Armáda spásy otevírá centrum pro domácí doléčení

Armáda spásy otevírá v Ostravě centrum pro lidi bez domova, ve kterém budou mít zajištěno domácí ošetření nebo domácí doléčování. Sociální pracovníci tam budou k dispozici nepřetržitě.

reportáž ČT
——————–
Podle Armády spásy v Ostravě jde o jedinou takovou službu v celém Česku. Více podrobností už ale přidá ředitel Tomáš Hruška. Dobrý den.

mluvčí 6,
——————–
Tak proč jste tuto službu zřídili?

mluvčí 7,
——————–
Viděli jsme nějakou mezeru mezi sociálníma službama, kde opravdu lidé, kteří jsou v nějaké akutní zdravotní krizi a mají mít domácí ošetření nebo domácí doléčování, tak vlastně, pokud nemají domov, tak nemají kam jít.

mluvčí 6,
——————–
Proč jste první v tomto ohledu? Proč taková služba zatím neexistovala?

mluvčí 7,
——————–
Je to z mnoha různých důvodů, myslím si, že hlavní je ten, že ta potřeba nejsou desítky tisíc lidí za třeba ročně, ale ten systém se zkrátka postupně rozšiřuje těch sociálních služeb tak, aby vykryl potřeby různých skupin.

mluvčí 6,
——————–
Co všechno je tedy nachystané, co všechno je připravená.

mluvčí 7,
——————–
Připravené jsou hlavně lůžka, potom ručníky, zubní pasty, kartáčky a zkrátka to nejdůležitější je ten sociální pracovník, který nachystaný, aby řešil tu akutní situaci, ať už ve smyslu v uvozovkách jenom se doležet, anebo naopak zpátky do nemocnice, protože se stav zhoršuje nebo do nějakého azylového domu, případně někam dál, ať se ten zdravotní stav může stabilizovat v nějakém běžném prostředí.

mluvčí 6,
——————–
Jaké mohou být ty komplikace právě, když nemocnice lidi bez domova propustí zpátky na ulici a oni vlastně po operaci například zůstávají v tom nevyhovujícím prostředí. Tak vrací se vám to pak tím smyslem, že třeba přichází do ordinace pro chudé, kterou také provozujete?

mluvčí 7,
——————–
Oni tím, že tady jsou registrováni jakou svého praktického lékaře, tak přicházejí, ale přicházejí nám i do těch služeb, kdy vlastně nemocnice třeba po třech dnech po operaci propustí do domácího léčení. Ten člověk má ještě nějakou stále živou ránu, která je nutná ošetřovat, ale hlavně je třeba ji mít v teplé suchu a bez nějakých nečistot, a to právě, když se vrátí zpátky na ulici. Není možné ty rány, často se nezhojí, jsou tam komplikace a často to právě končí reoperacemi a hospitalizacemi, cože víceméně něco, čemu my chceme zabránit? My chceme, aby ta operace se doléčila a aby už to prostě nemuselo zatěžovat ten zdravotní systém, ale aby ten člověk byl zdravý a mohl dál fungovat.

mluvčí 6,
——————–
Někdo by mohl namítat například, že přece jde ale o osobní volbu. Ten člověk odchází z té nemocnice a ví, do jakého prostředí jde zpátky. Tak proč je k tomuto oponujete?

mluvčí 7,
——————–
Ne vždy jde o osobní volbu. Ten proces v nemocnici je nastaven tak, že zkrátka po nějaké době se člověk propouští do domácího léčení, a to, že nemá to doma, tak v podstatě ten systém právě na to není moc připraven. Jsou to ty mezery, které se netýkají velkého kvanta lidí, ale zkrátka ti lidé potom, když jdou místo do domácího ošetření na ulici, tak se opakovaně do těch nemocnic vrací, což zatěžuje i ta zdravotnická zařízení.

mluvčí 6,
——————–
Kolik je tady tedy lůžek a jak očekáváte, že to bude využívané?

mluvčí 7,
——————–
Jsou tři lůžka, přičemž využití bude asi i značně sezónní, protože přece jenom v zimě lidé častěji třeba si lámou nohy, ruce, potřebujou zkrátka, ať ta sádra je v suchu, nebo mají nějaké virové onemocnění, které, když mají vysokou horečku, tak opravdu není, může být i život ohrožující. Pokud zůstanou někde venku, je to příležitost, jak prostě to vyležet a pak nenavazujou komplikace zdravotní.

mluvčí 6,
——————–
Další Je tedy první oficiální den fungování, první všední den už je jedno z těchto lůžek využité.

mluvčí 7,
——————–
A právě v tuto chvíli nám tady rychlá záchranná služba ošetřuje klienta nízkoprahového denního centra, který bude okamžitě přijat na krizové lůžko, protože po komplikacích zdravotních musí mít klid na lůžku. Je riziko, že by upadl, zranilnil se, takže předpoklad, že tady zůstane několik dnů, pokud se jeho stav buď nezlepší, nebo nezhorší.

mluvčí 6,
——————–
Vy nějak budete komunikovat s nemocnicemi, že je vlastně toto místo, existuje toto místo, kam tedy mohou jít.

mluvčí 7,
——————–
Prostřednictvím komunitního plánování, prostřednictvím města Ostravy. Jsmenikovali vznik této služby se všemi nemocnicemi i jinými sociálními službami a máme v plánu zvát i sociálně zdravotní pracovníky s nemocnic, aby případně přišli se podívat, abysme si ujasnili ty hranice, protože nejsme bohužel zdravotnická služba, jsme je pouze sociální služba a ti lidé tím pádem musí být opravdu ne vyžadující zdravotní péči, ale vyžadující domácí doléčení.

mluvčí 6,
——————–
Když ta poptávka o ty lůžka bude větší. Máte v plánu rozšiřovat tuto službu?

mluvčí 7,
——————–
Vzhledem k tomu, že se jedná o evropský projekt, tak bohužel v tuto chvíli kapacitu nebudeme zvyšovat, ale mělo by to být opravdu v krizi, tedy v ten daný moment, kdy se to stane ta událost. A pokud ten člověk bude potřebovat delší dobu na doléčení, tak právě sociální pracovník bude mu hledat azylový dům nebo jiné vhodné zařízení, kde už zkrátka může být jako doma.

mluvčí 6,
——————–
A ještě moje poslední otázka, tedy, kolik vás stálo zřízení a kolik tedy přispěla Evropská unie?

mluvčí 7,
——————–
Tento projekt je na tři roky plně hrazen Evropskou unií. Je to bezmála 8 milionů a většina z toho je hrazena právě z Evropské unie, zbytek je dofinancován ze státního rozpočtu.

mluvčí 6,
——————–
Já vám děkuji za rozhovor. Také.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.