Bez euroklíče na plošinu nelez

Jen se speciálním euroklíčem mohou na tramvajové zastávce nastoupit z plošiny vozíčkáři v Ostravě. Většina z nich to ale neví. A pak se bez klíče na zastávce ocitají v pasti. 

Podle Národní rady zdravotně postižených, která klíč jako jediná organizace ve městě prodává, si ho koupilo pět lidí. Obvod Ostrava-jih tvrdí, že plošiny musel nechat zamknout na euroklíč, protože je ničili vandalové.

Tomáš Ležoň si své bydlení vybral i podle toho, že má hned u domu bezbariérovou tramvajovou zastávku. Informaci si našel v jízdním řádu. Hned při první jízdě ale zjistil, že se dostal do pasti.

„Tak jsem zjistil, že musím mít euroklíč, kterým bych si mohl odemknout. Našel jsem si kontakt na internetu a když jsem tam volal, tak na kontaktu mi to vůbec nikdo nezvedal,“ postěžoval si Tomáš Ležoň.

„Manžel ho nějak sháněl a až v Praze ho sehnal, protože tady bohužel klíče nebyly,“ dosvědčila vozíčkářka Světlana Chytilová.

Až po několika dnech Tomáš Ležoň zjistil, že klíč k plošině si může za 360 korun koupit pouze v krajské pobočce Národní rady zdravotně postižených.

„Mně to připadá velice nelogické, protože opravdu ta plošina by měla být dostupná bez jakýchkoliv větších problémů. Dle mého názoru ty euroklíče jsou především třeba na toalety,“ míní Markéta Dunděrová z Národní rady zdravotně postižených Ostrava.

„Plošiny jsou uzamčeny na základě zkušenosti z minulých let, kdy tyto plošiny byly zneužívány občany, kteří se po nich vozili a v podstatě s vandalismem byly neustále ničeny,“ uvedl mluvčí obvodu Ostrava-Jih Michael Kutty.

Loni na podzim dokončili rekonstrukci podchodu v Ostravě-Hrabůvce u polikliniky. I tady mohou vozíčkáři použít buď plošinu na euroklíč, anebo nájezd. Oprava přišla na 30 milionů. Vozíčkářům ale cestu k lékaři neusnadnila.

„Být tu někdo slabší, tak to nemá šanci vyjet,“ poznamenal Tomáš Ležoň.

podle reportáže České televize zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.