Partie k důchodovým změnám  

ilustrační foto: TimWilson / Flickr.com

Na CNN Prima News pokračuje Partie. Nabízí velkou politickou diskuzi, hosty jsou čtyři zástupci politických stran Petra Pecková (STAN), Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Jakob (TOP 09), Martin Netolický (Socdem), tak si pojďme připomenout, co se dělo kolem podpisu důchodových změn. Prezident Petr Pavel podepsal i přes výhrady zákon, který zpomaluje růst penzí a zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody. Udělal to ale až v pátek, v den, kdy měla být novela podle vlády účinná. Vládě tím zkomplikoval plány. Změny se odkládají o jeden měsíc.

Markéta ŘEHÁKOVÁ, mluvčí prezidenta republiky /31. 8. 2023/
——————–
Postupem veta, nebo že bude tedy postupovat podpisem v následujících dnech.

Jan SOCHA, redaktor
——————–
Ještě ve čtvrtek neměl ke změnám v důchodech jasno, ani ne o 24 hodin později zvolil prezident druhou variantu.

redaktor /citace: Petr PAVEL, prezident republiky/
——————–
„Rozhodl jsem se pro podpis zákona.“

Jan SOCHA, redaktor
——————–
Prezident zákon podepsal, přestože má k němu dvě velké výhrady. Ty se týkají jednak mimořádných valorizací, ale také úprav u předčasných penzí.

redaktor /citace: Petr PAVEL, prezident republiky/
——————–
„Novela upravuje mimořádné valorizace důchodů způsobem, který by v případě dalšího inflačního výkyvu vedl k fiskálně nákladnějšímu řešení.“

Jan SOCHA, redaktor
——————–
U předčasných důchodů Petru Pavlovi vadí, že změna přichází příliš rychle. Vláda na úpravy tlačila, aby platily od 1. září.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
My nejsme schopni zachovat stávající důchodový systém bez úprav. Tohle je jeden krok.

Jan SOCHA, redaktor
——————–
Právě premiér se snažil přesvědčit Pavla, aby zákon podepsal už včera. Tím, že to udělal až dnes, začnou platit změny o měsíc později.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen sněmovního výboru pro sociální politiku /ANO/
——————–
Vůbec nechápu nejen té komunikaci Hradu směrem k veřejnosti, ale hlavně je mi líto všech těch seniorů, kteří dostali nějakou naději během včerejšího večera, že dokonce pan prezident může tady tento zákon vetovat.

Tomio OKAMURA, poslanec, předseda hnutí /SPD/
——————–
To značí jistý alibismus, nebo bych řekl, až určitou nekompetenci, protože v takto zásadní otázce, zdali jsme na straně důchodců, a SPD je na straně důchodců, nebo zdali jste proti důchodcům, tak to přece každý politik musí mít jasno.

Jan SOCHA, redaktor
——————–
Podle politologů a komentátorů Petr Pavel svým váháním zkomplikoval situaci všem.

Jan KUBÁČEK, politolog
——————–
Na mě to dělá dojem, že buď si neudělal čas na velmi důležitý podpis, anebo tím chtěl vyvolat nějaký zájem, veřejnou poptávku, ale zase jí nevyargumentoval. Takže přijde mně, že se v tom ztrácí a že se trochu v té domácí politice topí.

Martin SCHMARCZ, komentátor webu Info.cz
——————–
Je to netransparentní, nesrozumitelné, ale v každém případě by to mohlo znamenat teoreticky, že se nabourá ten vztah s Petrem Fialou.

Jan SOCHA, redaktor
——————–
Výhrady k úpravám důchodů měl Petr Pavel už na jaře, kdy koalice snížila červnovou mimořádnou valorizaci, i přesto tehdy zákon podepsal. Redakce a Jan Socha, CNN Prima News.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tolik krátké shrnutí, teď dovolte přivítat mé dnešní hosty druhé části Partie na CNN Prima News. Nejdříve dámy, jestli dovolíte, paní Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje a členka předsednictva hnutí STAN. Dobrý den.

Paní Jana Mračková Vildumetzová, místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a členka předsednictva hnutí. Dobrý den.

Pánové pan Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a místopředseda strany. Dobrý den.

A je tady také pan Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje, místopředseda sociální demokracie. ——————–
Dámy a pánové, děkuji, že jste přišli. Já se zastavím u toho podpisu zpožděného o jeden den pana prezidenta. Jak vy rozumíte, paní Pecková, tomu, co pan prezident udělal, co vzkázal vládě, jak o měsíc posunul platnost, že zákon nakonec podepsal, co tím chtěl říct veřejnosti?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Tak mně to jenom přišlo trošku zbytečné, přišlo mi to jako taková opravdu napnelismus, co tedy bude, jestli nakonec bude prezidentské veto, nebo nakonec bude podpis, tak samozřejmě odsunul tu plánovanou reformu o ten jeden měsíc. Jsem zvědavá, jaký to bude mít nakonec dopad…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pan ministr říkal, že 3-4 miliardy.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
3-4 miliardy, uvidíme, já si myslím, že teď to ještě přesně úplně spočítáno není, protože nevíme samozřejmě, kolik lidí do toho předčasného důchodu nakonec bude chtít odejít. Na druhou stranu já chápu jako asi jeho pohnutky, kdy chtěl dát občanům trochu více času na to, aby se mohli rozhodnout. Já bych naopak šla, co se týče důchodové reformy, vlastně úplně jinou cestou. Já si myslím, že je spousta lidí, kteří by i ve starším věku chtěli být užiteční, chtěli by pracovat, chtěli by mít nějakou svoji životní náplň a akorát nemají velmi často prostor, protože ty zkrácené úvazky a různé výhody, které vyplývají ze zaměstnávání v nějakém zkráceném režimu, nefungují ani pro matky s malými dětmi, ani pro seniory, takže myslím si, že to je důležité.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, vy jste nazvala celý ten proces šarádou. Proč?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
No, tak pokud pan prezident řekne, že má výhrady k tomu zákonu, že zvažuje veto a druhý den ten zákon podepíše, a je to zákon, který se dotýká nejzranitelnějších osob, našich seniorů, tak tato vláda už jim vzala mimořádnou valorizaci, to my jsme samozřejmě dali k Ústavnímu soudu, ale řekněme si na rovinu, tohle není žádná důchodová reforma, to jsou pouze parametrické změny v rámci důchodů. Ano, a myslím si, že všichni věřili, že tedy pan prezident popřípadě to veto využije, vrátí to a nestalo se tak. A prakticky to, co říkal, tak druhý den hned změnil a ten zákon podepsal. A teď se dozvídáme, že ten zákon má mnoho legislativních nedostatků, že to může mít ještě větší dopady do státního rozpočtu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Já jsem se tady na to ptala pana ministra Jurečka, on říkal, že to tak je, že akorát to narovnává nespravedlnost při těch mimořádných valorizacích a že ten rozpočtový dopad by mohl být větší.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já si hlavně myslím, že pan ministr Jurečka popřípadě ty předčasné důchody měl řešit už daleko dříve, mělo to popřípadě být platné, měl se s námi s opozicí nějakým způsobem dohodnout, aby to třeba bylo platné už od 1. ledna roku 2023. My, když jsme teď probírali v Poslanecké sněmovně novou strukturu Okresní správy sociálního zabezpečení, tak tam vlastně vidíte, že 90 % lidí si dneska žádá o předčasný důchod a pouze 10 % o řádný důchod. Ti lidé se bojí, co bude, a proto všichni žádají o ty předčasné důchody.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane předsedo Jakobe, pan prezident uvedl dvě výhrady. Vadí mu, že by při inflaci byly rozpočtové dopady ještě větší podle těch nových pravidel. Vy jste to věděli? Protože o tom se ta veřejná debata takto nevedla. Celé to bylo rámováno v rámci konsolidačního balíčku, že to je kvůli tomu, že si tak vysoké navýšení důchodů nemůžeme dovolit.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Tak já si dovolím ještě reagovat na kolegyni předřečnici, která říká, že to není žádná důchodová reforma, toto je jeden zákon, který její součástí, další ještě budou a mě fascinuje, že to říká právě představitelka hnutí ANO, které jednu důchodovou reformu zrušila a pak slibovali, že přijdou se zásadní reformou…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
To slibovaly vlády i před hnutím ANO, 30 let to slyšíme.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
…udělala a pak ji zrušili, slibovali a neudělali nic. My teď ty kroky děláme, byť nejsou populární. Co se týká podpisu pana prezidenta, tak já vítám to, že tak nakonec učinil. Asi chtěl, asi chtěl i zdůraznit právě ty dvě, ty dvě připomínky, kdy ta první byla právě s náběhem, s náběhem toho, jakým způsobem jsou upraveny předčasné důchody. A tady je potřeba si přiznat, že v tom bývalém, nebo ještě teď měsíc platném systému byla systémová chyba, kdy se lidem vyplácelo jít do předčasného důchodu oproti tomu, aby šlo…Všichni asi uznají, že systémovou chybou je a ta se napravuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jenom k té mé otázce, k té výhradě pana prezidenta, že by ty rozpočtové dopady při těch nových pravidlech při vysoké inflaci byly vyšší. To mu vadí, to vy jste věděli.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Tak to je připomínka, kterou bereme vážně…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Vy jste to nevěděli, pane poslanče?

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Neříkám, věděli, nevěděli. V tom zákoně je to napsané. Ty důsledky v různých situacích tak jsou, tak jsou různé. My budeme chtít dát, ministerstvo v tuto chvíli, pokud vím, tak už zpracovává propočty různých variant, protože v důvodové zprávě je uvedena právě jen ta, jen ta jedna, která pak vychází do toho minusu. Nicméně důležitý je, důležitý je ten mechanismus a dlouhodobý dopad.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Vy jste to tedy nevěděli, pane předsedo.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
To je specifická situace, která ale může nastat a je popsaná v důvodové zprávě. Takže to samozřejmě jsme věděli. Nicméně důležitý je ten dlouhodobý dopad a díky tomu, že se mění, vrací ten mechanismus valorizační do roku 2018, tedy, že bude zohledňována třetina, nikoliv polovina nárůstu průměrných mezd, tak z dlouhodobého hlediska jednoznačně ten systém bude generovat velkou úsporu, která bude dosahovat až 0,5 % HDP, což je naprosto klíčové pro fungování toho systému do budoucna.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Já, než půjdu k vám, pane hejtmane Netolický, paní hejtmanko, jste členkou předsednictva STANu, členkou vládní strany. Nové mimořádné valorizace jsou dražší než ty původní, ale nikdo to neříká nahlas, říká ekonom Filip Pertold, který je v poradním týmu pana ministra. Pana ministra Jurečky. Vy jste to věděli?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Já se necítím tedy, pardon, kompetentní opravdu se vyjadřovat úplně v takovéhle míře detailu. Já si myslím, že ta čísla my jsme měli trochu jiná, myslím si, že úplně jsme nevěděli, že by tam byl tenhle jev, který tvrdí…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pan Pertold, i poradní tým pana prezidenta, děkuju, paní hejtmanko. Pane Netolický, jak vy rozumíte tomu vzkazu pana prezidenta s tím, jak si stavěl k podpisu toho zákona?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Já bývám velice velkorysý vůči nejrůznějším podobným krokům, ale musím je především pochopit. Velká tisková konference tiskové mluvčí ve čtvrtek a pak následně tisková konference v pátek opravdu srozumitelná pro mě není. A to, že tady jsou nejrůznější kličky, vy jste zmínili, že tam je nějaký rozpočtový náklad, tak to především musí pochopit veřejnost. A já si nejsem úplně jistej, jestli těma legislativníma kličkama, které vlastně nastaly, protože podepíšu, nepodepíšu, jestli to veřejnost chápe. Já si myslím, že podpis, nepodpis prezidenta republiky je přece o tom, že hlava státu dává najevo, zda má takový či onaký názor, žádné možná neexistuje, v těchto případech možná podepíšu, nepodepíšu. A jestli se dokonce nepletu, v minulosti pan Václav Havel, myslím si, že to dělal i, no, tak vetuje, máte pravdu, jsou to tři varianty. Podepíšu, nepodepíšu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Podepíšu, využíval často Václav Klaus, prostě zákony…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Přesně tak, ale to neznamená, že účinný zákon potom nebude. Nicméně tady jsme zase jako byli svědky nějakého kroku, který vlastně já jsem, a i já jsem ho druhý den nepochopil, proč vlastně ta tisková konference ve čtvrtek byla, takže já fakt jako doporučuju, aby ti politici se vyjadřovali jasně, mám výhrady a nepodepíšu, nechám to projít, protože ty rozpočtové náklady by pravděpodobně, jestli se nepletu, by nastaly, i kdyby nepodepsal, protože ta účinnost už by byla o ten měsíc, nebo o kolik posunutá, to znamená, že tím by dal přece jasně najevo ten svůj postoj. Tímhle způsobem mám obavy, že to pochopil málokdo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Nechám vás ještě reagovat…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já bych reagovala na pana Jakoba z TOP 09, vy se ho ptáte, paní redaktorko, jestli to věděli nebo nevěděl. On asi pan Jakob neví, že vládli před rokem 2013, když tady hovoří o nějaké důchodové reformě, proč jste jí tedy nepředložili, nepředložily ji žádné vlády, pane Jakobe, a my jsme vám to nabízeli, my jsme vám to nabízeli, neberte seniorům, těm nejzranitelnějším, mimořádnou valorizaci, neberte jim. Pojďte si sednout ke společnému stolu, abychom vytvořili důchodovou reformu. Myslím si, že tak, jak ty věci projednáváte, to znamená mimořádné schůze, zkrácené lhůty, tak pak dochází i k těmto legislativním chybám a tady je jasný důkaz toho, jak ta vláda je prostě chaotická. A v žádném případě to nezvládá a chce především šetřit na těch nejzranitelnějších.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jenom poznámka, pan Jurečka říkal, že to chyba nebyla, že oni to tak chtěli na ministerstvu průmyslu. Pane předsedo Jakobe, pojďte reagovat.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Já musím reagovat, tady tvrdí kolegyně, že něco nevím. Já samozřejmě vím, že TOP 09 byla u vlády před rokem 2013 a taky tenkrát byla schválena důchodová reforma, kterou vy jste potom zrušili, slíbili jste, že přijdete s jiným návrhem, to jste za 8 let vaší vlády neučinili a teď tvrdíte, že my bereme nějaké peníze, valorizaci, důchodcům. My jsme nevzali valorizaci, valorizace proběhla, důchodci dostali přidáno a ten poměr…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Vzali jste jim mimořádnou valorizaci…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Výše průměrného důchodu k průměrné mzdě se zvedá, takže důchodci, je to nejohroženější skupina, ale v této krizové situaci nebo v tom minulém roce s energiemi, tak opravdu o ně bylo, o ně bylo postaráno dobře. A ve srovnání s jinými částmi společnosti to je v podstatě nejvíc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pan hejtman Netolický ze sociální demokracie, tehdy to ještě byla ČSSD, ta byla v těch obou vládách, v jedné dokonce měla většinu ve vládě Bohuslava Sobotky, která zrušila tu důchodovou reformu. Pojďte na to ještě, prosím, reagovat.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Ne, tak já si myslím, že tyhle invektivy jsou naprosto zbytečné, protože na vládu před rokem 2013 se s láskou vzpomíná. To se zeptejte lidí. Ale já bych jenom chtěl zdůraznit a podtrhnout jednu drobnost, vy říkáte, že se nic seniorům nebere, no, tak je to věc výkladu, protože bych, já bych doporučil vyrazit jako mezi lidi…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Já jezdím rád, ano.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Bavíte se s nima…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Samozřejmě, třeba o…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
A jsou nadšeni z toho, jak se to předložilo.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
To byste nevěřil, že spousta seniorů je zodpovědných a jsou zodpovědní vůči příštím generacím.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Tak já nemluvím…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
To byste se divil.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Já jenom chci upozornit, že to není nezodpovědnosti, pane kolego, teď si myslím, že jste spoustu těch lidí urazil, protože oni nechápou především ty kroky vlády tak, jak jsou konstruovány.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Vy je urážíte, že to nechápou. Oni to chápou moc dobře.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Myslíte? Tak já vás vezmu k nám do regionu a zeptejte se jich, jak jsou spokojeni s návrhem důchodové reformy tak, jak byla předložena, tak jako zbytečně tyhle ty věci opravdu neeskalujme, protože je to opravdu věcí výkladu. Nemyslím si, že to je zrovna šťastné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju. Jenom jednu větu…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Poslední větu, převezmete mimořádnou valorizaci, důchodovou reformu, důchodovou reformu tak, jak ji nazýváte, důchodová reforma to není, bude platná teď od 1. října, zmrazení platů politiků, vy jste si navýšil plat o 12-13 %.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Já jsem si nenavýšil…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Navýšil, protože jste nepředložili…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Součástí konsolidačního balíčku je i zmrazení platů ústavních…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Pane kolego, ale bude to platné, popřípadě až od 1. ledna roku 2024. A já se vás ptám, proč už to nebylo platné například od 1. ledna roku 2022, když my jsme to předkládali a leželo to v Poslanecké sněmovně, a to je ten…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
To je místní populismus, který nebudu komentovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Paní hejtmanko, jste členkou předsednictva, znovu to opakuju. Opozice říká, že vláda špatně komunikuje v případě konsolidačního balíčku i důchodové reformy. Od hnutí ANO už slyšíme, že některé ty změny úplně zruší, nedělá to vláda zbytečně.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Jako co myslíte, že nedělá vláda zbytečně…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Své kroky.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Své kroky, konsolidační balíček, který nakonec zruší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Který zruší opozice, protože na důchodové reformě a na těchto změnách by měla být konsensuální dohoda.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
No, ale já si myslím, že konsensuální dohoda koalice, která tady vládne, tak ta bude, takže si myslím, že konsolidační balíček nakonec projde. Na druhou stranu souhlasím s tím, že lepší komunikace by určitě být měla, protože si myslím, že 90 % ve všech nesvárů nebo nedorozumění nebo konfliktů pramení právě z toho, že je nedostatek informací, anebo ty informace nejsou zřetelné a jasné. Takže si myslím, myslím si, že tohle si musí vzít pod sebe Úřad vlády, který by měl být zodpovědný za tu komunikaci vlády jako celku. Samozřejmě jednotlivé strany si můžou sáhnout do svého vědomí a svědomí a komunikovat se svými voliči tak, jak nejlépe budou moci o těch svých návrzích, ale potom je tady vláda jako celek a vláda jako celek musí komunikovat nějakým způsobem k národu a musí to především jednoduše vysvětlovat. Řada těch opatření je opravdu velmi složitá, velmi komplikovaná, těch změn je celá řada. Já bych šla úplně daleko jednodušší cestou, a to, že bych opět zavedla superhrubou mzdu, protože si myslím, že ten finanční dopad by to mělo zcela významný.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Superhrubou mzdu byste zavedla, nebo byste zvýšili daň z příjmů…

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
V podstatě byla by úplně stejná daňová výše, jako byla před zrušením superhrubé mzdy, myslím si, že tím by se získalo nějakých 100, 110, třeba 130 miliard do státního rozpočtu a nemusely by se dělat tato drobná opatření. Na druhou stranu chápu a respektuji, že byla tady nějaká koaliční shoda, že se to dělat nebude a teď je právě tady konsolidační balíček, protože se ten problém, který nám nechaly předchozí vlády, musí nějakým způsobem vyřešit, to jinak nejde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane předsedo Jakobe, souhlasíte s paní hejtmankou, protože to opatření navrhovala Národní rozpočtová rada jako první.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Souhlasím. Moje osobní představa o konsolidaci veřejných rozpočtů je samozřejmě jiná, než je výsledný kompromis 5 vládních stran. Já bych konsolidoval výrazně razantněji, výrazně razantní bych snižoval strukturální deficit, ale já tady nejsem od toho, abych říkal svůj osobní názor. Já jsem moc rád, že v rámci pětikoalice jsme se dokázali dohodnout, našli jsme nějaký konsensus, za kterým teď pevně všichni stojíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
A rozpočet se schodkem 252 miliardy, jak se vám líbí, pane Jakobe?

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Já z toho samozřejmě velkou radost nemám, nicméně je potřeba se podíva

podívat na strukturu toho rozpočtu, když se do něj detailně podíváte, tak v podstatě ve všech kapitolách se šetří, se dvěma výjimkami. Jednou výjimkou je obrana, kdy jsme se zákonem zavázali, že budeme konečně dodržovat to, co jsme svým spojencům slíbili, tedy že 2 % HDP půjdou na obranu, a já si myslím, že je to správně. A právě i proto je ten schodek vyšší. A druhá položka, což je pokladní plnění, tedy správa státního dluhu, kdy nás náš dluh bude bohužel v příštím roce stát o dalších 25 miliard víc než letos.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jak vy vnímáte, já vám dám všem prostor, já se jenom zastavím ještě u vás, pane, pane předsedo Jakobe, jak vy vnímáte vyjádření vašeho bývalého ministra financí, vašeho člena Miroslava Kalouska, který vládu velmi kritizuje, on jí doslova tepe za to, že ta konsolidace je mírná, že je nedostatečná, že to je zoufalý pohled, nekompetentní vláda říká.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Navážu na to, co jsem říkal před chvílí, můj osobní pohled je taky, že bych si představoval to tempo rychlejší. A pan Kalousek říká své osobní, osobní názory. A já velmi oceňuju, že jsme v rámci pětikoalice našli shodu a že měníme ten trend, který tady byl nastolen předchozími vládami, kdy konečně se snižují schodky státního rozpočtu a snižuje se míra strukturálního deficitu, a to je to nejzásadnější.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak schodek rozpočtu má být 252 miliardy, ministerstvo financí poslalo návrh rozpočtu, bude se o něm samozřejmě vyjednávat, povedou se tvrdá jednání. Dám prostor opozici, parlamentní i neparlamentní. Paní poslankyně, jak se vy postavíte hnutí ANO k tomu návrhu rozpočtu?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Tak já musím říct, že nejdříve nám bylo avizováno, že bude schodek 210, pak 235. Teď se předložilo teda rozpočet na konci srpna 252 miliard. Já nemůžu v žádném případě souhlasit s panem Jakobem. Víte, jaký je rozdíl mezi vládnutím jejich a naším, když my jsme vládli. Tak my jsme snižovali daně, ale řádně jsme je vybírali, ale oni jdou přímo opak, když se podíváte na návrh toho rozpočtu a srovnáte ho se schodkem na letošní rok, což je 295 miliard, tak je to 43 miliard a jenom 37 miliard je zvýšením daní, to znamená, že oni jdou cestou, to, co jsme my avizovali, že budou jenom lidem zvyšovat daně, ty úspory tam nejsou, jestliže tady pan Jakob říká, že v tom rozpočtu najdeme něco rozklíčované, tak vůbec, strašně málo tam toho najdete a najdete tam pouze, že 32 miliard se vezme veřejným rozpočtům, to znamená městům, obcím a krajům. A kde jsou ty ministerstva? Kde šetříte? To je těch 40 politických…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, pane Jakobe, já vám dám prostor, ještě, ne ne ne, ještě, pane Netolický chcete reagovat jako v balíku jako vládní strany?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Já musím konstatovat, že jsem taky překvapený, že 252 miliard je výsledek toho vyjednávání, protože původně avizovaných bylo 210, tak to je, tak to bylo avizováno veřejnosti. A předpokládám, že když se konsoliduje, tak 42 miliard, které se teďka najednou zase, ten balíček se trošičku zase zmírnil, no, tak já nevím, tak podívejte, já znovu zopakuju, to, co říkám pravidelně a tady možná nesouhlasí kolegyně ohledně té superhrubé mzdy, to totiž není o té konstrukci, a to se shodneme, že už, prosím vás, nikdy žádnou superhrubou mzdu nezavádějme, protože to byla nesmyslná konstrukce, ale bylo nesmyslné ten objem, o který, snížení toho objemu, protože pokud tehdy jsme přišli o nějakých 110 miliard, pravděpodobně v dnešních číslech už by to bylo kolem 130, tak když budete počítat se mnou, tak ten schodek by byl kolem 80 miliard, což není žádné drama v současné době. A jako mě trošku překvapujou ty tanečky kolem. Já jsem se teď teprve poprvé dozvěděl, že ten rozdíl mezi 210 původně avizovanými a 252, takže to je kvůli zadlužení a kvůli výdajům na obranu, to jste řekl, to mě zaujalo, protože ta konsolidace, jestli se nepletu, tak už probíhala od března, kdy jste aktualizovali programové prohlášení vlády, celé jaro se o tom jednalo a já jsem slyšel jiný záležitosti, takže trošičku mě překvapuje, kam se teďka dostáváme. Každopádně…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Co jste slyšel, pane hejtmane, nenechávejte to viset ve vzduchu.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Byly to ty dotace, o kterých se mluvilo, paní kolegyně Vildumetzová to řekla správně, Svaz měst a obcí má spočítáno, že konsolidačním balíčkem v úhrnu přijde asi o 100 miliard, o další peníze. Já jsem mluvil s ředitelkou kanceláře v pátek, povídali jsme si docela detailně, že se to projeví v dotační politice. Problém ovšem je, že pořád je kolem toho ještě velká neznámá, protože všichni říkají dotace, zatím jsem neslyšel jaké, zatím jsem slyšel to, o čem jsme mluvili tady v tomto složení podobném v červnu, že jsou nějaká rámcová čísla pro jednotlivá ministerstva, ale slyšeli jsme detailněji, o jaké dotace jde. A jestli půjde o investiční dotace, zdůrazňuju a podtrhuju, tak to je hodně nepříjemná věc, protože mimochodem investiční dotace je vytváření spotřeby, mimo jiné i veřejného sektoru. Jak to dělají v Polsku? No, investujou. Podívejte se, jaký mají růst oni, jaký máme my, takže ono jako, abysme tím konsolidačním balíčkem spíš tu ekonomiku nepřibrzdily, nebylo by to dobře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak názory zástupců vládních stran. Já začnu u vás, paní hejtmanko, to číslo 210 miliard jsme slyšeli při představování konsolidačního balíčku 11. května, teď je to 252. Co se od té doby stalo?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Nevím, co se od té doby stalo. Já si myslím, že to bude ještě trošku více, protože třeba návrh rozpočtu na ministerstvo školství je sníženo 28 miliard a já musím říci, že za STAN budeme ještě vyjednávat o tom, aby se toto nestalo, protože jestli do něčeho musíme investovat, tak je to právě do školství a do vzdělávání a my nemůžeme dopustit, abychom řekli zřizovatelům škol, že 28 000 pracovních míst se budou do budoucna platit samy. Takže já věřím, že to vyjednávání o tom rozpočtu ještě nějaké bude. Na druhou stranu…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Takže připouštíte ale ještě zvyšování schodku?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Ano, ano, ano. Na druhou stranu měli bychom tady schodek 400 miliard, to si řekněme rovnou, kdyby se to neřešilo, nezačalo řešit nějakým způsobem, ale to, co je pro mě důležité, je, aby se ještě našly úspory na některých ministerstev, kde pořád si myslím, že ještě úspory by být mohly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, a je pravdou to, co říká paní poslankyně a pan hejtman, že na tom budou bity obce?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Teď samozřejmě se říká, že to bude v podstatě nula od nuly pojde, že obce tolik bity nebudou. Já na ta čísla jsem ještě zvědavá, protože já si myslím, že opět my tady s těmi čísly malinko čarujeme a přímo jsme je ještě nedali úplně na stůl, protože ta predikce ministerstva financí také sice nějaká je, ale za mě si myslím, že se bude také ještě měnit. Já doufám, že na tom obce nakonec v konečném důsledku bity nebudou, protože pakliže by byly, tak by to bylo opravdu velmi nepříjemné, protože v okamžiku, kdy ty obce mají prostředky pro to, aby se rozvíjely, tak se to samozřejmě jednoznačně objeví v ekonomice, zaměstnávají řadu drobných živnostníků z místa, zaměstnávají řadu drobných firem, investují atd.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Já vás nechci chytat za slovo, paní hejtmanko, ale co znamená, když řeknete, čarujeme s čísly?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
No, já bych byla ráda za sebe jako za Středočeský kraj, abychom k některým opatřením vlády ze strany ministerstva financí měli detailnější informace, a to platí i k rozpočtovému určení daní krajů, protože my nějaká čísla máme, ale úplně tak si nejsme jisti tím, jestli ta čísla jsou zcela relevantní, myslím si, že potřebujeme se bavit na základě čísel a ne na základě dojmů a pojmů. Velmi často slyšíme, že vlastně obce a kraje budou mít více peněz, ale vlastně vůbec se nebavíme o tom, že je nějaká inflace a že v konečném důsledku to bude samozřejmě peněz méně.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Jako můžu, to je totiž důležité, jako reakce přímá. My jsme mluvili o dopadu, nejenom o tom daňovém, ale především o dotační politice, protože my konkrétně jako kraj, a to kolegyně může potvrdit, přijdeme o 2 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury oproti letošnímu roku na rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd a obdobně obce přijdou o další dotační tituly, které jsou na jejich rozvoj. A pokud ministerstvo pro místní rozvoj má minus 10 miliard na příští rok, no, tak to samozřejmě jsou dotace, to jsou dotace právě do území. My jsme teda neměli na mysli úplně přímo jenom daňovou stránku, ale i tu dotační.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju za dovysvětlení. Pane předsedo.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Můžu reagovat?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pojďte reagovat, slyšíme tady výtky od hejtmanky z vládní strany.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Tak jsem chtěl reagovat už předtím. Já to zkusím velmi stručně, tady kolegyně Mračková Vildumetzová tvrdí, že nejsou v tom návrhu rozpočtu úspory a mnoho let dbá se, jak jejich vlády zodpovědně hospodařily, hospodařily tak, že to byla doslova rozpočtová zkáza a nyní my platíme ty dluhy a ta obsluha státního dluhu prostě bude stát příští rok 95 miliard korun, to je víc než 1 % HDP, což je naprosto šílené. Úspory v tom rozpočtu jsou, jsou jenom dvě kapitoly, kde je nárůst, a to je ta obrana a právě obsluha státní…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, já nerada skáču do řeči, ale když slyšíme…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
…a úspory tam…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Když slyšíme Hnutí STAN, že je proti úsporám například v kapitole školství.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Co se týká, tak to jsou jednání, pevně věřím naopak, že ten schodek bude ještě nižší, uvidíme, jak v průběhu září dopadnou, dopadnou ty jednání, zejména o dotacích a o nějakých dalších požadavcích, kde my apelujeme na ještě větší úspory. Chtěl bych, aby tady jasně zaznělo, když je tady zmiňována ze všech stran superhrubá mzda, že TOP 09 nebyla pro zrušení…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Nicméně zaváděl ji ministr Kalousek z TOP 09, a to je pravda.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Ministr Kalousek, ano, a taky bojoval proti tomu, aby nedošlo k tomuto rozpočtovému…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Evidentně programová změna.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Není to programová změna. Teď si protiřečíte trochu, ale to je jedno. A co se týká měst a obcí…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
A pokud jste…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Já jsem vám taky nemluvil do toho, když jste hovořil a slušně jsem vyčkal, až na mě dojde řada…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Ale ta debata není tak dlouhá.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Co se týká rozpočtu měst a obcí, ten výpočet údajného dopadu 100 miliard je zcela absurdní. Já jsem viděl tu strukturu, jak byl počítán, tam je započítáno 56 miliard na dotacích, kdy drtivá většina se bude týkat zemědělství, tomu rozumím, že hnutí ANO o to velmi, velmi jde, když jejich majitel…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Drtivá většina se má týkat, promiňte, ne ne ne, moment, ne, pane Jakobe, promiňte, já vás jenom opraví, pane Jakobe, já vás jenom opravím, drtivá většina těch dotací se má týkat ministerstva průmyslu a obchodu 20 miliard, tak to bylo nakresleno v tom konsolidačním balíčku.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Co se týká obcí, dopad reálný, protože v té kalkulaci je třeba počítáno, že nebudou mít v RUD navýšení daně z příjmu právnických osob, tak to bylo komunikováno od začátku, ale to není pokles, ale dopad spočívá jediný v tom, a to je úprava, jak se bude rozdělovat výnos z hazardních her, z těch Land-based, těch, které jsou konkrétně v těch obcích a tam ten dopad pro ty obce, které hazard zakázaly, bude pozitivní. Pro ty, které ho u sebe povolily, bude negativní, byť budou mít pořád z toho hazardu větší výnos, za což jsem velmi rád, že obce budou méně motivovány k tomu, aby hazard povolovaly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak ještě krátká reakce pan hejtman a paní poslankyně.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
No ne, já myslím, že když se podíváme na tu strukturu a ne to makročíslo, tak uvidíme, že tam jsou i investiční dotace, i investiční, to znamená, je to zásah do spotřeby, protože třeba celá řada aktivit se dít nebude. Ministerstvem zemědělství, já nevím, jestli víte číslo vůbec, o kolik se ty dotace tam mají snižovat. Víte ho?

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Já nevím…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
To je škoda, 4 miliardy, jestli se nemýlím, jo, a ještě teda nevíme na co, víme zčásti, takže prosím vás, jako trošku mě to překvapuje, jako že nejste úplně připraven na tuhle tu konkrétnější debatu, protože ideologicky OK, ale když se budeme bavit najednou jako konkrétně, tak trošku tam vidím nedostatky, protože půjde, bezesporu půjde, pane kolego, bezesporu půjde o investiční dotace obcím a krajům samozřejmě, a to mě samozřejmě mrzí…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Ale nemůže…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Neskákejte mi do řeči…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
…celý balíček…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Myslím, že pan Jakob umí počítat, že když tedy letošní rozpočet je se schodkem 295 miliard, na příští rok navržený je 252 miliard, tak rozdíl je 43 miliard a z toho 37 miliard je příjem s navýšených daní, to znamená, není to konsolidační balíček, je to konsolidační daňový balíček. Akdyž se tam podíváte na ty pod kapitoly, tak zjistíte, že 32 miliard bude do veřejných rozpočtů, to znamená, že to vezmete městům, obcím a krajům, a to já považuju za absolutní vrchol, protože kdo je nejblíž lidem, starostové a hejtmani, oni musí zajišťovat nemocnice, musí zajišťovat všechny ostatní věci, silnice, a tak dále, je toho prostě nespočet. Ale, paní redaktorko, i pan Jakob mně tady řekl ohledně populismu, už mi to řekl několikrát a mě to velmi uráží, protože jestliže něco říkám, a když teda říkáte těm lidem šetřete, tak proč nezačínáte u sebe.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Začínáme.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Jak začínáte u sebe? Proč jste předseda klubu TOP 09, proč nejste předseda SPOLU, vždyť jste kandidovali jako jeden politický subjekt. Proč máte asistenty, proč máte auta atd. Já vím, že malé peníze, malé peníze dělají velké peníze, je to symbol, navýšení, zmrazení platů politiků je /nesrozumitelné/ a mohla bych takto pokračovat u x věcí. A všechno, všechno díky vám, šedé ekonomiky, vy špatně vybíráte daně, podívejte se na výběr daní…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pojďme, prosím…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Zrušili jste EET a tak dále.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Emoce jsou na vysoké úrovni. Paní hejtmanko, vy jste chtěla ještě k dotacím, pak se…

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
K dotacím jsem chtěla říct jednou informaci, kterou já považuju vlastně 13 let za zásadní, jsem v politice od roku 2010 a od roku 2010 neustále jenom poslouchám, že dotace se zjednoduší, zjednoduší, zjednoduší, naopak dotace se celé ty roky jenom zesložiťují a komplikují. A bohužel teda to musím říct, že jako i za osmileté vlády prostě i vaší strany a musím říct, že to mě velmi mrzí, protože když já vidím, co všechno dělají ti starostové obcí, zejména těch malých obcí, kde jsou ti starostové neuvolnění, tak buď opravdu noc co noc tráví tím, že vyplňují někde nějaké tabulky a píší dotační žádosti, anebo na to nemají kapacitu a nemají na to odbornost a najímají si firmy, které píší dotační žádosti, jsou v tom utopené obrovské peníze, ale samozřejmě nejenom, že ten starosta a ta obec musí tu žádost napsat, on jí pak ten stát musí také zadministrovat a v tom jsou obrovské peníze, které by se daly ušetřit v okamžiku, kdy by se opravdu celý ten systém zprůhlednil a kdyby ty obce dostaly, třeba i kraje, část peněz třeba větší o ty dotace, ale mohly si s nimi disponovat tak, jak chtějí a nedělaly také projekty jenom proto, že jsou na ně vypsány dotace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak a ke konsolidačnímu balíčku, paní hejtmanko, jak jste spokojená s tím, kdy vláda představila změny, které se týkají na té příjmové stránce? My víme, že většinu těch škrtnutých výdajů mají tvořit dotace, ale neznáme tu strukturu, nevíme přesně, kde ty peníze jsou, jak vy jste s tím spokojená?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Já ty dotace, musím říct, ty, které budou škrtnuty, tedy také zatím ještě neznám, nevím, kterých dotací se to bude zejména týkat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Je to v pořádku, že se to v září nevíme.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Tak já doufám, že se to ještě jako velmi rychle dozvíme, protože jinak by to samozřejmě jako nebylo fajn, ale já věřím, že samozřejmě poslanci, kteří nakonec budou v Poslanecké sněmovně rozhodovat, tak budou velmi dobře vědět, kterých dotací se to týká, samozřejmě jsou z těch regionů, takže také budou jako k tomu přihlížet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Paní poslankyně, jste zástupkyní opozice v Poslanecké sněmovně…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já musím souhlasit s paní hejtmankou, měla jsem také setkání se starosty, kteří mi potvrdili, že ta administrativní náročnost, podávání těch projektů je pořád horší a horší. Ale co mně vadí, pane Jakobe, v prosinci letošního roku končí programové období. Nemáte vyčerpáno 75 miliard, jenom ministerstvo pro místní rozvoj nemá vyčerpáno 20 miliard. Proč? Já si myslím, že určitě hejtmani a starostové by měli řadu projektů. Z nového programového období, víte, kolik máte proplaceno? 0 Kč. To je vizitka a nekompetence vaší vlády.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak poslední reakce velmi krátká, pane Jakobe, já tu debatu posunu.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Tady proběhlo strašení, já nevím, kde paní kolegyně si ta čísla hledá, nicméně klidně se i vsadím, že města a obce příští rok nebudou, nebudou na tom hůř než letos, to je zcela jednoznačné. Taky jsem byl 12 let starostou, takže vím, o čem mluvím. Tak prosím, neděste lidi, vám to jde velmi dobře, je vidět, že jste velmi zdatnou reprezentantkou vaší populistické strany.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Paní poslankyně, kde ta čísla berete? Možná odpovězte.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Beru je, máme naší stínovou ministryni pro místní rozvoj, která sleduje, myslím si, že určitě má jasná čísla, ale víte co, já jeden takový paradox, jo, ještě ke konsolidačnímu balíčku, jo, takže vy vezmete v konsolidačním balíčku, a můžete hovořit opět, že jsem populista, vezmete slevu na studenta, vezmete slevu na manžela, na manželku, vezmete školkovné…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Slevu na manžela nevezmeme.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Manžela nebo manželku. A teď mi odpovězte, proč necháte, proč necháte daňovou slevu na dary na politické strany? Můžete mi na to odpovědět? Je to také populistické? Přijde vám to normální. Proč ta daňová sleva není jako…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Taková daňová sleva neexistuje, je to sleva na dary obecně.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Na dary pro politické strany.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Ne, na dary obecně. Samozřejmě, podívejte se, do daňového přiznání, je to jedna kolonka, takže vy byste zrušila slevy na dani…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Paní poslankyně,…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Musím to uvést na pravou míru, nerušíme, nerušíme slevu na manžela nebo manželku, jenom upravujeme to, jakým způsobem půjde čerpat. Budou ji moc čerpat jenom rodiče, který se starají o dítě do 3 let.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Tak děkuju, pane hejtmane, vy jste chtěl ještě reagovat, prosím, vy jste se tady velmi, velmi trpělivě hlásil.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
No, protože paní kolegyně mluví o paní kolegyni Dostálové, s Klárou Dostálovou já se znám z doby, kdy se zabývala evropskými fondy, vždy profesionálně, dokonce v prvním období, ve kterém jsem působil, tak mně dělala odbornou poradkyni na evropské fondy za Asociaci krajů a jestli někdo v této zemi se ve fondech pohybuje dlouhá léta, desítky let, tak je to Klára Dostálová, takže za ní já stojím po odborné stránce. A pokud ona upozorňuje, jako že jí znám velice dobře, na 20 miliard nevyčerpaných na MMR, které předtím řídila a my na Pardubickém kraji spolupracujeme s jejími bývalými náměstky mimochodem, proč asi, protože jsou to odborníci, tak víte, jak se to dělalo v minulosti u těch zbývajících prostředků? Dojednala se s komisí realokace a mimochodem čerpaly kraje na rekonstrukce silnic druhých, dominantně druhých tříd, protože ty kraje to byly schopny proinvestovat, nicméně my tady teďka držíme nějakou mantru, vlastně se o to ani nepokusíme a přitom tady v území jsou všichni připraveni při případných takzvaných realokacích čerpat dál. Takže jako trošku mě mrzí, jestli toto nastane, že skutečně 20 miliard z MMR, což je partnerské ministerstvo pro nás, měst, obce, kraje, jestli tam bude vratka a jestli skutečně se ukáže, že to bylo možné relokovat, tak mě to teda velmi mrzí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Hrozí to, paní hejtmanko?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Já si myslím, že v okamžiku, kdy nějaké peníze zbudou, tak se určitě realokují, dělalo se to i za předchozí vlády.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
To jsou 4 měsíce, to se nestihne.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Nevím, jestli je tam tahle ta částka, netuším, jako myslím si, že v okamžiku, kdyby se realokace nějaká udělala, tak ještě do konce roku by se dalo spoustu věcí stihnout, protože například jsem se bavila, a to je také oblast, o které jsme se bavili, a to je ta podpora vlastně toho předškolního vzdělávání a návratu matek do práce a do pracovního procesu, tak tam třeba, kdyby se uvolnily peníze pro Středočeský kraj, který má těch dětí úplně diametrálně víc oproti České republice, nadprůměrně více, tak vím, že do konce roku by se postavila spousta školek nebo přístaveb, které jsou v mašličkách se stavebním povolením a nemůžou se dělat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Zůstanu ještě u vás a rozdělování peněz pro kraje, možná pro diváky, jsou to peníze, které stát rozděluje z daní, posílá je obcím, městům a posílá je i krajům. Vy jste usilovali o to, aby se ten mechanismus a systém změnil, protože je nastavený už velmi dlouho z roku…

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
2005.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
2005. Vy jste velmi zklamaná z toho, že se to nepovedlo, to jste řekla. Kraje vláda hodila přes palubu v zájmu schválení balíčku, to jsou vaše slova, vaše citace od členky druhé nejsilnější vládní strany, velmi příkré hodnocení. Jak vás vláda hodila přes palubu?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Myslím si, že byla jednoznačná teď šance rozpočtové určení daní změnit, ono opravdu, a teď mluvím o rozpočtovém určení daní krajů, ono na rozdíl od obcí, obce mají to rozpočtové určení každoročně přepočítáváno podle pravidelných kritérií, která se teda…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
V počtu obyvatel.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Přesně tak. A zatímco u rozpočtového určení krajů to tak není. A tam opravdu to zamrzlo na nějakém fixním procentu v roce 2005. Od té doby v některých krajích občané ubyli, v jiných krajích občané přibyli, u nás jich přibylo třeba 300 000. Takže když to spočítám třeba na peníze, opravdu jenom přes prst na hlavu, na jednoho trvalého občana, tak ve Středočeském kraji má jeden Středočech od státu 9 400, třeba kraj Vysočina 13 700, takže to je velmi výrazný rozdíl, který samozřejmě pak má dopad do toho hospodaření těch krajů. A my jsme se jako nová Asociace krajů od voleb opravdu 3 roky domlouvali na tom, jakým způsobem narovnáme rozpočtové určení daní, byla na tom velká shoda, že musíme najít princip, jak ho narovnat. A my jsme tu shodu našli, ale za cenu, že se ze státního rozpočtu nám přileje více peněz, to znamená, ty kraje, které teď na tom jsou výhodně, nepůjdou klesat, ale nám se dorovná. Samozřejmě je tady nějaký konsolidační balíček, musí se šetřit, takže jsme byli ochotni přistoupit na tu podmínku, že se nám nebudou přilévat žádné peníze, ale že se ta kritéria změní tak, že bohužel některé kraje o část peněz přijdou. A byla tady snaha pana předsedy Martina Kuby, aby to bylo v rámci konsolidačního balíčku, že by ta změna byla poměrně rychlá a bylo by tam to každoroční přepočítávání, bohužel nakonec u toho vyjednávání STAN, ačkoliv byl třeba Olomoucký kraj, který na tom dokonce byl bit a o nějaké peníze přicházel, tak ale za cenu toho, že by se našla spravedlnost, tak jsme chtěli tu změnu, ale nakonec jsme zůstali u toho vyjednávání, na K15 vlastně jediní, a

ukázalo se, že bližší košile než kabát. A že ti poslanci a ti vyjednavači z těch krajů, které by měli o něco přijít, prostě o peníze přijít nechtějí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Vy jste zmínila, že byste se mohla i obrátit nebo mohli obrátit na Ústavní soud.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
My zvažujeme, už jsme oslovili ústavní právníky a zvažujeme podání ústavní stížnosti, ono to není úplně tak jednoduché, protože ta ústavní stížnost musí prokázat, že bylo vlastně naplněno pošlapání nějakých ústavních práv, což by tady pravděpodobně byl článek 8, a to je vlastně nárok na správnou samosprávu, samosprávně územních celků a pracujeme na tom, ano, budeme se snažit prokázat, že nemáme méněcennější občané, Středočeský kraj, Pardubický, kraj, Jihomoravský atd., než jsou občané nějakých jiných.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Všem dám prostor, abyste se k tomu vyjádřili. Pane předsedo Jakobe, kromě toho, že jste poslanec, předseda poslanců vládní strany, jste i zastupitelem ve Středočeském kraji, jste krajským zastupitelem, souhlasíte s vaší hejtmankou, že vláda v rámci schválení balíčku hodila kraje přes palubu?

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
V tomto smyslu nesouhlasím, ale jednoznačně souhlasím s tím, že ten systém, jak je teď nastaven, je do jisté míry přežitý a evidentně vykazuje, vykazuje nespravedlnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Vy jste se prý nedokázali dohodnout.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Jednoznačně pro to, aby se ten systém změnil. Asociace krajů sestavila nějaký model, který mně jednoznačně dává logiku, je tam zohledněn počet obyvatel, třeba i hustota sítě komunikací a určitě by byl spravedlivější. Obtíž je v tom, že teď přišla Asociace krajů a pan hejtman Kuba i jednoznačně přiznával, že to, co navrhují, tak nemá podporu všech krajů a všech hejtmanů, to tak…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Protože některé kraje by na to byly rozpočtově bity.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
A aby mohlo dojít k tomu, podle tohoto modelu, aby žádný kraj neměl vlastně v tom statickém modelu méně, tak podle mých výpočtů, a je tam ještě obtíž s Prahou, kde samozřejmě tam to musí být stanoveno nějakým jiným způsobem, protože samospráva na krajské úrovni, na obecní úrovni, přenesený výkon a podobně, takže tam musí dospět k nějakému konsensu, což je podle mě řešitelné, ale v současné situaci by bylo potřeba kromě 4 miliard ze Státního fondu dopravní infrastruktury, což si myslím, že bylo správně zahrnout do toho systému, abychom neměli dva systémy financování, tak by bylo potřeba přidat ještě dalších 7 miliard korun, což opravdu v současné rozpočtové situaci není, není možné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju, je to velmi…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Poslední věta. A já si myslím, že právě v této situaci je potřeba, za 2 roky to bude 25 let, co máme kraje, tak se zamyslet nad tím, jak fungují, zanalyzovat to a já si dovedu představit, že se budeme bavit, tak jak i doporučuje nakonec Národní rozpočtová rada, o zefektivnění fungování krajů. Máme tady zástupkyni nejmenšího, největšího kraje, kdy ten největší je víc než 5krát větší, zdali je to nastaveno správně. A ty prostředky, které by se takto ušetřily, tak by mohly být použity právě na to, aby ten systém byl nastaven.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju. Pane hejtmane Netolický, vy jste říkal a říkáte, že váš kraj dostával méně peněz oproti jiným krajům, vždycky ne, protože se zvyšoval počet obyvatel. Připojíte se k té ústavní stížnosti, má to vaši podporu?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Ústavní stížnost, pokud bude dobře formulovaná, a to nebude úplně jednoduché naformulovat ústavní stížnost v návaznosti na hlavu sedmou ústavy, územní samospráva a článek 8, tak je to jedna varianta. Ale druhou variantou samozřejmě je i podání legislativního návrhu. Problém je, že když my podáme legislativní návrh do sněmovny, my jsme podali v roce 21 zastupitelstvo do nově zvolené sněmovny, tak tam leží a nebyl ještě ani v prvním čtení. Proč? Protože ty kraje ve své podstatě tu sněmovnu nezajímají. Takže já jsem o tom mluvil s kolegy, že můžeme podávat legislativní návrhy, my ho podáme, protože ten původní materiál, který měl jít na tu K15, těch 15 vyvolených, který o tom rozhodli, tak byl tento. My jsme ho překlopili do návrhu legislativní iniciativy, zítra jde do rady, v září do zastupitelstva Pardubického kraje, komunikoval jsem s kolegy, jako je Petra Pecková, kolega Radim Holiš ze Zlínského. Všimněte si, že je to napříč politickým spektrem. A pravděpodobně se k této iniciativě kraje připojí. To, co zmiňoval ale kolega Jakob, že kraje nesouhlasí…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Budu rád hlasovat…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Je tam jedna jako drobnost, není vždycky, není dobré přece nerozhádat ty, o koho se týká. No, a to se stalo. Protože my jsme měli variantu, která byla rozpočtově neutrální prakticky pro všechny kraje, přiznávám, kromě Prahy, jenomže ta varianta, jak vy jste řekl správně, já teda myslím, že to není 7 miliard, že to je asi 5 miliard, tak tyto peníze vám bylo řečeno, že se do toho nedají. V té chvíli se začaly kraje hádat mezi s sebou a ti poslanci, kteří jsou z volebních krajů odpovídajících samosprávným krajům, tak začali řvát taky, takže se to vlastně nedá domluvit logicky, akorát když se vrátíme zpátky, jsme před chvíli si tady povídali o tom, že se zvýšil návrh státního rozpočtu schodek o 40 miliard, jen to fikne, tak, jak je možné, že tady jednotky miliard, které ve své podstatě narovnají ty rozdíly, najít nejde. A jenom jedna poznámka. Víte, jak se to za těch 20 let projevuje? Já vám dám přečíst nejrůznější maily, které dostávám, i osobního charakteru, týkající se silniční sítě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Že jsou vaši občané nespokojení, že nemají upravené silnice…

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Podívají se na Vysočinu a do dalších krajů. A říkají, jak to, že oni seženou peníze, to jste tak neschopnej! Ale jako my nejsme schopni sehnat peníze z dotačních titulů, protože prostě dostáváme o 800 000 000 až 1,6 miliardy méně než srovnatelné kraje. Já nevymyslím ty peníze.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Jsou kraje, které mají na svých účtech miliardy. A my jsme kraj, který má 6 miliard teď úvěr z Evropské investiční banky, aby mohl vůbec fungovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju za ty, děkuju za ty příklady. Ještě k vám, paní poslankyni, vy jste bývala hejtmankou ve vašem kraji v Karlovarském, bývala jste šéfkou asociace, dnes jste zastupitelkou v Karlovarském kraji, jak se díváte na tu ústavní stížnost, nebo jí její možnost?

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Tak já se především koukám na to, že tato vláda jde proti městům, obcím, jde proti krajům, ona jim v rámci toho konsolidačního balíčku bere rozpočtové určení daní, kraje přijdou o rozpočtové určení daní na všech třech daní, daně z příjmů právnických, fyzických, i na DPH. Paní hejtmanko, já se vás chci zeptat, když jste v předsednictvu hnutí STAN, proč to váš předseda Vít Rakušan nepředloží jako pozměňovací návrh? Já tomu vůbec nerozumím, já nerozumím tomu, že bylo jednání na ministerstvu financí, kde došlo k dohodě, že se vám to změní.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
A já zase nechápu, jak je možné, že ještě v době před covidem, kde vy jste byla předsedkyně Asociace krajů a byli jste ve vládnoucí straně, že jste nepodpořili změnu rozpočtového určení daní…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já vám vysvětlím, já vám vysvětlím, víte proč…

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
…která byla předložena v lednu roku 2020, to bylo v parlamentu a neprošla ani prvním čtením a vy jste to celý…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Paní paní hejtmanko, to je od vás velmi nefér, co jste teď řekla, protože za nás se to rozpočtové určení daní velmi navyšovalo a já jsem…

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Nic jste neudělali, navýšili jste objem peněz, ale neudělali jste spravedlivé parametry…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Ano, ale znovu vám říkám, jestliže chcete najít shodu mezi kraji, musí se najít tím řešením, které tady řekl Martin Netolický, to znamená, všichni musí být nastejno a někteří musí dostat víc, ale já vám znovu říkám, vy jste si to dohodli, já jsem se na to ptala na plénu pana ministra financí. A on mi řekl, bude se měnit rozpočtové určení daní krajů. A já jsem říkala, jaké budou kritéria? A on říkal, to si řeknou kraje, pak bylo jednání na ministerstvu financí, plácli jste si a my se v tuhle chvíli dozvíme, že jste, že jste se nedohodli. Já se vás tam jako hejtmanky…

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Nezlobte se, přece není možné…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
…jako navrhnout vy svým pozměňovacím návrhem…

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Přece nemůžete…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Vít Rakušan to může navrhnout.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Přece nemůžete chtít po hejtmanech, aby se dohodli na spravedlivém rozdělení tehdy, pakliže nějaký kraj přichází třeba o 400 000 000 ročně, ten hejtman by pak nemohl překročit ani hranice kraje. Tady je úloha státu, tady je stát, je tady ministerstvo financí, je tady ministerstvo pro místní rozvoj a zejména ministerstvo financí má dát spravedlivá kritéria i za cenu toho, že možná některé kraje o něco přijdou, protože ony teď celou dobu, těch 20 let na tom získávaly. A bohužel je smutné, že přijdou zejména ty kraje, které jsou strukturálně postižené, ale ono je vidět, že to není prostě o rozpočtovém určení daní, do těch krajů, které jsou na tom nejhůř, pak musí jít prostě cílená kohezní politika, musí tam být podpora podnikání, musí tam být podpora zaměstnanosti, výstavby bytů, škol a tak dále.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Je to třeba uvést na pravou míru…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
My budeme dávat jako hnutí ANO pozměňovací návrh, který dává stejný procento rozpočtového určení daní měst a obcí jako dnes měly, to je 25,84, u krajů 9,78. Ne, že se jim bude snižovat…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Dámy a pánové, já vím, že to je, já vím, že to je téma velmi citlivé, všichni jste dostali prostor se k němu vyjádřit, dovolte mi otevřít ještě jedno téma, a to je rodičovský příspěvek. Poslanci schválili navýšení rodičovského příspěvku o 50 000 Kč na dítě, to od roku 2024 celková částka na příspěvek příspěvku pro jednu rodinu, na jedno dítě bude 350 000. Maximální doba čerpání se zkrátí na 3 roky. Pane předsedo Jakobe, já začnu u vás, slyšíme kritiku z jedné strany, že je to málo, že to nepokrývá inflaci. Z druhé strany, že je to moc, že vláda šetří, kde může, není to jen vylepšování PR teď v době konsolidačního balíčku vlády, protože i na rodiny s malými dětmi bude mít konsolidační balíček dopad, ruší se školkovné, pleny, kojenecká voda do zvýšené sazby DPH atd. Není to jen tato snaha.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Ne. Tak rodičovský příspěvek se nějakou dobu nezvyšoval a je zcela evidentní, že, že tady je inflace, která zvyšuje životní náklady rodinám s dětmi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, opozice, opoziční návrhy leží ve sněmovně 2 roky.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
To sice ano, nicméně je potřeba postupovat i v této situaci rozpočtově odpovědně, proto já velmi vítám, že je tam to zkrácení doby čerpání na 3 roky, což zároveň motivuje rodiče, aby se dřív vrátili na trh práce, tudíž to bude mít přínos do státního rozpočtu a ten dopad nebude takový, určitě tady budou padat argumenty s tím náběhem, termínem, je potřeba…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jste spokojený s tím kompromisem?

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
…o termínu, ale ten dopad rozpočtu, to je klíčový. A my jako TOP 09 jsme to nepodpořili na vládě ještě za podmínky, že se najdou úspory, aby ten rozdíl byl pokryt, což je teď na těch jednáních vlády do konce září v rámci rozpočtu. A není prostě možné pořád všude dávat, přidávat, vyřešit všechny problémy světa a nemít na to. Jeden váš představitel v minulosti…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, pane předsedo Jakobe,…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
…zdroje došly…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane předsedo Jakoby, promiňte, vy jste mi neodpověděl na otázku, vy jste spokojený s tím, odkdy ten příspěvek má začít platit, respektive pro koho, že to je pro všechny miminka narozené od 1. 1. 24.

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Samozřejmě, že bych rád podpořil i ty, kteří už čerpají, ale žiju v rozpočtové realitě a my nemůžeme si dovolit pořád rozšiřovat všechny podpory, dávky, přidávat krajům, obcím, všem přidávat, aniž by nedošlo ke konsolidaci, aniž by se snižoval rozpočet, a to je naprosto klíčové, abychom podpořili i v rámci veřejných financí ekonomiku tak, aby se nastartoval hospodářský růst, z kterého budou těžit potom úplně všichni.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Se pokuste. Doufám, že to nastane.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Paní hejtmanko, jak jste spokojená s tím navýšením o 50 000 Kč…

Jan JAKOB, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
——————–
Příští rok to nastane.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane hejtmane, promiňte. Paní hejtmanko, jak vy jste spokojená s navýšením o těch 50 000, plus samozřejmě zajímá ta hranice, pro koho to je, protože ta je velmi ostrá a někdo to může vnímat velmi nespravedlivě, protože rodina dítěte, které se narodí 31. 12. bude mít 300 000. Od 1. 1. 350.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Tak já si myslím, že ta debata, jestli 50 000 nebo nebo 100 000, nebo kolik, že to je vlastně celý šejdrem, promiňte mi to, já si myslím, že žádný rodič neplánuje narození svého dítěte podle toho, kolik dostane mateřskou a kolik dostane rodičovský příspěvek. My máme v Evropě skoro nejdelší rodičovskou dovolenou. Já si myslím, že je zcela zásadní, aby ty maminky, ale někdy i tatínkové, protože jsou někdy tátové prostě na rodičáku, tak aby měli možnost se navrátit do práce třeba ještě i před 3 lety toho věku dítěte a na základě třeba zkráceného úvazku. Teď je tady povinnost obcí umístit děti do mateřské školy ve věku 3 let. Já vám tady můžu vyjmenovat teď 20 obcí, které to nesplňují, ačkoliv opravdu navyšují a navyšují kapacity školek, teď bych vám mohla tady říct také x obcí, myslím si, že ke mně tak každý týden přijdou minimálně dva starostové, kteří mají v mašličkách kompletně celý projekt se stavebním povolením na přístavbu nebo stavbu nové školky nebo jeslí a tak dále a tak dále, nemají finance na to, aby postavili takovéhle zařízení. Takže důležité je, aby byly dětské skupiny, aby byly školky při zaměstnavatelích, aby byla podpora vlastně hlídání a možnost návratu maminek, které mají skvělý time management, skvěle pracují, jsou vzdělané a mohly by rozpohybovat naší ekonomiku. Neustále máme málo kvalifikovaných zaměstnanců na trhu práce, je po nich poptávka, a ony se nemohou do toho svého oboru velmi často vrátit, nebo se vrací po 8 letech, protože nemají…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Rozumím. Ještě k těm relevantním připomínkám, které pramení z vašich zkušeností, nicméně stále mě zajímá váš názor na tu výšku, i na tu na hranici, pro koho to je?

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
U každé změny se někde musí udělat ta čára. A já si pamatuju, když mně se narodily děti, tak také u jednoho dítěte tam nastala změna, jedno dítě nárok mělo, druhé dítě nárok nemělo. Vím, že moje sousedka spadla do doby, kdy nárok měla, já ještě ne atd., prostě to tak je, takže jako na tom já bych neviděla nic zase tak dramatického, já si myslím, že zcela podstatné je to, abychom těm maminkám a těm rodičům umožnili návrat do práce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju mnohokrát. Dám vám prostor, pane hejtmane, paní poslankyně…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já bych to dramatické viděla, protože díky této vládě máme jednu z nejvyšších inflací, máme drahé energie, potraviny, máme drahé prakticky všechno. A teď ještě jim v konsolidačním balíčku dáme 21% sazbu na kojeneckou vodu, na výživu atd. Řekla jste to správně, opozice má 2 roky návrh ve sněmovně, my jsme chtěli navýšení na 400 000, za nás se navyšovalo z 220 na 300 000. Já budu dávat pozměňovací návrh. Já si myslím, že je velmi spravedlivý a byl by pro všechny děti do 3 let…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
O tom mluvil pan poslanec…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
…to znamená, že navyšuje se to o 50 000, 50 000 vydělíme 36 měsíci a na jeden měsíc to vychází 1 389 Kč, to znamená, že 1. ledna, když by některému dítěti byly 2 roky, tak by ty rodiče měly dostat ještě 12krát 1 389 Kč. Je to systém, který je nejspravedlivější, dostaly by to všechny maminky, ty maminky to dají a ty rodiče to dají těm dětem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Máte to spočítáno, promiňte, paní poslankyně.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Máme to spočítané, bylo by to zhruba 7 miliard, když jsem to propočítávala, ano.

Petra PECKOVÁ, hejtmanka Středočeského kraje /STAN/
——————–
Těch 7 miliard bych poslala na ty školky a mělo by to daleko větší význam.

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Proč nemáte v konsolidačním balíčku, že rodné číslo zůstane v občanském průkaze a ušetřilo by se 54 miliard a z toho 17 miliard ve veřejném sektoru, jako kdyby ta vláda v některých věcech uvažovala, tak ona by ty finanční prostředky našla, ale ona nechce, já jsem to navrhovala. A například tato změna vůbec jako první v konsolidačním balíčku není, budou se přeměňovat ty systémy a bude to stát tolik miliard korun. Já jsem to uvedla jenom na jednom příkladu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Promiňte, paní poslankyně, pokud vaše návrhy neprojdou pozměňovací, podpoříte po tomto navýšení i…

Jana MRAČKOVÁ VILDUMETZOVÁ, stínová ministryně vnitra, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
O tom se budeme samozřejmě bavit na klubu. Já bych byla hrozně ráda, kdyby tento návrh, který považuju, a moji kolegové také budou dávat návrhy, za velmi spravedlivý, protože zkracuje se to na 3 roky, ať to dostanou všechny děti, ať to dostanou všechny rodiče, na jeden měsíc 1 389.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju. Pane hejtmane, pane místopředsedo sociální demokracie, jak vy se díváte, navýšení o 50 000 Kč, zkrácení doba čerpání a je tam jasná hranice, kdo to navýšení dostane.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Největším problémem je ta ostrá hranice, to já myslím, že i kolega, pan poslanec ví, že prostě o tom jsme diskutovali v předsálí, takže to asi není překvapení, protože já znám několik lidí, kteří samozřejmě se na to dívají, jsou v očekávání, dokonce znají konkrétní termín, asi 18 dní do nového roku a samozřejmě to považuju za nespravedlnost. Takže tomu samozřejmě rozumím. A to, co říkala kolegyně Pecková, to je samozřejmě pravda také, to znamená, že toto opatření musí být doprovázeno, musí být doprovázeno, a to je možná to, kde bych akcentoval já ten zájem, a to je dostatečným počtem míst v mateřských školkách, je to i u nás v rámci suburbanizace, to znamená budování sídel kolem velkých center, tak je to problém už teďka…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jste také, promiňte, pod tlakem starostů jako paní hejtmanka?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /Socdem/
——————–
Samozřejmě. Já vždycky, když někde otevíráme školku, jak je to velká sláva, protože samozřejmě se uleví, a nejenom té dané obci, ale i okolním. A byl jsem minulý týden na Těšicích například, takže je vidět aktivita starostů, kteří si s tímto chtějí poradit, ale ty to z vlastního rozpočtu nezvládnou ty malé obce nebo středně velké, bych řekl, spíš obce, tak to nezvládnu z rozpočtu obce. Takže to, že náš kraj je na tom špatně v rámci rozpočtového určení, tak na to nemůže přispět a stát škrtá investiční dotace a zrovna třeba investice do školek si myslím, že by mohly být klidně vyšší, pokud se děje to, co se děje.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.