Zkrácené úvazky fungují  

ilustrační foto: Jon-Sullivan-public-domain-photos

Zvýhodnění zkrácených úvazků pro určité skupiny zaměstnanců funguje. Tvrdí to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Slevu na sociálních odvodech u kratších úvazků nejčastěji využívají lidé nad 55 let a rodiče, kteří pečují o děti. Podle odborníků by ale stát měl částečné úvazky zvýhodnit ještě více.

Prima – Hlavní zprávy
——————–
Oproti Evropě jsme pozadu. Podíl zkrácených úvazků byl u nás v posledních letech pod 10 procenty. Průměr Evropské unie se pohybuje kolem 30 %. Ale podle ministerstva práce pomohla sleva na sociálních odvodech u kratších úvazků, která funguje od února.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Je tady více jak 23 000 zaměstnavatelů, kteří už je dneska nabízejí. Skoro 100 000 zaměstnanců, kteří tohoto využili. A je to opravdu velmi důležitý nástroj pro to, jak podpořit lepší sladění rodinného a pracovního života.

Zbyněk Zykmund, redaktor
——————–
Slevu na sociálních odvodech u kratších úvazků nejvíc využívají lidé ve věku nad 55 let a rodiče, kteří pečují o dítě do 10 let. Podporované částečné úvazky pak využívají také mladí do 21 let a zdravotně postižení. Podle opozice je zatím půl roku na zhodnocení změny příliš krátká doba. Po roce prý bude jasné, jestli to funguje.

Jana PASTUCHOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /ANO/
——————–
Kdyby těch úvazků nebylo tolik, tak bysme navrhli změnu, aby pojištění pro zaměstnavatele bylo ještě víc zvýhodněno, aby těch úvazků mohlo být nabídnuto ještě víc.

Zbyněk Zykmund, redaktor
——————–
Právě to by prý mohlo firmy a podniky motivovat, aby takové úvazky nabízely.

Jaroslava REZLEROVÁ, Asociace poskytovatelů personálních služeb
——————–
Ta sleva pořád ještě může narůst. Těch 5 % asi není úplně dostatečně motivujících pro všechny zaměstnavatele.

redaktor
——————–
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka do budoucna nevyloučil změnu v systému částečných úvazků. V současné chvíli je to prý ale maximum možného.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.