Léky při eutanazii nezabraly, lékař ženu udusil polštářem

ilustrační foto: Flickr.com

Belgie. Nevyléčitelně nemocná Alexina se rozhodla podstoupit eutanazii, která je v Belgii legální. Tu měl provést lékařský tým pomocí speciálních léků. Ty ale nezabraly, lékař tedy ženu udusil polštářem. O případu nyní informovala belgická média.

Na konci roku 2021 Alexině podle webu RTL diagnostikovali rakovinu. Lékaři jí dali rok života. Nicméně už o pár měsíců později se zdravotní stav 36leté ženy zhoršil natolik, že se svoje trápení rozhodla ukončit.

Koncem března měla podstoupit eutanazii. Do domu, kde žila s manželem a malou dcerkou, přišel lékař a dvě zdravotní sestry. Aby nebyli svědky Alexininy smrti, partner s dítětem odešli.

Zákrok ale neprobíhal podle plánu. Kombinace smrtících léků nezabrala, lékař proto k ukončení ženina života použil polštář. Následná pitva pak odhalila, že Alexina zemřela na udušení, jak informoval web 7sur7. Vyšetřování toho, co se přesně přihodilo, nadále probíhá.

Podle belgického lékaře a politika Jacquese Brotchiho tohle ale nemělo s eutanazií co dělat. „To, co se stalo, není eutanazie. Taková definice této hrozné situace snižuje význam eutanazie, která má poskytnout bezbolestné ukončení utrpení člověka,“ uvedl podle serveru First Post Brotchi.

Manžel zesnulé ženy pak v reakci na hrůzný incident podal občansko-právní žalobu proti lékařům, kteří se měli na eutanazii podílet, informoval web 7sur7. Renaud Molders-Pierre, právní zástupce rodiny, podle First Post uvedl, že nepožadují přísné tresty. Zdůraznil ale, že je důležité dodržovat zavedená nařízení, která zabrání tomu, aby se zdravotnická zařízení měnila na místa činu.

V Evropské unii je eutanazie k letošnímu roku legální v několika zemích. Vedle Belgie také v Lucembursku, Nizozemsku a ve Španělsku. O její legalizaci se pak jedná i v Portugalsku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.