Očkování zranitelných skupin obyvatel    

ilustrační foto: Brian Hoskins sxc.hu

Nakažených covidem mírně přibývá. Ministerstvo zdravotnictví eviduje za poslední týden zhruba 900 nemocných. Testuje se ale málo, a tak skutečný počet bude vyšší. Rizikoví pacienti by se proto podle šéfa rezortu měli nechat očkovat. V tuzemsku už jsou k dispozici první dodávky nejnovější vakcíny upravené na nové varianty viru. Chránit se ale mají lidé nejen proti covidu, ale taky proti chřipce. Očkovat by se podle ministra měli hlavně senioři, lidé po transplantacích a ti s nižší imunitou,

ČT 24

——————–
Každé tři měsíce podobná otázka. Invalidní důchodce Ladislav Cimr se v IKEMu léčí s cukrovkou.

Ladislav CIMR, pacient
Prášky mám ráno a odpoledne a třikrát denně denní inzulin a jednou noční inzulin.

redaktorka ČT
Patří mezi rizikové pacienty. Proti covidu je očkovaný. Kvůli prevenci teď plánuje posilující dávku.

Ladislav CIMR, pacient
Co se týče covidu určitě, co se týče chřipky, uvidím, co mi nabídne ambulantní lékař.

redaktorka ČT
Dostat by mohl obě injekce najednou. V IKEMu je budou svým pacientům nabízet od října, hlavně pěti tisícům lidí po transplantaci.

Ondřej VIKLICKÝ, přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie IKEM
——————–
My si myslíme, že pacient, pro ně to bude příjemnější. Bude mu odebrána krev, moč, pohovoří se svým lékařem, napíše mu léky na další tři měsíce, ale zároveň mu bude nabídnuta vakcinace jak proti chřipce, tak proti covid-19.

Kristýna Jelínková, redaktorka ČT
——————–
Ta na covid bude upravená tak, aby chránila i proti novějším variantám.

Josef PAVLOVIC, náměstek ministra zdravotnictví /Piráti/
——————–
V tuto chvíli nám už začínají do České republiky přicházet první zásilky vlastně té nejnovější vakcíny. Je to postupně v desítkách tisíc kusů, ale bude nám to postupně nabíhat, to znamená, už nyní během příštího týdne očekáváme, že bude možnost si tuto vakcínu objednat.

Kristýna Jelínková, redaktorka ČT
——————–
Očkovat se od začátku září nechali v celé zemi necelé dvě stovky lidí, převážně to bylo ve fakultních nemocnicích. V té Thomayerově v Praze teď nejčastěji míří už pro pátou a šestou dávku.

Petr SULEK, mluvčí Thomayerovy nemocnice Praha
——————–
Lidé volají, ptají se na nový typ vakcíny. My tu vakcínu v brzké době očekáváme. Pro očkování proti covidu-19 máme připravené dvě ambulance. Tady je jedna z nich, tady máme vlastně druhou ambulanci. V případě velkého zájmu o očkování proti covidu-19 můžeme otevřít i třetí ambulanci.

Kristýna Jelínková, redaktorka ČT
——————–
Teď je zájem malý. Pro ještě loňskou vakcínu sem chodí asi tři lidi denně, a to i přesto, že covidu v populaci přibývá. Laboratoře za poslední týden zachytily 900 případů, sedmkrát víc než začátkem srpna.

Pavla SVRČINOVÁ, hlavní hygienička ČR
——————–
To se dalo očekávat s tím, že nastupuje podzim a vrátili jsme se z dovolených z prázdnin a opět se skládají kolektivy.

redaktorka ČT
——————–
Pozvolna to začíná pozorovat i praktický lékař z pražských Kobylis.

Vojtěch MUCHA, praktický lékař, Praha
——————–
Řekl bych, že to bylo letos malinko posunuto s tím, že zatím ještě nepřišlo to podzimní ochlazení, tak zatím ještě pořád těch respiračních infektů obecně máme spíše méně, takže čekáme, že se to zhorší, respektive, že jich přibude, až se ochladí.

Kristýna Jelínková, redaktorka ČT
——————–
Většina pacientů, u kterých nákazu koronavirem potvrdí, má zatím jenom mírný průběh. Redakce a Kristýna Jelínková, Česká televize.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
No, a jak jsme tedy na tom s léky teď před nástupem respiračních onemocnění. O tom si budu povídat s Jakubem Dvořáčkem, náměstkem ministra zdravotnictví.
——————–
A po mé pravici je Kamal Farhan za ANO, stínový ministr zdravotnictví a člen zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny. Hezký večer i vám.

Pane náměstku, já začnu u vás. „Léky budou, žádný strach, žádná panika.“ Nemusí tohle ministerstvo říkat až příliš často?

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
No, musíme to říkat příliš často, říkáme to příliš často a z jednoho prostého důvodu; když se podívám tu stávající situaci právě třeba v oblasti penicilinu, tak velkou část problémů, který máme, je vlastně nerovnoměrná distribuce, která je způsobená tím, že samozřejmě lékárny po té zkušenosti z minulého podzimu zemi stahují poměrně velké množství jako léčiv k sobě vlastně na lékárnu a pak je občas velmi komplikované vlastně ten přípravek objednat v momentě u té lékárny, kde zrovna ten přípravek není pro toho konkrétního pacienta. Takže jakoby uklidnit veřejnost jako a vysvětlit, že situace na tento rok je vlastně stabilní a že ty forecasty, které máme, ty výrobní předpoklady by měly zvládnout bez problémů jako to, co očekáváme, že přijde, a vycházíme z dat vlastně toho loňského roku, tak je v této chvíli velmi důležité.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
A s tím se nedá nic dělat? Protože sice se mluví o tom, že se čeká na tu novelu zákona o léčivech, že potom budou ty vaše ruce uvolněnější, ale přece tady už funguje něco, co se jmenuje chráněný distribuční systém. Lékárníci na to upozorňují, že v ideálním případě by tohle mělo pomoct, ale že to nikdo nevymáhá, že to nikdo nekontroluje, jak to je?

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
Chráněný distribuční systém, tyhle DTP modely, Direct to Pharmacy, kdy vlastně zůstává majitelem toho léčiva konkrétní výrobce, tak se v zásadě používají u léčiv, které jsou určené pro mnohem menší množství pacientů. Pro výrobce je vlastně velmi komplikované administrovat jako takovýhle kanál v momentě, kdy se opravdu jedná o desetitisíce až statisíce balení. Takže v tomhle tom případu ten chráněný distribuční kanál nevyužíváme nebo není možné ho využít. Jak jsem zmínil, používá se třeba u léčiv, které směřují do nemocnic a jsou to léčiva, která jsou určená pro pacienty, kterých není takové množství v té konkrétní oblasti.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pane poslanče, zmínili jsme tady ty základní důvody, které ministerstvo zmiňuje. Distribuce a to, že některé léky tedy nejdou objednat. Než je budeme rozebírat podrobněji, kde je za vás ten hlavní problém?

Kamal FARHAN, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví /ANO/
——————–
Tak já bych nejdřív řekl, že ten zakopaný pes je v tom naopak, že ministerstvo nezklidňuje tu situaci, že neustále slibovalo, že to zajistí. Slibovalo to v zimě, slibovalo to na jaře, až se zlepší počasí. Já si myslím, že nemělo dávat tyto plané sliby. To považuju za velkou chybu, protože znejisťuje to veřejnost, znejisťuje to pacienty a znejistuje to všechny. Netýká se to samozřejmě jenom penicinu. V tuhle tu chvíli je to takové nejaktuálnější téma. Dnes jsme se dozvěděli, že dorazila první dodávka. Za to samozřejmě jsou všichni rádi, protože nikdo si nepřeje, aby ty léky nebyly, ale to, co se kolem toho děje, je velký chaos, který se děje i na Ministerstvu zdravotnictví. Já jsem jenom chtěl říct, že všechno je to položené na podkladech typu „slíbil“, je to takové virtuální, nikde nedohledáte žádnou rámcovou smlouvu, žádnou smlouvu. Prostě je to jenom na nějaké domluvě. A ministr říká: „Koupíme celou výrobu, spálíme ty léky, pokud jich budeme mít moc, ale…“

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Co tedy má říct? „Léky nejsou a jezte ovoce a zeleninu“?

Kamal FARHAN, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví /ANO/
——————–
Ne, to si nemyslím. Měl by činit jednotlivé kroky. To není jenom o tom, že se zajistí penicilin. To je vlastně třeba změna celého systému, změna legislativy, změna cen a úhrad, změna zajištění kritických zásob, aby byly na skladě v České republice. Těch věcí je samozřejmě spousta. To není jenom toto. Já jenom tvrdím, že prostě všechno je to jenom na „jedna paní povídala“, není tam žádná smlouva. Když řeknu příklad; díval jsem se do registru smluv, tam dohledáte, že si ministerstvo objedná za 28 000 000 letenky na cestování, to v tom minulý týden bylo vloženo. Ale že by se tam vložilo, že se objednaly antibiotika nebo že se koupili, jak řekl ministr, protože nemůžete nic pálit, pokud to není vaše, tak to tam nedohledáte. Ani antibiotika, ani ne léky.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pane Náměstku, prosím, vaše reakce.

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
Určitě, Ministerstvo zdravotnictví opravdu, a pan poslanec Farhan to přesně popsal, nenakupuje žádná léčiva a vlastně celý systém vlastně léčiv, které směřují do veřejných lékáren, je postaven na smluvních vztazích mezi výrobcem, distributorem, finálně lékárnou. My v této chvíli, co děláme, domlouváme dodávky jako od dalších dodavatelů, kteří na tom českém trhu buď nebyli, nebo byli zastoupeni mnohem menším poměru. A je pravda, že jsou to dohody, jsou to gentlemanské dohody. My v této chvíli nemáme jak vymáhat vlastně tu konkrétní danou dodávku, proto nová legislativa, proto vlastně měníme systém, ale změnit zákon v České republice, to je práce minimálně na rok. Takže my jsme vlastně v zásadě začali už na podzim v době, kdy ta situace se začala významným způsobem zhoršovat. A já očekávám, že vlastně ve spolupráci vlastně s celou sněmovnou tuto novelu prostě doručíme tak, aby vlastně od ledna příštího roku byla účinná, abysme ty nástroje, které nám chybí a po kterých volá pan poslanec Farhan, abysme měli, abysme společně vlastně jako dokázali to, že nejenom jednáme s výrobci a bavíme se o nějakých konkrétních dohodách, ale ne smluvních vztazích, ale abysme opravdu byli schopni jako takovou dodávku prostě následně vymáhat.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pan poslanec tady taky zmínil jedno důležité slovo, a to je cenotvorba. Ptá se na to taky divák Jiří Peták. „Výrobci a distributoři si stěžují na nízkou cenu za některé léky, argumentují dražší výrobou a komponenty. Je to jen výmluva, nebo v Česku opravdu platíme málo?“ Tak jak je to? Protože Němci vyřešili nebo řeší nedostatek léků tím, že vlastně přeplácejí, že přidávají. My trh nezvětšíme, takže není teď ten čas, abychom si řekli „dobře, tak ty léky budou o 50, 60 Kč dražší, ale budou“?

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
To, co se děje v Německu, a vlastně ta novelizace teprve probíhá, že není to o tom, že už dneska vlastně Německo jako je schopné zvedat ty ceny tak, jak by asi chtělo, a u některých přípravků, a bavíme se opět jako přípravky typu antibiotika, antivirotika, především dětské přípravky jako a tak dál, bude Německo schopné navýšit tu cenu až o 50 %. My postupujeme vlastně už v dnešní době tím, že k tomu přistupujeme individuálně, že v momentě, kdy nám prostě výrobce oznámí „ano, účinná látka mě stála tolik a tolik, je to takovýhle násobek toho, kolik stála předtím“, Státní ústav pro kontrolu léčiv, vlastně pojišťovny zdravotní a navyšujeme cenu ve veřejném zájmu. Ale děláme to individuálně. U těch léčiv je to opravdu, je potřeba, kde nám výrobce jasně prokáže, že k tomu navýšení došlo. Já chápu, že prostě každý výrobce by chtěl dostat víc, všichni chtějí prostě, aby se platilo víc, nicméně ten český systém také není úplně nafukovací a musíme si uvědomit, že my vydáváme za léčiva víc než 50 miliard ročně a potřebujeme ten systém udržet v nějaké rovnováze. A v této chvíli v České republice my vlastně ceny stanovujeme na základě průměru třech nejnižších v Evropské unii. Nebo respektive v referenčním koši, který je ještě nějakým způsobem zúžen. Ale je potřeba říct, že to jsou veřejné ceny. Ty ceny, za které se opravdu ve finále obchoduje, jsou výrazně nižší. A zmínili Německo, tak tam se vlastně dělají tendry na jednotlivých, vlastně v rámci jednotlivých spolkových zemí a ta cena je významně nižší jako ještě, než je u nás.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pane poslanče, tak slyšeli jsme, jak řeší cenotvorbu Ministerstvo zdravotnictví? Jak byste ji řešil vy? Tady jste slyšel ty argumenty.

Kamal FARHAN, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví /ANO/
——————–
Takhle, co se týká cenotvorby léků, samozřejmě to jsou jedny ze základních kroků, které tady pan náměstek Dvořáček řekl. Třeba nás čeká v tuhle tu chvíli revize cen, která probíhá jednou za tři roky. Já třeba za sebe bych zvážil to, že bych ji odložil, protože tam se dostane více než 3000 léků. Už jenom na základě kurzovýho rozdílu, který byl před třema rokama, tak se všechny zlevní a já jsem přesvědčený o tom, že i díky tomu zase vypadnou další léčiva z toho koše nebo nebude zájem těch firem, aby je tady měly. Takže to je jedna z věcí. Další věc, co jste tady zmínila tu novelu, tak samozřejmě do tý novely je třeba vložit spoustu dalších pozměňovacích návrhů, protože tak, jak je v tuhle tu chvíli připravená, tak nezajistí ten dostatek léků, který ministerstvo slibovalo. Připravuje ji více než rok, ta novela ve finále bude platit až někdy v druhé polovině příštího roku, nabude její takovou tu účinnost, ten běh. A já si myslím, že ta novela nevyřeší tu situaci s těmi léky.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Proč přesně to nevyřeší?

Kamal FARHAN, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví /ANO/
——————–
Protože třeba jedna z věcí, která tam chybí, je, co se týká volně prodejných léčiv. Jeden z pozměňovacích návrhů, který předkládám já, je, aby bylo možné v rámci Evropský unie třeba dovést, řeknu, třeba Nurofen v cizojazyčném balení, akorát se k tomu přibalí český příbalový leták, což samozřejmě pomůže. Další z pozměňovacích návrhů, který já tam třeba vkládám, je, aby byly zajištěny u kritických léků zásoby na území České republiky. A to, co jsem mluvil s kolegy, tak ta novela určitě bude mít více, můj odhad je někde mezi 10 a 20 pozměňovacími návrhy. A pak věřím, že i ta roční práce, kterou tady ministerstvo dalo, tak nějakým způsobem se posune, že by některé věci se mohly změnit, pokud ty pozměňovací návrhy projdou. Pokud to projde, jako je to v současné chvíli naplánováno, tak to byl pro mě jenom takový fíkový list pro novináře, aby měli o čem rok psát a budou o tom psát ještě půl roku a de facto to bude platit až příští, já nevím, od léta.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pane náměstku, tak kdy to bude platit tedy? Jak to je?

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
Tak já doufám, že to nebude fíkový list jako. Ale já musím říct, že já jsem rád jako za pozměňovací návrhy, který přicházejí ze sněmovny a samo ministerstvo jako vlastně iniciovalo několik dalších změn vlastně po tom, co ten dokument, co to novela vlastně přišla.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Lékárny mají jisté výtky. Například kdo donutí firmy farmaceutické, aby distribuovaly podle toho, jak vlastně stát řekne, když to takhle úplně zjednoduším?

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
Jenom se ještě vrátím k těm pozměňovacím návrhům, jak jste zmínil. Ta novela vlastně vychází z nějaké zkušenosti, kterou jsme si procházeli vlastně v tu loňskou zimu, letošní jaro, a my do ní zakomponováváme postupně ty parametry, které nějakým způsobem vyplynuly jako z té zkušenosti. A od toho je tady sněmovna, aby pokavaď jsme i my něco opomněli, a já doufám jako, že toho nebude mnoho, protože některé ty pozměňovací návrhy jsou iniciovány z naší strany, takže to upravíme a že to bude společná práce. A á jsem opravdu rád, jako že se opozice do té práce zapojila, a pokud to jsou návrhy, které jsou nějakým způsobem tak, aby tu novelu ještě jako nějakým způsobem posunuly dál, já jsem za to rád a věřím tomu, že ta společná práce se potom projeví v tom, že ten systém bude fungovat dobře. Nikdo nejsme neomylní. Jako já vím, že ten materiál není perfektní, on ani být nemůže perfektní, protože ta situace je velmi dynamická a neustále se mění a my vlastně teď zažíváme jakoby další výpadky, které jsou z jiných oblastí. Protože já už bych jako oblast antibiotik, nechci říct, uzavřel, jako pořád na tom bude spousta práce, ale to, co se tam povedlo, tak si myslím, že ten systém jako stabilizuje. Ale jiné oblasti, kde vidíme velké problémy, případ diabetu nebo Parkinsonova onemocnění, pořád se tady objevují vlastně situace, na které my musíme hledat nové nástroje. Jedním z nich je i vlastně jako mnohem větší zapojení zdravotních pojišťoven vlastně do toho, abysme byli schopni ty výrobce namotivovat v momentě, kdy vlastně nám dodává přípravek, který pak bude velmi těžké vlastně na tom trhu udat, když ty stávající výrobci doplní.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
A do té doby, než ta novela začne platit, tak není v roce 2023 žádná páka na to, aby byl přehled v tom, v které lékárně je který lék, aby to třeba lékaři nemuseli složitě vyhledávat na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv, co je a co není? Zkrátka nějaká databáze, kde by to bylo jasně přehledně pro lékaře, pro pacienty a pro vás, pro ministerstvo?

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
Pro lékaře ten systém, bych řekl, v této chvíli již funguje. Není to optimální, protože potřebují vlastně upravit, respektive stáhnout určitý modul do jejich vlastního softwaru, tam potom vlastně dostávají informaci o tom, které léky aktuálně nahlásili nebo výrobci, které nahlásili přerušení dodávky a tak dál. My vidíme na úroveň distribuce, v této chvíli nevidíme na úroveň lékárny. To znamená, v momentě, kdy prostě použiju příklad jako minulý týden, 38 000 balení, tento týden 30 000 balení penicilinu, vlastně jsou distribuovány do systému, v momentě, kdy vlastně opouští ten přípravek vlastně distribuci a směřuje do lékárny, tak je vlastně viditelný pouze u některých lékáren, které teďko vlastně dobrovolně zveřejňují a informují pacienty o tom, že ten léčí přípravek je u nich k dohledání. Ale kromě toho, řekněme, formálního systému, funguje vlastně i velmi úzká spolupráce mezi předepisujícími lékaři a lékárníky a pokud tato komunikace tam je, tak samozřejmě lékař předepisuje ten konkrétní léčivý přípravek, který v lékárně je. A my každý čtvrtek vlastně informujeme o tom, které typy antibiotik jsou stále problematické a které jsou už běžně dostupné.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pane poslanče, není tohle rest i minulých vlád, že tohle musíme řešit v roce 2023, že tady zkrátka nefunguje nějaký digitalizovaný systém a nějaký jasný přehled?

Kamal FARHAN, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví /ANO/
——————–
Tak digitalizace jako digitalizace jako taková jako moc nefunguje obecně ve všech úrovních jako v České republice. Já si myslím, že mně spíš vadí ta komunikace ministerstva zdravotnictví a pana ministra. I teďka jsme slyšeli z úst pana náměstka Dvořáčka, že ta novela není perfektní. To je poprvé, co to slyšíme, protože do té doby jsme slyšeli, že ta novela de facto všechno vyřeší. A myslím si, že ta obecná obec nebo pacienti, lidé, novináři, všichni jako od toho očekávají zázraky. Těch nepravd, které byly publikovány kolem té novely z úst ministerstva, je velké množství. Můžu je samozřejmě všechny nějakým způsobem okomentovat, a to si myslím, že k té novele, a.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Tak ještě k té komunikaci tedy, tak udělejme takový vzkaz divákům. Máme před tím obdobím těch respiračních onemocnění, takže co nás čeká na podzim? Co čeká rodiče s dětmi, které už teď začaly chodit do školky, do školy? Známe to. Samozřejmě, že se ty respirační onemocnění možná mezi dětmi šíří už teď. Bude dost léků, nebude dost léků, jak se připravit?

Jakub DVOŘÁČEK, náměstek ministra zdravotnictví
——————–
Co se týká antibiotik, co se týká antivirotik, tak já tu situaci považuji za velmi dobrou. Co se týká vlastně toho, co nám výrobci přislíbili, i ty časy, které nahlásili, kdy ty dodávky mají přijít. Zatím ty sliby plní v momentě, kdy by mělo dojít k tomu, že tam bude nějaký problém, opět jsme schopni vlastně ještě jako z dodatečných zdrojů jako doplnit to množství. A i co se týká vlastně sirupů, tam je ta situace asi nejkomplikovanější, ale i tam ty dodávky na září, říjen by měly stabilizovat to prostředí. A následně jako já věřím, že v momentě, kdy se ty lékárny saturují, že potom už ten problém jako nebude vlastně s tím, aby pacient ten lék musel hledat. Co se týká novely samotné, já věřím, že novela vyřeší většinu problémů, které máme. Žádná novela, žádný zákon ani všespásný a samozřejmě záleží na tom, jak se bude vyvíjet prostředí kolem nás. My nejsme izolovaný ostrov uprostřed Evropy, který by byl nějakým způsobem nezávislý na tom, co se kolem nás odehrává a vidíme, že ty problémy neřešíme jenom my, ale i další evropské státy. Také hodně záleží na tom, zda se podaří Evropě zpracovat to, co vlastně přislíbila Evropská komise už před několika měsíci. To znamená analýza toho, jakým způsobem a jak budou dodávány účinné látky, zda jich bude dostatečné množství a zda vlastně jako členské státy Evropské unie budeme schopni nějakým způsobem si vypomoct v momentě, kdy ten problém bude opravdu závažný. Signály tam jsou, ale je to samozřejmě poměrně dlouhodobá práce.

moderátorka ČT
——————–
Říká náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Krásný večer vám přeju, děkuji, že jste byl naším hostem. A stejně tak se loučím taky s Kamalem Farhanem z ANO, stínovým ministrem zdravotnictví a členem zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny, hezký večer i vám.

——————–
Do Česka dorazila taky první desetina z 300 000 přislíbených antibiotik. V některých lékárnách se ale stále nedají sehnat. Podle ministra zdravotnictví je v tuto chvíli rozváží distributoři.

Denisa Kotková, redaktorka ČT
——————–
Dvě palety krabic a v nich to, čemu lékaři rádi říkají poklad. Antibiotikum první volby ve dvou různých silách.

skladník
——————–
To znamená, když se podíváte dovnitř, nachází se tam penicilin, který vlastně nám vypadl.

Denisa Kotková, redaktorka ČT
——————–
Jen v tomhle skladu distributor přijal 10 000 balení, to je pro 350 lékáren, které zaváží, zásoba asi na měsíc.

skladník
——————–
Štítek s adresou.

Monika Nováková, mluvčí lékárenského velkoobchodu Phoenix
——————–
Aktuálně za mnou už vidíte, že jednotlivé krabice rozdělujeme a distribuci jsme zahájili. V síti našich lékáren tahle ta zásilka bude během zítřejšího dne.

Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví /TOP 09/
——————–
Ministerstvo opravdu zajistilo 30 000 balení penicilinových antibiotik, která dorazila a v sedm ráno, tuším, tento den se začala distribuovat, kam? To je otázka na distributory.

Tomáš Indrei, redaktor
——————–
Ani do této sítě lékáren dnes penicilin nenavezli, a to i přesto, že se potýkají s jejich nedostatkem. Jednotlivé pobočky si navzájem dokáží omezeně vypomoct.

Eva Veselá, vedoucí lékárnice, Lékárna Bazalka
——————–
Všechno to bude?

Denisa Kotková, redaktorka ČT
——————–
To tahle malá lékárna v Ostravě sáhnout do zásob na jiné prodejně nemůže. Jestli se dostane z aktuálních zásob i na ni, zdejší lékárníci nevědí, objednávky mají u všech distributorů. Zprávy o dodávce zatím ne.

Eva Veselá, vedoucí lékárnice, Lékárna Bazalka
——————–
Nejčastěji volám lékaři, pokud víme opravdu, že to antibiotikum je dlouhodobě nedostatkové, tak voláme lékaři pro změnu medikace.

Denisa Kotková, redaktorka ČT
——————–
Třeba u angín je ale právě penicilin nejvhodnější, další antibiotika nejsou tak šetrná. To říká i dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Hana Cabrnochová, pediatrička, místopředsedkyně, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost
——————–
Určitě bychom potřebovali sirupy v té síle, tak, jak jsme byli zvyklí předepisovat, a případně tabletové formy, ale minimálně ve dvou, ve třech silách.

Denisa Kotková, redaktorka ČT
——————–
Pomoc vyřešit problém s opakovaným nedostatkem některých medikamentů má novela zákona o léčivech. Ukládá totiž nové povinnosti státním úřadům, výrobcům, distributorům i lékárníkům. Poslanci ji zatím projednali v prvním čtení. Redakce a Denisa Kotková, Česká televize.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Pátrání v tuzemských lékárnách po přípravcích na vykašlávání nebo dětských sirupech. Pro pacienty v Česku někdy už běžná praxe, u některých léků jsou výpadky patrné už teď a které to konkrétně jsou? Kromě přípravků na vykašlávání chybí v posledních dnech daleko před obdobím angín, třeba penicilin. Do Česka dnes ráno podle rezortu zdravotnictví dorazilo, jak už jsme ostatně říkali, 30 000 balení od společnosti BBfarma. Do poloviny listopadu by jich mělo být v tuzemsku desetkrát tolik, no a schází také některé přípravky na hubnutí nebo vysoký krevní tlak. Periodicky pak dochází i k výpadkum léků typu Betahistin, určenému k léčbě závratí či nevolnosti. Podobně je na tom i přípravek na průjem Endiaron. Výrobce ho nebude podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv dodávat až do ledna příštího roku. Zmíněné dětské léky proti horečce pak chybí v regálech už asi rok a půl. Ty ale díky dostupným alternativám nebudou alespoň zkraje podzimu podle lékárníků problém. Podle ministerstva je hlavním důvodem nedostatku léků panika. Pacientům doporučují si léky předem rezervovat. No a já už teď zdravím do Ostravy Marka Hampela, předsedu představenstva Grémia majitelů lékáren, já vám přeju krásný večer.

Marek Hampel, předseda Grémia majitelů lékáren
——————–
Krásný večer.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Tak my jsme tady poslouchali tu debatu pana náměstka s panem poslancem o tom, že kdo za to tedy může, že nejsou léky? Slyšeli jsme tady ujišťování od pana náměstka, že léky budou. Tak mi řekněte, vy jako lékárník, jaká je reálná situace teď v lékárnách a jestli věříte tomu, že novela zákona o léčivech vás z téhle situace dostane.

Marek Hampel, předseda Grémia majitelů lékáren
——————–
Tak já bych tu otázku rozlišil na dvě části. Zatím jsme slyšeli pouze tiskovou konferenci nebo některé, několik tiskových konferenci a je to v rovině slibů. Já mohu potvrdit, že opravdu ve velké části lékáren se penicilin ještě nenachází, pokud se ptáte konkrétně na tento lék. Nicméně ta situace nějakým způsobem zrovna u tohoto přípravku vygradovala. A ta druhá otázka je, jestli to řeší novela zákona o léčivech. Tak musím tady veřejnosti sdělit, že a Poslanecké sněmovně bych řekl, že ta novela to neřeší.

Tereza Řezníčková, moderátorka ČT
——————–
Proč to neřeší, jaký je tam problém?

Marek Hampel, předseda Grémia majitelů lékáren
——————–
Ona vlastně neřeší příčinu, ona řeší až nějaké důsledky. Čili ona si takzvaně ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv získává čas a asi potřebuje čas na nějaké jednání s dalšími výrobci o mimořádných dovozech, tak to chápu já. A takto je to napsáno, nicméně ona neřeší tu příčinu a nebo příčiny, těch je několik. A řekl bych, že v zásadě tam není nic, co by řešilo tu otázku u výroby. To znamená, co se týká výrobců, ta dokonce těm výrobcům jenom ulehčuje činnost, protože oni vlastně oznámí dva měsíce dopředu, nebo dokonce někteří i šest měsíců dopředu, že dodávky léků nebudou dodávat nebo přeruší do České republiky a vlastně jsou z kontrolní činnosti a gesce toho Státního ústavu pro kontrolu léčiv vlastně vyňati. To znamená, to je první otázka, co se týká otázky distribuce, tam bych řekl, že také se tam vytváří nějaký systém rezervních zásob, ale on paradoxně vlastně není propojen na ty výrobce. To znamená, že tady došlo, řekněme, k nedodělku, nebo jestli to byl záměr, nedokážu posoudit, nicméně pokud je něčeho nedostatek, tak vlastně ten distributor má povinnost vytvořit rezervní zásobu, ale nemá už právo u toho výrobce si tu dodávku podle posledních 12 měsíců jakoby vymoci, jo. To znamená, tady je jeden nebo další oblast, která je potřeba řešit. A co se týká lékáren, tak samozřejmě ty jsou na tom nejhůř, protože ty vlastně vychází pouze z toho, že mohou objednávat to, co bylo v minulosti a ruší se ten chráněný distribuční kanál, o kterém jste vlastně v reportáži nebo v tom ve studiu hovořili. To znamená, že chráněný distribuční kanál musím uvést pana náměstka Dvořáčka na pravou míru, to není nějaký DTP kanál, jak on říká, to je standardní zásobovací instrument. V zákoně je v německých lékárnách zcela běžně používán, protože vytváří právě tu ochranu mezi lékárnou, distributorem a výrobcem. To znamená, každý tam máme rozdělenou tu svoji roli. Pokud vy tady tento chráněný kanál nějakým způsobem přerušíte, což v tom systému rezervních zásob je, to znamená, že ten distributor není schopen ty léčiva sehnat ani v omezeném množství, natož když jejich dostatek. To znamená, tam není ta provazba na toho výrobce. No a lékárna, tam je důležité pro veřejnost pochopit i pro starosty, protože já komunikuji se starosty především v menších obcích, protože tam ta lékárna je na pokraji v podstatě likvidace, tak tam je potřeba říct, že pro ni je to extrémně důležité, protože ona to okolí, tu spádovou oblast velice dobře zná, komunikuje s předepisujícími lékaři ve spádové oblasti a ona takzvaně poptávku, co potřebuje pro své pacienty, ona umí určit. To znamená, že ona se potom obrátí na distributora a distributor má právo požádat toho výrobce, že tady jsou lékárny, které mají tuto poptávku a znamená to, že ten výrobce má tu povinnost dodat tomu distributorovi, a to je strašně důležité pro pochopení té situace, o co se tady vlastně hraje. Tady se ruší systém, který je v Evropě stabilní a zajišťuje rovnoměrné dodávky do všech lékáren, do všech typů lékáren. Tady jsme svědky toho, že jsou upřednostňovány řetězcové lékárny. Tady sama jste to v reportáži tady mohla veřejnost vidět z přímého přenosu. Já, prosím vás ani dnes nemám penicilin, ale vím a věřím vám, že je v republice již asi přítomen, ale je přítomen pouze, ale ne u nás, a je u distributora, vy jste ho dokonce uvedli, ale on má svůj vlastní řetězec. A dokonce ta paní, která tam hovořila, říkala, že bude přednostně zítra rozvezeno do jejich řetězcových 350 lékáren. Prosím vás, tady musím se proti tomu zásadně ohradit, protože my tady zastupujeme především lékárny nezávislé. My nemáme žádného distributora za sebou, notabene nás distributoři odkazují na nějaký rezervační systém, když na společnost Fénix zavoláte, tak nám řeknou, ať se obrátíme na SÚKL, že na jejich stránkách je napsáno, že léků je nedostatek, ale vidíte, že již v té síti zítra bude. To znamená, tady se diskriminuje podstatná část českých občanů, pacientů, a to je v zásadě pro nás naprosto nepřijatelné. Já jsem kontaktoval starosty a musím říct, že tady rozhodně v této věci budeme společně postupovat, protože není možné, aby tento chráněný kanál, který jediný garantuje rovnoměrné dodávky do všech lékáren, aby se upřednostňovali jenom u jednoho řetězce se svojí distribucí, notabene zahraniční.

moderátorka ČT
——————–
Situaci na trhu, popsal Marek Hampel, předseda představenstva Grémia majitelů lékáren. Moc vám děkujeme za váš čas, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.