Organizace pomáhající pěstounům dostanou více peněz  

ilustrační foto Flickr


Bez jejich pomoci by pěstounské rodiny fungovaly těžko. Řeč je o organizacích, které lidi v práci se svěřenými dětmi doprovázejí, poskytují jim podporu, ale i právní nebo sociální služby a stát jim chce na to teď posílat víc peněz.

ČT 1 – Události
——————–
Psal se rok 1995, když vznikla z iniciativy pěstounů vůbec první organizace sdružující náhradní rodiny, dneska už pomáhá téměř 500 pěstounským rodinám.

muž
——————–
Tady například, víte, jak vypadají spisy, o které se zde staráme.

Pavla Kubálková, redaktorka ČT
——————–
Vyhledávají zájemce o náhradní rodinnou péči. A pak je celým procesem provází.

Pavel ŠMÝD, předseda Sdružení pěstounských rodin
——————–
Děti, které přichází v současné době do pěstounských rodin, jsou jiné než například před 30 lety, jsou to děti, které mají často kus těžké v minulosti za sebou.

Pavla Kubálková, redaktorka ČT
——————–
Organizace podporují rodiny při výchově svěřených dětí, poskytují jim sociální a psychologické poradenství, často právní služby. Nově by na to měly od státu dostávat víc peněz na dlouhodobé pěstouny 66 000 Kč, na přechodné 72 000 ročně.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Zjednodušujeme a zrychlujeme celý ten proces, kdy posuzujeme vlastně vhodnost těch kandidátů, zdali mohou být těmi náhradními rodiči tak, aby ti lidé třeba nečekali půl roku, rok, což se dneska bohužel běžně děje.

Pavla Kubálková, redaktorka ČT
——————–
Stát taky upraví evidenci pěstounů a sjednotí postupy úřadů i sociálních pracovníků. Nové by také mohli zájemci absolvovat kurzy a přípravu i v jiném kraji než v tom, ve kterém žijí. To není možné nyní.

Pavel ŠMÝD, předseda Sdružení pěstounských rodin
——————–
Pěstouni jsou sebevědomí lidé, kteří ale pracují v různých oblastech, ano, a třeba takové už svázáni s krajem, kde oni mají trvalé bydliště, je už něco těžko myslitelného.

Pavla Kubálková, redaktorka ČT
——————–
I tohle by podle organizací mohlo pomoci při hledání nových pěstounů. Počty dětí, které jsou mimo biologickou rodinu, se dlouhodobě zvyšují.

Zdeněk SOUDNÝ, ředitel organizace Dobrá rodina
——————–
Za posledních 10 let stoupl o 14 %. To je tři, půl tisíce dětí, víc mimo biologickou rodinu.

Pavla Kubálková, redaktorka ČT
——————–
Novela teď zamíří do sněmovny, někteří opoziční poslanci ale už nyní mají jasno, že v ní budou chtít změny.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
V tomto zákoně. Naopak vidím velikánské rozmělnění té přípravy, řekl bych, jakoby zjednodušení z hlediska psychologických testů a nevidím to jako dobrý krok.

Pavla Kubálková, redaktorka ČT
——————–
Podle něj by měl stát o rok odložit i plánované zrušení kojeneckých ústavů, aby se mezitím podařilo najít víc pěstounských rodin, kam by nejmenší děti měly primárně mířit.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.