Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od ledna zvýší o 360 Kč  

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od ledna zvýší o 360 Kč. Před chvílí o tom rozhodla vláda. Státnímu rozpočtu tak výdaje na důchody vzrostou o víc než 12 miliard korun. Od prosince by mělo být možné o důchody žádat i online. Schválili to poslanci. Teď novelu dostane k posouzení Senát.

Radiožurnál 
——————–
Sněmovna schválila potřebný zákon jednomyslně a bez jakýchkoliv námitek. Pokud ho podpoří i Senát a prezident, lidé si budou moci od prosince zažádat o penzi jak přes internet, tak i osobně. Mění se také termíny výplaty penzí. Dostávat by je lidé měli nově pouze v pěti termínech namísto současných dvanácti. Pokračuje ministr práce Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Tyto výplatní termíny budou do první poloviny měsíce tak, aby ty důchody opravdu v první polovině měsíce byly vyplaceny.

redaktorka
——————–
Dál ale bude platit, že na vyřízení žádosti o odchod do důchodu bude mít Správa sociálního zabezpečení 90 dnů. Kvůli velkému zájmu úřad v poslední době čelil náporu žadatelů o penzi. Například v červnu evidoval 12 500 žádostí po zákonné lhůtě. Z toho asi polovina byla o předčasný důchod.

Radiožurnál.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.