Prohlídku vily Tugendhat si mohou užít i neslyšící  

Vila Tugendhat

Poutavý výklad, který zažívají návštěvníci vily Tugendhat, si nyní mohou vychutnat i sluchově postižení. Projekt, který to umožňuje, má na svědomí zpráva vily společně s organizací Tichý svět. Díky jeho realizaci stačí těmto návštěvníkům sledovat místo průvodce displej tabletu.

TV Brno 1

TV Brno 1Petr DVOŘÁK, Komunikace s veřejností, Vila Tugendhat
——————–
Připravili jsme si prohlídku, která vlastně formou takových krátkých videí je umístěna na tablety, které oni si můžou pustit v průběhu prohlídky, a tudíž můžou sledovat, vlastně normálně si projít vilu Tugendhat fyzicky a přitom vlastně mít v českém znakovém jazyce vlastně naznakovanou prohlídku, a tudíž si ten prostor projít, dozvědět se zajímavé informace z historie, co kde vidí a tak podobně.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka
——————–
Správa vily má v tuto chvíli takové tablety k dispozici dva, na konci roku vyhodnotí, jaký byl o tuto službu zájem, a podle toho případně počet přístrojů navýší. Tento projekt není jedinou snahou správy vily přiblížit slavnou památku UNESCO lidem s handicapem, například v roce 2019 dostaly šanci užít si návštěvu vily osoby se zrakovým postižením.

Petr DVOŘÁK, Komunikace s veřejností, Vila Tugendhat
——————–
Jeden speciální termín vyhrazený jenom pro prohlídky zase pro nevidomé návštěvníky, kdy si vlastně můžou prohlédnout objekt a třeba si sáhnout na některé materiály. Máme tady haptické modely kupříkladu, takže máme určitě na to pozitivní vlastně reakce a určitě i do budoucna plánujeme zase se posouvat dále a dále s tím, co vlastně zrovna nás napadne a na co bysme se rádi chtěli zaměřit.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka
——————–
Jedním z hlavních impulsů k podobným projektům je fakt, že o návštěvu vily je stále zájem. Někteří návštěvníci přicházejí i opakovaně a každý má svůj důvod, proč ho tato budova fascinuje, ať už je to unikátní architektura, slavná onyxová stěna, dechberoucí výhled či prostorná zahrada.

Petr DVOŘÁK, Komunikace s veřejností, Vila Tugendhat
——————–
Někoho přiláká vlastně ten jedinečný příběh celého objektu, vlastně ta velice složitá historie, vlastně ten vývoj od třicátých let až po současnost, někoho zase přiláká památková obnova, vlastně ty precizní dílenské nebo restaurátorské zásahy, které tady proběhly, takže těch motivů je celá řada a určitě k nám zavítají návštěvníci z celého světa.

Jana HOLUBOVÁ, redaktorka
——————–
Zájemci s handicapem si mohou rezervovat návštěvu na stránkách vily v sekci Vila Tugendhat bezbariérová. Pro sluchově postižené je na stránkách dokonce k dispozici video, ve kterém se dozví vše o koupi vstupenek a rezervování tabletů.

televize Brno 1.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.