Prodávají své tělo, aby uživily děti  

Prodávají své tělo, aby uživily děti. Samoživitelek, které si musí přivydělávat prostitucí, přibylo oproti loňsku až o 10 %. Na vině je podle odborníků mimo neplatičů alimentů i vysoká inflace a drahé energie. Ví o bobtnajícím problému ministerstvo práce a sociálních věcí. A jak se mu snaží předcházet?

NOVA – Střepiny
——————–
Mají doma děti, o které se starají samy. Většina z nich těžko vystačí s penězi. Jejich příběhy jsou jako přes kopírák. Otec neplatí alimenty. Žena se ocitne ve finanční tísni a z nouze se tak rozhodne zapůjčit své tělo k prostituci s vidinou rychle vydělaných peněz. I nás překvapilo, kolik matek samoživitelek vstoupí do tohoto byznysu. V Česku je registrovaných 13 000 prostitutek. Samoživitelky tvoří polovinu. Přivydělávat si sexem se před 12 lety rozhodla i paní Zuzana, která se v anonymitě podělila o svůj příběh. Po narození syna se jí rozpadl vztah a otec od nich odešel. Rok po narození dítěte neměla z čeho platit složenky a v první fázi se rozhodla zajít na úřad pro podporu, tam ale narazila.

Zuzana,
——————–
To bylo první, co člověka napadne, když takhle zůstane sám a nemá peníze, tak jde na úřad. Tam to bylo hodně složitý. Všechny možný jako čestný prohlášení o tom, že nemáte toto čestný prohlášení o tom, že od otce pořád nic nedostáváte a pak vám přijde domů sociální pracovnice a řekne, že máte rychlovarnou konvici, a to je přesný znění, máte rychlovarnou konvicí a televizi po babičce, která se žhaví půl hodinu, takže nemáte nárok.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Finanční tíseň Zuzanu tehdy dohnala na úplné dno, rozhodla se živit vlastním tělem jako prostitutka, díky tomu měla ihned peníze na ruku a měsíčně 30-40 000 nedaněného příjmu jistých.

Zuzana,
——————–
Je to hodně náročný emočně a psychicky. A já myslím, že první den a prvního zákazníka si vždycky bude pamatovat každá slečna, která v tomhle oboru pracuje. Pokud tuhle práci děláte dlouhodobě, přijde nějaký klient, který udělá něco, co nechcete.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Jak to člověk psychicky nese vlastně tohle to?

Zuzana,
——————–
Ze začátku hodně špatně. Mívala jsem a i doby, kdy vlastně jsem jako přestala tuhle tu práci dělat a říkala jsem si, že mi to za to nestojí, ale nakonec se k tomu stejně vrátíte zpátky. Postupem času, jo, je člověk prostě otupělejší a otupělejší.

Zdeňka PECHAROVÁ, předsedkyně Spolku pro ochranu žen
——————–
Dost často řešíme, že zákazníci si násilím vynutí sex bez ochrany, když ta žena odmítne sex bez kondomu, je část zákazníků, kteří si to pak vynutí násilím, což je vlastně podle vyjádření ministerstva spravedlnosti, které máme k dispozici, tak už teď podle stávající právní úpravy je to vlastně znásilnění.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Pro samoživitelky je tato forma, v uvozovkách brigády velice frustrující. Za prostituci se stydí, tají ji před okolím, před vlastními dětmi o to úzkostlivěji.

Zuzana,
——————–
Nikdo to vůbec neví, nikoho by to ani nenapadlo. A pokud máte třeba takhle rodinu, tak se zajímají o to, co děláte, kam třeba jezdíte, takže jako rodina se zajímá, takže si musíte vymyslet, co děláte. Hodněkrát se mi stalo, že jsem prostě plácla nějakou hloupost a jakoby sama jsem si uvědomila, že jsem řekla blbost, věřím, že někdo z mojí rodiny to neví.

Zdeňka PECHAROVÁ, předsedkyně Spolku pro ochranu žen
——————–
Potvrdili nám to i odborníci, že už po několika měsících v tom oboru a po několika letech samozřejmě ten problém je daleko markantnější. Ty ženy dojdou k názoru, že nezvládnou žádnou jinou profesi a jejich sebevědomí jde rapidně dolů.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Dřív nebo později chce s prostitucí skončit každá samoživitelka. S návratem do běžného života jim ale často musí pomáhat specializované organizace, ty poskytují psychickou pomoc a podporu. Radí, kam se obrátit v případě problémů, nebo třeba i jak vysvětlit potencionálnímu zaměstnavateli, že jim v životopise chybí několik let praxe.

Zuzana,
——————–
Už druhým rokem se snažím se zlepšovat v oboru, ve kterém bych chtěla pracovat, věřím, že jsem na dobré cestě a že hodně rychle, možná už příští rok tady tu práci nebudu muset dělat a budu se moct takzvaně zapojit do normálního života.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Počet samoživitelek, které životní situace donutila vstoupit do sexbyznysu, se proti loňskému roku zvýšil až o 10 %. Ministerstvo práce a sociálních věcí o problému prý ví a snaží se mu předcházet. Tento rok uvedlo v platnost několik forem odpor pro samoživitelky.

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Mimořádná okamžitá pomoc na kauci, to si myslím, že je veliká pomoc a odstranění bariéry, která bránila mnoha ženám dostat se do bydlení, potom zkrácené úvazky, protože to znamená větší dostupnost práce. Jde o to, že zaměstnavatelé mají možnost nižších odvodů z vyměřovacího základu zaměstnance o 5 % v případě, že zaměstnají rodiče dětí do 15 let nebo těhotné ženy. Teď vstupuje v platnost úprava zákona o náhradním výživném, která prodlužuje možnost čerpat náhradní výživné o celé 2 roky. Tu normu, když jsme ji zaváděli, tak jsme předpokládali, že to bude nějaké dočasné opatření, než se narovná třeba situace v justici. Nestalo se. Ukazuje se, že vlastně to vymáhání trvá mnohem déle, než jsme si mysleli.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Samoživitelky, které snaha uživit dítě donutila prodávat vlastní tělo, jsou poznamenané na řadu let, mnohdy i na celý život. Podle odborníků sexuální pracovnice velmi často trpí posttraumatickým stresovým syndromem a depresemi. Opustit tuto branži a začít nový život je ale pro řadu z nich téměř nemožné. O to důležitější je vhodně nastavený systém podpory v těžkých životních situacích, aby se samoživitelky do tohoto byznysu vůbec nenamočily.

Bára DIVIŠOVÁ, moderátorka
——————–
Vnímají politici, že řadu samoživitelek k prostituci nutí jejich finanční situace? Je současná pomoc od státu pro samoživitele dostatečná? V Poslanecké sněmovně se ptala Iva Studená.

Marie JÍLKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /KDU-ČSL/
——————–
Mně je hrozně líto, že maminky, které se starají o děti a jsou na to samy, se musí uchylovat k těmhle způsobům výdělku.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
Vnímáme to jako velký problém, protože i podle průzkumu PAQ Research je právě 50 % samoživitelů v příjmové chudobě.

Aleš JUCHELKA, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Pokud se některá ze samoživitelek nebo ze žen takhle rozhodne, tak je to de facto její vlastní životní situace. Nezaznamenal jsem žádný případ, že by do toho byly ty ženy nějak jako tlačeny.

Eva DECROIX, poslankyně /ODS/
——————–
Je to ta poslední cesta, kterou ty ženy volí.

Iva STUDENÁ, redaktorka
——————–
Že samoživitelé a samoživitelky ve většině případů obrací každou korunu a často balancují na hranici chudoby, si prý uvědomuje většina poslanců napříč politickým spektrem. Velká část ale odmítá, že by současná sociální pomoc od státu byla nedostatečná, podmínky pro její získávání se prý zákonodárci snaží stále zjednodušovat.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně PSP ČR /Piráti/
——————–
Je například širší nárok na takzvaný příspěvek na bydlení, na to dosáhne víc rodin. My jsme jako Piráti hodně se zasazovali o zjednodušení příspěvku na bydlení. Zatím to jde pouze postupnými krůčky, ale první zjednodušení už nastala. Ty žádosti není potřeba podávat opakovaně. Také jsme informovali o nároku na přídavek na dítě. Zase to je cílená pomoc pro rodiny s dětmi, které jsou v obtížích.

Aleš JUCHELKA, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Když nestíhají například zásobit své děti různými pomůckami, tak si můžou zažádat o mimořádnou okamžitou pomoc, ta pomoc je dostatečná.

Iva STUDENÁ, redaktorka
——————–
Problém ale podle nich je, že samoživitelky často o různých typech pomoci nevědí.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně PSP ČR /Piráti/
——————–
Může se stát, že někdo tím sítem propadne, ale je to hrozně důležité, aby lidé věděli, že ty možnosti jsou, že si o to mají říct, pokud mají nárok, tak mají nárok a má s nimi být i důstojně jednáno.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
Tady opravdu je důležitá ta sociální pomoc. Ze strany obcí, úřadu práce přímo v místě, kde se ty ženy nachází.

Eva DECROIX, poslankyně /ODS/
——————–
Vždycky budou prostě skupiny, pro které ten dnešní systém je prostě natolik náročný, že vlastně se v něm jakoby nevyznají. A k tomu ale potom musíme mít právě tu sociální práci, musí mít někoho, kam se můžou obrátit a může to být neziskovka, může to být třeba právě nějaký sociální pracovník.

Iva STUDENÁ, redaktorka
——————–
Pomoc by podle opozice mohlo i další navýšení rodičovského příspěvku. Ten se několik let vůbec nezvyšoval. Poslanci ale v srpnu schválili jeho navýšení o 50 000, ale jen pro děti narozené od 1. ledna 2024.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
Už dlouhodobě je tady nízký rodičovský příspěvek, který se snažíme prosadit, aby se zvýšil o 100 000 podle výše inflace.

Iva STUDENÁ, redaktorka
——————–
Poslanci napříč politickým spektrem se shodují, že velkou pomocí by mělo být prodloužení doby, kdy lze pobírat takzvané zálohované výživné, to vyplácí stát tehdy, když jeden z rodičů neplní vyživovací povinnost. Jen vloni policisté řešili přes 6 000 případů neplacení povinného výživného a zároveň bylo proti dlužníkům vedeno 4 750 exekucí. Díky novele by samoživitelé mohli o maximální částku ve výši 3 000 žádat místo 2 let 4. O prodloužení doby pobírání zálohovaného výživného rozhodovali tady v Poslanecké sněmovně poslanci minulý týden. Pro bylo 139 ze 152 přítomných.

Marie JÍLKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /KDU-ČSL/
——————–
Ve chvíli, kdy jim tatínek neplatí, tak mají možnost si na úřadu práce požádat o to, aby jim stát doplácel výživné do výše až 3 000 Kč. To je jedna z věcí, který si myslím, že by jim v tomhle mohli pomoct, aby nemusely se uchylovat k prostituci. Možná bariéra, aby rodiče na to zálohované výživné dosáhli, je, že musí požádat soud o to, aby to výživné vymáhal, případně požádat exekutora.

Iva STUDENÁ, redaktorka
——————–
Předejít situaci, kdy jeden rodič neplatí výživné, by měla reforma připravovaná na ministerstvu spravedlnosti.

Eva DECROIX, poslankyně /ODS/
——————–
Aktuálně máme na ministerstvu spravedlnosti připravený poměrně komplexní návrh rozvodové reformy, když to zní takto, tak to vypadá, že se to netýká matek samoživitelek, ale týká, my jim potřebujeme pomoci rychle, to znamená, v tom okamžiku, kdy se nějakým způsobem rozpadá ten vztah, tak my potřebujeme zajistit, aby opravdu to výživné bylo stanoveno. Můžeme jít samozřejmě cestou lepšího nastavení srážek, lepšího vymáhání.

Iva STUDENÁ, redaktorka
——————–
Pomoci s bydlením pak kromě příspěvku na něj má i nový zákon o jeho podpoře. Podle něj by do roku 2025 měla v řadě obcí začít fungovat nová kontaktní centra bydlení, která by poskytovala poradenství lidem v bytové nouzi a pomáhala jim bydlení zprostředkovat.

Marie JÍLKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /KDU-ČSL/
——————–
Co si myslím, že by ještě mohl pomoci, je zákon o dostupném bydlení, protože bydlení je vždycky ta základní věc, která stojí nejvíc peněz, tak, aby lidem měli možnost, když třeba nevydělávají tolik, nebo mají nějakou hmotnou nouzi, tak aby měli možnost dosáhnout na důstojné bydlení.

redaktorka
——————–
Jak se zdá, pomoc pro lidi v nouzi se neustále hledá. Otázkou ale zůstává, zda nové mechanismy budou v praxi fungovat alespoň natolik, aby se počet samoživitelek, které bezvýchodná situace nažene do šedé zóny sexbyznysu, v dalších letech nezvýšil tolik jako za poslední rok.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.