláza, a ostatní. Nemusí to být jenom ta obyčejná příčina, kdy takzvaně stačí jenom doplnit minerály, ale třeba i endokrinní onemocnění.

——————–
další opravdu věcný dotaz. Maminka 81 let, trápí ji poslední rok křeče v lýtkách. Má je tedy hlavně v noci, někdy i přes den. Hořčík bere pravidelně taky třeba koenzym. Q asi 10 nebo q 30 tady je a ten přípravek jeden na klouby bere taky, ale léky na tlak a na ředění krve pracuje běžně, když to jde na zahrádce. S chůzí nemá potíže. Také mohou některé křeče být třeba z některých léků? Posluchačka Martina.

——————–
samozřejmě můžou, některé kardiologické léky můžou mít jako jeden z nežádoucích účinků určitě i svalové křeče a samozřejmě je tam potřebné brát v potaz i kombinaci jednotlivých léků, takže podívat se na to komplexně, protože jednotlivé léky můžou vyvolat právě tyto nežádoucí účinky, když jsou v nějakých kombinacích, takže určitě ty léky by měl projít ten praktický lékař komplexně, a podle toho, eventuelně revidovat trošku tu medikaci.

se teďka budeme věnovat hodně třeba těm pravým, velkým, zásadním spasmům spasticitě. Připomeňte, prosím. tedy vlastně vaši pacienti, kterým pomáháte, jak vyšetřujete, diagnostikuje, jaká potom může být ta terapie?

——————–
Tak to hlavní spektrum pacientů tvoří pacienti po cévní mozkové příhodě, jestli se jedná o krvácení v mozku nebo uzávěr s nedostatečným prokrvením, tak po určité době u nich může dojít ke vzniku té spasticity, takže u té končetiny dochází k zvýšení svalového napětí, končetina se kroutí, dochází k stahům prstů, zápěstí, v lokti nebo právě i na té dolní končetině a výrazně to limituje pacienta v těch běžných denních činnostech.

——————–
Cítí subjektivně třeba takovéto napětí, tu bolest jako v těch obyčejných normálních křečích v lýtkách v noci nebo tam je i jiné vnímání?

——————–
Můžou tam být i ty normální, běžné křeče, takže to samozřejmě ano, a my jim dokážeme pomoci i od těch velkých křečí, od té velké spasticity a povolit ten svalový tonus, to svalové napětí v těch jednotlivých svalových skupinách. Takže konkrétně právě aplikaci botulotoxinu, což je lék, který my u nás aplikujeme na naší klinice do těch nejvíc stažených svalových skupin a dokážeme ten sval na nějakou omezenou dobu částečně povolit, samozřejmě ten lék sám o sobě neudělá úplný zázrak, jenom není to napořád, je to jednorázové řešení a je tam nutnost spolupráce pacienta, spolupráce s rehabilitací, taky pravidelné cvičení, protahování.

——————–
Je to zákonité, že po cévní mozkové příhodě je sklon k takovýmto spasticitám nebo u někoho ano, u někoho ne?

——————–
Záleží, která část mozku je postižena


——————–
ta neurologická podstata, co se to děje vlastně v tom systému nervovém či v tom mozku?

——————–
Tak část mostku je, dá se říct, zničena cévní mozkovou příhodou a není tam dostatečně dobrá komunikace. Mezi tou periferií a mozkem, informací z periferie, z té končetiny a zpracováním té informace v tom centrálním nervovém systému, a ten sval na to reaguje spasticitou. Samozřejmě u některých pacientů výrazněji, u některých míň, to záleží podle toho, která část toho mozku byla postižena tou cévní mozkovou příhodou.

——————–
To jsou mozkové příhody, ještě třeba nějaká další onemocnění?

——————–
Hodně pacientů máme i s roztroušenou sklerózou, které mají mimo postižení mozku i postižení míchy hodně často, takže ta spasticita může být právě víc vyjádřena právě na dolních končetinách a hodně jich limituje, i když už nejsou mobilní. Ale právě je trápí ty svalové křeče, svalové bolesti a dokážeme ty svaly uvolnit a zlepšit jim ten stav, i co se týče prostě základní sebepéče, hygieny a podobně.

——————–
Ještě třeba nějaké diagnózy, ty primární, neurologické?

——————–
Například po traumatech, úrazy, traumata míchy nebo mozku.

——————–
Já jsem vám kdysi říkal o nějaké zkušenosti ze širší rodiny, kdy opravdu každou noc nepříjemné, ale obrovské problémy, křeče po úraze, paraplegika, ochrnutí, úraz míchy a tak, ale byla to doba minulá, třeba ti pacienti po těch úrazech nebo po cévních mozkových příhodách, nevědí, netuší, že ta pomoc tady je. Tak vy se s tím setkáváte, že jsou pak překvapení. Doufám, že příjemně, že pomoc opravdu existuje.

——————–
setkáváme se s tím, dnes a denně, že taky pacienti se k nám prostě dostávají s doporučením i praktického lékaře, a skutečně hodně pacientů je i překvapených, jak moc jim dokážeme pomoci, když je tam ta spolupráce pacienta a dochází na pravidelné rehabilitace. Cvičí se s tou končetinou, aktivuje se, a opravdu ta kvalita života se může výrazně zlepšit.

——————–
Teď tedy to důležité. Aplikací botoxu, botulotoxinu, ne toho pro kosmetiku, ten lék je speciálně připraven, upraven?

——————–
Samozřejmě je to farmaceutický přípravek, je to medicínský lék schválený lékovými komisemi, který se používá právě k lokální aplikaci do určitého svalu. Samozřejmě, když je ta spasticita nějak výrazněji rozšířená, postihuje více svalových skupin, tak tam určitě limitace máme, nemůžeme jít do nějakých vysokých dávek, ale zaměříme se na ty nejvíc postižené svalové skupiny.

——————–
A třeba předtím může ten neurolog v terénu, v ambulanci, vaši kolegové, řekněme, v uvozovkách v nižším stupni té neurologie ve svých ordinacích, vyzkoušet před tím ještě něco, ještě před tím botoxem?

——————–
Můžou si samozřejmě vyzkoušet léky na uvolnění toho svalového napětí, myorelaxancia, které ale působí, generalizovaně, nepůsobí jenom v tom daném svalu.

——————–
Na celé tělo, na všechny…?

——————–
Svaly, přesně tak, takže záleží od typu pacienta, jaké má postižení, jestli to je výrazně generalizované, nebo je spíš lokalizované, takže podle toho pak diferencujeme pacienty, který jsou spíš indikováni k léčbě bototoxinem nebo spíše k nějakým jiným terapiím, například těmi biorelaxencemi nebo dalšími pokročilými možnostmi.

——————–
Ale zrovna tu aplikaci injekčně botox, tak tu třeba v terénu asi praktik, praktický lékař dělat nebude, ani možná ten neurolog ne?

——————–
To určitě ne, je to většinou vázáno právě na centra, na neuromuskulární centra nebo na rehabilitační ústavy a podobně.

——————–
Takže v nemocnicích, oddělení nebo kliniky neurologické.

Uslyšíme od paní posluchačky, vítáme vás, dobrý den.

——————–
Dobrý den. Tady Libuše Prostějov. Já prostě mám problém, že v noci mě budí spíš taková horkost v nohách, asi dvakrát, třikrát za noc a jestli to chladí, jestli je to dobře nebo špatně, ale prostě takhle, a pak ještě bych chtěla, přes den mám ty nohy takový oslabený, takže co by mě paní doktorka na to řekla? Protože byla jsem u neuroložky na vyšetření, je to začátek neuropatie a řekla mě, že na to vůbec nic neexistuje. Cvičím dvakrát denně, beru vitaminy magnéziium a béčka.

——————–
Diabetická neuropatie, máte náběh, třeba na ten prediabetes?

——————–
Diabetes nemám, nic neberu žádný jako na ředění krve, nic jako neberu takového.

——————–
A tu neuropatii vám diagnostikovala vaše neuroložka nebo?

——————–
No, ta neuroložka, no.

——————–
Tak pokud se jedná o neuropatii, tak ta se diagnostikuje elektrofyziologickým vyšetřením a pokud by se jednalo skutečně o neuropatii, která může způsobovat takové pocity brnění, pálení na těch nohách, určitě tam léčba je, je tam léčba buď symptomatická, nějaké léky se na to psát dají, nejsou samozřejmě volně dostupné, ale ta léčba se odvíjí od té primární příčiny, takže buď se vylučuje se ta cukrovka, nebo pak nějaké další hormonální poruchy, který můžou způsobovat a tak dále, prostě pátrá se po té příčině, která tu neuropatii vyvolává, ale ta samozřejmě léčitelná je.

——————–
A neuropatičtí diabetičtí pacienti jsou vlastně taky vaši klienti, to je tam ta primární diagnóza, která může pak vyvolávat spasticitu, anebo spíš necitlivost?

——————–
Spíš necitlivost, neuropatie vyloženě jako onemocnění periferních nervů a spasticita samotná vzniká právě postižením centrálního nervového systému, takže neuropatie samozřejmě spadá do spektra neurologických diagnóz, léčíme to u nás na naší klinice, ale metody té léčby jsou samozřejmě úplně odlišné od té spasticity.

——————–
zaznělo ale vyšetření emg, tím se potvrdí třeba ta počínající neuropatii. Ano, určitě připomeňte, v čem spočívá?

——————–
spočívá to v nalepení elektrod na svaly a elektrické stimulaci daných nervů a my zjišťujeme, jestli ty nervy fungujou dostatečně, jestli vedou ty nervové vzruchy adekvátně a následně to emg vyšetření je doplněné jehlou EMG, kdy se vpraví jehla do svalů a snímá se aktivita daného svalu a dostatečnost toho nervového zásobení.

——————–
Tak by se vlastně možná potvrdilo nebo vyvrátilo, že ty obyčejné noční křeče v lýtkách, že vlastně nejsou neurologického původu, že to nervstvo funguje. Dotaz esemeskový na osteofyty, paní doktorko.
——————–
Já mám na krční páteři výrazné osteofyty, mám od toho potíže, které mi jdou až do hlavy do očí do čela a souvisí to s tou krční páteří a s těmi výrůstky, osteofyty.

——————–
Tak degenerativní změny krční páteře můžou zlobit v naší populaci výrazně, určitě tam může docházet k lokálním svalovým spasmům, k lokálnímu přetěžování určitých svalových skupin a naopak pak nedostatečné funkci jiných svalových skupin a tím, že je tam tahle svalová dysbalance, tak to vyvolává ty bolestivé vjemy, určitě primárně zaměřit se na rehabilitaci, na posílení těch ochablých svalových skupin a na uvolnění těch přetěžovaných, samozřejmě záleží už od konkrétního typu postižení, které pacientka má, jestli tam je i nějaký útlak některých nervových struktur, nebo se jedná právě jenom o ty kostní výrůstky, které dráždí ty lokální svalově vazivové struktury.

——————–
Dobrý den. Můžete se ptát.


Prosím vás, já mám problém. Je už to asi čtyři měsíce, co mně píchlo v patě a jako napuchla mi noha a pak tohleto i do pravé. A užívám lék. Byl jsem u paní doktorky, no, a nemůžu chodit, mám nohu jak kdyby dřevěnou.

mluvčí 3,
——————–
Tak ta příčina, tam jsem už zřejmě může být různorodá, jestli tam byl nějaký úraz vstupně nebo spíš jenom právě nějaké svalové přetížení, těžko říct, v každém případě určitě, pokud vás viděla praktická lékařka, tak si vás adekvátní určitě vyšetřila, pokud by bylo nutné tak vyhledat možná ortopedický vyšetření, pokud ty potíže začaly v oblasti pat, záleží od konkrétních jednotlivých příznaků.

——————–
Jak dřevěné. Měl jsem 75 let.

——————–
Co by mohlo nabídnout neurologie?

——————–
Samozřejmě, ale bez klinického vyšetření pacienta je to hodně svízelné, jenom po telefonu takhle poradit, tak záleží, jestli ta končetina je oslabená, nebo je to limitováno jenom bolestí, nebo jestli je oteklá, jestli tam je cévní zásobení dostatečné…

——————–
třeba neurolog v terénu, jak říkám, v těch ambulancích, vaši kolegové v terénu by asi vyšetřovali tím poklepem těmi kladívky?

——————–
Je to samozřejmě součást toho vyšetření, kdy se vyšetřují reflexy a odpověď na tu periferní stimulaci, jestli ty nervy fungujou dostatečně a stimulují ty svaly dostatečně.

——————–
Pojďme se vrátit k těm pravým velkým spasmům?

——————–
Tak u těch vyloženě neurologických projevů spasticity dokážeme pacientům v rámci neurologické kliniky určitě nabídnout pomoc. Dokážeme jim zlepšit kvalitu života, a to lokální aplikaci botolotoxinu do těch jednotlivých svalových skupin, které jsou nejvíc postižené, takže pokud nás slyší pacienti, který například prodělali cévní mozkovou příhodu a mají nějaké výrazné zkrácení svalů, trpí na svalové křeče, na bolesti, tak určitě, ať se obrátí na svého praktického lékaře, který může nasměrovat k nám na neurologickou kliniku, k nějaké specifické léčbě.

——————–
A máte tu zkušenost, že častokrát to pomůže, když ta neurologická příčina tam opravdu je, ale do jaké míry vlastně je vidět třeba opravdu vizuálně ten efekt, když jsme mluvili o tom postavení prstu na rukou, na nohou atd.

——————–
ten efekt léčby není okamžitý, to znamená, že my aplikujeme botuotox, a ten efekt začne přibližně za 4-7 dnů a následně ta končetina začne být stále víc a víc volnější, v každém případě k nám pacienti chodí přibližně co 3-4 měsíce, takže my je vidíme vždycky v tom nejhorším a to zlepšení od nich zjišťujeme anamnesticky, od nich a od jejich rodinných příslušníků, který nám právě dokážou sdělit, že ta končetina byla poté o mnoho volnější, dokázalo se s ní cvičit a byla i nějaká funkce.

——————–
Po té injekci botoxů, to bylo dobré, ale dočasné?


——————–
Přesně tak, je to vždycky dočasné, ten efekt je vždycky jenom přechodný a musí se pokračovat v léčbě dlouhodobě.

———————————–

Paní Dr. Lenka Satke z neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, díky za návštěvu.

Český rozhlas Olomouc

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.