Slevy na dani při péči o nemocného člena rodiny  

O daňovou slevu na nepracující manželku či manžela nakonec zřejmě přijdou i domácnosti, kde jeden z partnerů chodí do zaměstnání a druhý pečuje o těžce nemocného člena rodiny. Počítá s tím vládní úsporný balíček. Některé koaliční strany chtěly tuto slevu zachovat.

ČT 1 – Události
——————–
Hraje si, je zvídavá. Na první pohled vypadá pětiletá Elen zdravě, přesto se potýká se vzácným genetickým onemocněním, tzv. syndrom Dravetové se projevuje epileptickými záchvaty i pomalejším vývojem.

Lucie Miczová, Elenina matka
——————–
První, co je, tak se stane, že spadne, je v bezvědomí, má velké křeče, přijde znenadání bez nějakýho vlastně ukazatele dopředu, to znamená, že prostě opravdu ta péče musí být pořád na očích.

Lea Surovcová, redaktorka ČT
——————–
Pro Lucii Miczovou je proto návrat do zaměstnání nemožný, pracovala jako referentka ve státní správě, teď domácnost živí manžel. K tomu využívají i daňovou slevu na pečující manželku.

Lucie Miczová, Elenina matka
——————–
V našem napjatém rozpočtu je opravdu každá tisícovka vidět.

Lucie Miczová, Elenina matka
——————–
Rodiny v podobné situaci mohou získat zhruba 25 000 Kč ročně. Podmínkou je, aby nepracující manžel nebo manželka měli roční příjem do 68 000 Kč hrubého. Jenže úsporný balíček chce tuto úlevu zrušit. Resort ministerstva práce a sociálních věcí usiloval o výjimku právě pro pečující. V koalici se ale neshodli.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Vyplynula dohoda, že v roce 2024 v jeho průběhu zvýšeme příspěvek na péči, což je řešení, které je daleko více systémové.

Zbyněk Stanjura, ministr financí /ODS/
——————–
Sociální politika se má dělat nástroji sociální politiky, a ne daňovými, to je podle mě hlavní důvod.

Lea Surovcová, redaktorka ČT
——————–
Zachování daňové úlevy podporují obě opoziční hnutí. Navrhli to i ve druhém čtení.

Aleš Juchelka, člen sněmovního výboru pro sociální politiku /ANO/
——————–
Já mám za to, že to zrušila plošně, protože si nevzala vůbec žádnou kohortu lidí, kteří by ji potřebovali. Jsou to ti, kteří jsou držitelé kartičky ZTP/P.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sociálního výboru /SPD/
——————–
Pokud tento návrh nebude přijat, tak připravíme tyto osoby zhruba o 2 000 Kč, což je velký zásah do jejich napjatých rozpočtů.

Lea Surovcová, redaktorka ČT
——————–
Zatím se počítá s jedinou výjimkou. Daňovou slevu na nepracující manželku nebo manžela by mohli uplatňovat rodiny s dětmi do tří let.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.