Daniel Krištof v čele Úřadu práce ČR

Úřad práce má nového generálního ředitele. Daniel Krištof. Chce se zaměřit na pokračování digitalizace, další modernizaci úřadu a taky na zneužívání dávek. Ministr práce a sociálních věcí od ředitele očekává mimo jiné transformaci úřadu.

ČT
——————–
Krátce před osmou ráno do sídla generálního ředitelství Úřadu práce přichází nový šéf v doprovodu toho dočasného Karla Trpkoše, z výtahu míří rovnou do své kanceláře.Daniel Krištof je vystudovaný psycholog práce. Ještě předtím, než přišel do státního úřadu, se ke své původní profesi vrátil, hlavní část pracovního života strávil ale v soukromém sektoru, zkušenosti má i s transformací velkých společností.

Daniel Krištof, nový generální ředitel Úradu práce ČR
——————–
Úřad práce je ve skutečnosti jedna z největších pomáhajících organizací, když se řekne pracák, tak si člověk neuvědomuje, že to je ve skutečnosti záchranná síť.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Moje priorita je, aby opravdu Úřad práce dokázal být úřadem, který je přívětivý, proklientský, digitalizovaný a který opravdu zjednodušuje komunikaci jak pro klienty, tak ale i práci pro samotné pracovníky.

Štěpánka Martanová, redaktorka ČT
——————–
O tom, že uspěl ve výběrovém řízení, se Daniel Krištof dozvěděl v polovině srpna. Přiznává, že agendu Úřadu práce příliš nezná, a proto se s ní už dva týdny seznamuje, a i proto jeho první kroky povedou do regionů.

Daniel Krištof, nový generální ředitel Úradu práce ČR
——————–
Tam máme celou řadu velmi schopných lidí, chci zjistit, jak jim pomoct, jaký témata aktuálně řeší, a podle toho vlastně upravit ten plán, jak pomoci digitalizovat, transformovat.

Štěpánka Martanová, redaktorka ČT
——————–
Právě v některých regionech totiž byly úřady tak přetížené, že nestíhaly vyplácet dávky včas. Třeba Martin Petřík z Brna to s úřadem řeší už přes půl roku. Kvůli péči o dceru musel skončit s časově náročnou prací.

redaktorka ČT
——————–
Zlepšilo se to?

Martin Petřík, klient úřadu práce, Brno
——————–
Nezlepšilo se vůbec nic jako

redaktorka ČT
——————–
A kdy chodí?

Martin Petřík, klient úřadu práce, Brno
——————–
Nechodí dávky už dva měsíce žádný, já zůstanu sám a nemám vůbec žádný peníze, takže…

redaktorka ČT
——————–
A jaké zpoždění mají dva měsíce teďka? A mají 30 na vyřízení, takže…

Štěpánka Martanová, redaktorka ČT
——————–
Podle centrály Úřadu práce už se ale daří 98 % žádostí zpracovat v zákonné lhůtě, a to i na brněnské pobočce.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Máme zhruba až čtvrt milionu měsíčně vyplacených příspěvků na bydlení, což je opravdu kvantitativní nárůst o desítky procent a je potřeba tu situaci prostě uklidnit natolik, aby všichni měli čas na svou práci.

Štěpánka Martanová, redaktorka ČT
——————–
Prodlevy s vyplácením dávek řešil i sněmovní výbor, který ministra vyzval k urovnání situace. Ten v polovině února odvolal šéfa úřadu Viktora Najmona. Redakce a Štěpánka Martanová, Česká televize.

Jednou z priorit nového ředitele Úřadu práce Daniela Kryštofa je digitalizace agendy. Při svém jmenování do funkce řekl, že díky elektronickému podávání žádostí budou mít zaměstnanci úřadu víc času na to, aby klientům poradili s jejich problémy. Zaměřit se chce i na problematiku zneužívání sociálních dávek. Kryštof přichází ze společnosti ČEZ, kde měl na starosti marketing, a přiznává, že s fungováním Úřadu práce se musí teprve seznámit.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Upřímně, kdyby jako nastoupil, řekl si a digitalizaci dělá někdo z úřadu, tak ta moje možnost vybrat jako opravdu schopného člověka kompetentního by byla extrémně omezená.

mluvčí 1,
——————–
Já věřím, že díky digitalizaci se těm pracovníkům víc uvolní ruce a bude větší kapacita na budování té kompetence poradenství, aby to nebylo skutečně jenom o administraci dávek, administraci příspěvků, ale skutečně i o ten lidský kontakt.




Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.