V Muzeu Kampa ocenili handicapované umělce  

ilustrační foto: sheilaz413 / Fiickr.com

Každý může být umělcem, tak zní název původně pražské soutěže, která vznikla na popud domova Sulická, který pomáhá lidem s mentálním postižením. Letos se konal už třetí ročník této soutěže, do které se mohli tentokrát zapojit handicapovaní umělci z celé České republiky od dětí až po seniorský věk. Slavnostní vyhlašování těch nejhezčích děl se konalo v prostorách Muzea Kampa.

TV PRAHA

Lenka KOHOUTOVÁ, ředitelka, Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická
——————–
Každý rok je nějaké zaměření, co mám rád, koho mám rád, kde to mám rád. Letos to bylo koho mám rád. Ta soutěž každý rok je o větším počtu lidí, který posílají své obrazy a je to o lepší a lepší kvalitě.

Ondřej Švec, redaktor
——————–
Čestné místo na výstavě má se svým obrazem i paní Eva. Ta bohužel dorazit nemohla, protože letos prohrála svůj boj s rakovinou.

Lenka KOHOUTOVÁ, ředitelka, Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická
——————–
Měla neskutečně skvělou povahu, byla neustále veselá, neustále velmi tvořivá, pracovala až do důchodu a mimo jiné ráda malovala a co má ráda nakreslila muzikantský nástroje kapely A je to, které byla součástí.

Ondřej Švec, redaktor
——————–
Ocenění přišla mentálně postiženým umělcům osobně předat také starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská.

Terezie Radoměřská, starostka MČ Praha1 /TOP 09/
——————–
Jejich rukama můžeme vhlédnout do té jejich duše. Umění vždycky zobrazuje to, co cítí umělec sám a toto je zcela mimořádná příležitost. Já jsem nesmírně ráda, že tuhle výstavu, prodejní aukční výstavu, máme právě na Praze 1.

Ondřej Švec, redaktor
——————–
Paní starostka zároveň ocenila vysokou řemeslnou úroveň jednotlivých obrazů, kdy v umění to, zda je někdo zdravý, nebo má nějaké postižení, v podstatě žádnou roli nehraje.

Terezie Radoměřská, starostka MČ Praha1 /TOP 09/
——————–
Mě vlastně nesmírně překvapuje, s jakou razancí se ti umělci mnohdy toho plátna nebo toho nástroje chopili, že to jsou skutečně jaksi řemeslně zralá díla, a to se nedá říct o ledaskterem moderním umělci.

redaktor
——————–
Všechny obrazy je možné zakoupit prostřednictvím aukce, výtěžek pak poputuje přímo vybraným handicapovaným umělcům, v jejichž tvorbě se zračí upřímnost, láska k životu a obrovská míra pozitivity.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.