Mezinárodní týden neslyšících  

Divadlo Psycheche - foto Stanislav Šumbera

Až do neděle trval Mezinárodní týden neslyšících. Po celé republice se konaly osvětové přednášky a různé akce. Třeba v Ostravě-Porubě vystoupil speciální divadelní soubor. Právě kulturní představení jsou pro lidi se sluchovým postižením stále hůře dostupné.

ČT 1 – Události
——————–
Pohádka o Červené Karkulce, místo slov ale vyjadřuje herečka Veronika Slámová Karkulčiny myšlenky a pocity pohybem a obrazy. Do divadelního spolku OUKEJ, který pořádá představení pro neslyšící, se přidala ještě jako studentka Janáčkovy Akademie múzických umění.

Veronika SLÁMOVÁ, herečka, Divadelní spolek OUKEJ
——————–
My bychom chtěli bořit ty hranice a dělat divadlo, aby jim rozuměli úplně všichni, aby nebylo pouze pro neslyšící, ale pro všechny, takže se snažíme dělat divadlo bez bariér.

Jana DRÁPELOVÁ, redaktorka
——————–
Právě pohádky jsou pro tato vystoupení ideální, mají jednoduchý děj, výrazné postavy a kostýmy a znají je téměř všichni. Ocenili to hlavně žáci základní a mateřské školy pro sluchově postižené v Ostravě-Porubě. Se svými vrstevníky na běžná vystoupení nemohou.

Radka KULICHOVÁ, členka, Divadelní spolek OUKEJ
——————–
Kdyby někdo dělal nové představení, tak čím víc je tam vizuálních prvků a čím víc je tam pohybu, tak tím víc je to potom pro ně srozumitelné, můžou si objednat tlumočníka, nebo aspoň zajistit třeba přepis nebo titulky, anebo ještě funguje pro nedoslýchavé, že se může zapojit indukční smyčka a že oni přes sluchadlo mohou vnímat.

Jana DRÁPELOVÁ, redaktorka
——————–
Univerzálním žánrem je například pantomima. Mezinárodní týden neslyšících neupozorňuje jenom na dostupnost kulturních akcí, ale i na překážky, se kterými se lidé se sluchovým postižením v běžném životě stále potýkají. Jejich začleňování do společnosti se ale podle pomáhajících organizací v posledních letech i legislativně výrazně zlepšilo.

Pavlína ZARUBOVÁ, ředitelka, Centrum služeb pro neslyšící a nedoslýchavé
——————–
Zpravodajství je už automaticky zajištěno simultánním tlumočníkem, což v podstatě nebývalo, takže vrací se nám to v tom, že ti klienti jsou mnohem více informovaní. Ty běžné pořady, kdyby byly zajištěné simultánním tlumočníkem, tak by to bylo pro ně úplně skvěle na veřejných nějakých vystoupeních, konferencích, aby už se automaticky pamatovalo, že tam může být osoba se sluchovým postižením.

Jana DRÁPELOVÁ, redaktorka
——————–
V Moravskoslezském kraji žije přes 2 500 lidí se sluchovým postižením. Centrum služeb pro neslyšící a nedoslýchavé v Ostravě pomáhá zhruba 214 z nich.

Česká televize, Ostrava.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.