Přibylo žadatelů o předčasný důchod  

ilustrační foto: photoXpress

Narůstá počet lidí, kteří žádají o předčasný důchod. Už od října se totiž zpřísní pravidla pro ty, kteří by do něj chtěli odejít. Podle úřadů už nebudou tak výhodná. Kvůli většímu zájmu musela sociální správa navýšit počty pracovníků, kteří důchody vyřizují.

ČT 1 – Události v regionech – Praha
——————–
Celý život pracoval jako topenář, teď přišel žádat o předčasný důchod.

Petr Ctibůrek, žadatel o předčasný důchod
——————–
Já Jsem si říkal radši, abych měl aspoň něco, protože tady se nedá věřit absolutně ničemu.

Vlasta , žadatelka o předčasný důchod
——————–
Já jsem si podala žádost o předčasný důchod, ale nevím, jestli ho využiju. Pokud budu moct pracovat, tak budu pracovat dál.

Natálie Lošková, redaktorka ČT
——————–
Jen za poslední pololetí tohoto roku požádalo o předčasnou penzi asi 69 000 lidí. Loni ve stejném období to přitom bylo jen 18 000. V uplynulých týdnech žádostí výrazně přibylo.

Tereza Brunerová, poradna pro seniory, Sue Ryder
——————–
Poslední měsíc máme zhruba čtyřnásobný nárůst počtu dotazů týkajících se předčasného důchodu a dokdy je to potřeba udělat, aby si fixovali ty současný podmínky.

Natálie Lošková, redaktorka ČT
——————–
Pravidla předčasného důchodu se mají zpřísnit od 1. října. Nárok na něj budou mít ti, kterým do penzijního věku zbývají tři roky namísto dosavadních pěti. Novela taky zvyšuje krácení předčasného důchodu a omezuje valorizace. Prodlužuje se i nutná doba pojištění z 35 let na 40.

Tereza Brunerová, poradna pro seniory, Sue Ryder
——————–
Pokud ta jejich situace je taková, že stejně chtějí nebo potřebují spíš často odejít do toho předčasného důchodu, tak pak ano, pak se to vyplatí si o něj ještě teď zažádat. Ale je pravda, že obecně předčasný důchod výhodný není.

Natálie Lošková, redaktorka ČT
——————–
Vláda chtěla, aby přísnější pravidla platila už nyní. Prezident k nim měl ale výhrady a zákon podepsal 1. září. Účinnost se tak posunula o měsíc.

Petr PAVEL, prezident ČR
——————–
Potřebné zpřísnění podmínek v oblasti předčasných důchodů by měl být provedeno způsobem, který bude udržitelný i v nepříznivých inflačních scénářích a nebude náhle a zásadně měnit pravidla pro občany, kteří dle stávající legislativy potenciální nárok na předčasný důchod mají.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Pro naprostou většinu lidí je ten předčasný důchod v letošním roce a odcházení do něj nevýhodný. Přesto, kdyby někteří se rozhodli i za této určité míry nevýhodnosti odcházet, tak pak to samozřejmě může být ztráta pro státní rozpočet.

Natálie Lošková, redaktorka ČT
——————–
Kvůli měsíčnímu odkladu by podle ministra mohlo odejít do předčasné penze asi o 10 000 lidí víc. Příští rok by to stálo až čtyři miliardy korun.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.