Jak na popáleniny

Tématem dnešní lékařské poradny jsou popáleniny a opařeniny. Odborníkem ve studiu ČRo – Plzeň je chirurg Ivan Říha z plzeňské Fakultní nemocnice.

ČRo – Plzeň

základní poučka platí, pokud je to malý flíček, řekněme, do velikosti dlaně pouze zarudlý, tak to určitě pacient zvládne doma sám. Pokud se objeví puchýře nebo rozsah popálení je větší než dvě dlaně víc, tak by měl navštívit lékaře.

mluvčí 1,
——————–
Jaké komplikace hrozí, pokud bychom tu popáleninu nedostatečně ošetřili, dejme tomu, neobrátili se na toho lékaře, když bychom vlastně měli.

mluvčí 2,
——————–
Asi ty největší komplikace jsou v řádu týdnů po takovém termickém indrultu, a to je vznik jizev, týká se to samozřejmě těch hlubších popálenin, které většinou pacient nenechá na domácí léčení, protože samozřejmě bolest a projevy klinické na kůži ho většinou dovedou do nemocnice, takže těchto případů zanedbání je naštěstí velmi málo, ale komplikací obecně hrozí infekce, pokud se rány neošetřují přísně asepticky v lékařském prostředí a velké jizvy, které mohou mít samozřejmě negativní kosmetický efekt.

mluvčí 1,
——————–
Přišel nám dotaz, jak ošetřit popáleninu od bolševníku.

mluvčí 2,
——————–
Musím říct, že naštěstí z praktického hlediska se s tím prakticky nesetkáváme. Byla to doba dřívější, kdy bolševníku bylo opravdu hodně, zejména v oblasti Mariánských Lázní a podobně, ale první pomoc je přerušit, chladit vodou a v takovém případě, protože v naprosté většině případů se jednalo o popáleniny prvního stupně. Stačí natřít postižené místo hojivými matěmi. To znamená, jakékoliv látky s účinnou látkou, pantinolem a podobně by měly většinou pomoct.

mluvčí 1,
——————–
Další dotaz, prosím pana doktora o radu, jak a čím ošetřit a zahojit nehojící se ranku na kůži. Spálila jsem si to při pádu. Stále to mokvá, tak tomu se také říká spálenina, je to vlastně odřenina.

mluvčí 2,
——————–
Je to vlastně odřenina, rozlišujeme potom odřeniny, je to trošku jiná věc než popáleniny. Každopádně pokud se nedaří takový defekt zahojit, myslím si, že by pacientka měla navštívit lékaře, protože my nehodnotíme jenom samotný defekt, ale například i celkový stav pacienta, jestli pacient se neléčí s nějakými dalšími chorobami, například pokud nemá cukrovku, protože víme, že ty tkáně se velmi špatně hojí u pacientů, kteří mají třeba cukrovku v nějakém rozvinutém stadiu a podobně, pokavaď nemají projevy například chronické žilní insuficience, pokavaď jde o nějaký defekt na bércích nebo dolních končetinách. Obecně. A víme, že tyto faktory zhoršují hojení rány, proto pacient přichází do ambulance lékaře. My jsme zhodnotili, jestli právě tento defekt, právě tato choroba je léčitelná například pomocí vlhkého hojení ran a podobně, které většinou trvá i několik týdnů.

mluvčí 1,
——————–
Zpátky k popáleninám jako takovým. Co všechno zahrnuje současná léčba popálenin.

mluvčí 2,
——————–
Léčebných modalit je samozřejmě celá řada, v naprosté většině, troufám si říct, si vystačíme s ambulantní léčbou, to znamená vlhké hojení ran v případě rozsáhlejších popálenin. Máme různé materiály, které přikládáme právě na ty postižené plochy, jsou to různé syntetické materiály, silikony, pěny a podobně, jsou to biosyntetické materiály i biologické materiály, které mohou působit dočasně i trvale v případě rozsáhlejších popálenin.

mluvčí 1,
——————–
Pokud pacienta s popáleninu přivezou k vám do Fakultní nemocnice Plzeň. Jaký je sled událostí, co ho čeká?

mluvčí 2,
——————–
V naprosté většině k nám do Fakultní nemocnice v Plzni dorazí většina popálenin, která nejsou až tak vážná. Samozřejmě vzácně se stane, že rozsáhlejší plochy, řekněme, na 20 % tělesného povrchu skončí přímo na emergency. Fakultní nemocnice Plzeň, ale v naprosté většině případů je pacient dopraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice, kde je předán chirurgovi, který se potom o pacienta stará a léčí.

Vy jste říkal, pane doktore, že využíváte popálenin tzv. Vlhké hojení. Mohl byste nám vysvětlit, na jakém principu to funguje.

mluvčí 2,
——————–
Největším problémem popálenin obecně je vysušování kůže a zároveň výrazná produkce tzv. Tkáňového moku, tkáňový mok, který se hromadí v defektech, popáleninách a podobně, brání, řekněme, znovu vytvoření té kůže, která tam byla předtím, to znamená vlhké hojení ran, nám pomáhá.Odstranění, tkáňový pře, zbytečný mouk, který se schraňuje v daném místě a zároveň zaraňuje vysušení tak, aby látky, jako například kolagen, vazivové složky, nové vytvoření cév, měly šanci do daného defektu nebo popáleniny vrůst a znovu vytvořit kůži, která tam byla předtím.

mluvčí 1,
——————–
Polymerové kryty, ionty, stříbra, to všechno patří k tomu vlhkému hojení.

mluvčí 2,
——————–
A Laik už ne k vlhkému. Nicméně říkáte správně, že to používáme. Je to zejména u toho druhého stupně těch popálenin, kdy už máme nějaké puchýře nebo vzniklé různé defekty, které mohou být například infikované, kde nám, jak jste říkala, správně, pomohou třeba ionty stříbra, které zabrání trošku infekci? Pomáhají nám nebo různé syntetické materiály, které fungují jako přirozená kůže nebo dočasné materiály, které právě zabraňují tomu vysušování a podporují růst té kůže pod tím.

mluvčí 1,
——————–
A sůlfadiazinové krémy ještě se používají nebo už jste opustily tuto léčbu?

mluvčí 2,
——————–
Ne, ne, ne, samozřejmě takové krémy jsou, nicméně už jich je v dnešní době celá řada, které se používají ale zejména pro popáleniny prvního stupně a jak říkám, neexistuje, neexistuje jeden účinný krém, který by popáleninu zahojel, a to je jasný důkaz toho, proč těch krémů je opravdu celá řada. S kyselinou hyaluronovou a podobně, opravdu toho najdeme celou.

mluvčí 1,
——————–
Řadu a tahle léčba, tedy to všechno, co jsme dosud vyjmenovali, se týká popálenin prvního a druhého stupně, ano, když se jedná o popáleniny třetího stupně, tam už je nutný vždycky chirurgický zákrok.

mluvčí 2,
——————–
Musím říct, že z naprosté většiny ano, je třeba zhodnotit lékařem rozsah toho popálení a zejména lokalizaci, pokud jde o popáleninu třetího stupně na obličeji nebo na ohýbacích plochách, jako jsou třeba nárty a dlaně a podobně, kdy takovouhle plochu musíme už léčit chirurgicky, to znamená v případě třetího stupně odstranit již odumřelou tkáň, a to většinou chirurgicky na operačním sále v celkové anestezii. Ideálně potom tento defekt zavít. Nejlepším materiálem v tuto chvíli je transplantace kůže, a to kůže, vlastní.

mluvčí 1,
——————–
Kožní štěpy, používáte také.

mluvčí 2,
——————–
Kožní štěpy vlastní ideálně v tom případě, kdy u pacienta odebereme ze zdravé plochy část kůže, kterou můžeme někdy až dle potřeby i čtyřnásobně roztáhnout a použít opravdu k velkým defektům, které na pacientovi jsou.

mluvčí 1,
——————–
Odkud se ta kůže, ty kožní čtyři těpy nejčastěji odebírají.

mluvčí 2,
——————–
V naprosté většině je to z přední strany stehna. Tato plocha se většinou bez kosmetické vady do 2-3 týdnů zahojí.

mluvčí 1,
——————–
Takže to byly popáleniny třetího stupně. Ještě jsme se zmiňovali v úvodu o popáleninách čtvrtého stupně.

mluvčí 2,
——————–
Bohužel pokud nedojde k popáleniny čtvrtého stupně. Moc terapeutických možností nám nezbývá a v takovém případě například, pokud nám končetiny už musíme chirurgicky humpovat.

Probrali jsme léčbu popálenin včetně operační chirurgické léčby, následná pooperační léčba probíhá, jakým způsobem.

mluvčí 2,
——————–
Samotná léčba popálení, řekněme, druhého, třetího stupně, která vyžaduje určitou chirurgickou péči, se může protáhnout na několik dnů i týdnů pobytu v nemocnici, kdy danou plochu můžeme, řekněme, převazovat několikrát, několikrát za to dané období, v každém případě, pokud pacienta pustíme z nemocnice do ambulantní péče, pacienta si zveme na kontroly jednou, řekněme, za 3-5 dnů, kdy k nám chodí na kontrolní ambulanci k převazům. A toto období závisí samozřejmě na stupni toho popálení, pokud má pacient popáleninu prvního stupně. Naprosto spontánně. I v domácím prostředí se zahojí v naprosté většině do týdne, pokavaď se bavíme o popáleninách druhého stupně povrchových, ty se hojí zhruba 10-20 dnů, ale zahojí se bez kosmetického negativního dopadu. Pokud se bavíme o popáleninách druhého stupně, u hlubších popálení je to samozřejmě léčení na dobu zhruba 3-6 týdnů, pokud v rámci hojení léčení dojde k nějakému zanedbání nebo naopak nevčasnému ošetření lékařem, může se tato doba projevit i na několik týdnů, měsíců s kosmetickými defekty, jako jsou například ty hypertrofické jizvy, keroidní jizvy a podobně, pigmentace, které jsou samozřejmě už potom velmi těžko řešitelné.

mluvčí 1,
——————–
Ty jizvy bývají zarudlé, často bolestivé, omezují i pacienta třeba v pohybu, to se řeší, jakým způsobem.

mluvčí 2,
——————–
Je to tak. Snažíme se pacientům vysvětlit, že ve chvíli, kdy je pustíme, tak říkajíc z dozoru, začíná ta jejich péče, kdy sám pacient se stává lékařem a rehabilitačním pracovníkem a sám musí s takovou popáleninou pracovat. Aby nevznikly právě ty veliké jizvy, snažíme se je poučit, jak o tu danou jizvu a popáleninu pečovat v případě, že z chirurgického hlediska je Rana zahojena, ale trvá jizva, snažíme se pacientům vštípit několika minutovou denní masáž, to například třikrát, čtyřikrát denně danou jizvu zmáčknout, aby zbělela, to udělat třeba desetkrát za sebou, abysme zabránili dalšímu průniku tzv. Vazivových buněk, nových kapilár a nových cév, které vytvoří tzv. Tu velkou jizvu, která se časem stává nepoddajnou a může dělat tzv. Kontraktury, které už jsou samozřejmě potom velmi těžko řešitelné.

mluvčí 1,
——————–
Někdy i v rámci toho rehabilitačního období znovu operujete. To je z kosmetických důvodů.

mluvčí 2,
——————–
Nejenom z kosmetických důvodů, ale právě z těch, řekněme, limitujících, kdy ta daná jizva může opravdu působit dané mechanické potíže. Snažíme se. Pokud už tedy pacient nerehabilituje sám a dojde opravdu ke vzniku hypertrofických nebo koloidních jizev, máme různé modality, které můžeme pacientovi nabídnout, jsou to různé biostimulační lasery, aplikace různých látek do jizev, které by měly zabránit další progresi té jizvy a naopak pomoct v regresi a zahojení té dané jizvy a prevenci kontraktur.

mluvčí 1,
——————–
Co byste rád, aby si naši posluchači z dnešní poradny zapamatovali, pane doktore, mohl byste shrnout to nejdůležitější?

mluvčí 2,
——————–
Nejdůležitější je samozřejmě být opatrný, ale pokud dojde k nějakému neštěstí a že občas bohužel dochází, tak zhodnotit stav, mohu o tuto danou popáleninu pečovat doma sám, pokud budu mít opravdu červený Flíček na kůži, zvládnu to pochopitelně sám, pokud se mi vytvoří puchýře, pokud to začne bolet, pokavaď je rozsah takovéto popáleniny větší než 12 dlaně, pak by bylo určitě vhodné navštívit svého lékaře.

mluvčí 1,
——————–
Hostem v lékařské poradně byl Dr. Ivan Říha z chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Pane doktore, my vám děkujeme za všechny informace a rady, ať se vám daří,

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.