Jak digitálně zažádat o rodičovský příspěvek

foto: stock.xchng

Na chatu dnes v pořadu Sama doma přivítáme odbornice z ministerstva práce a sociálních věcí Evu Davidovou, Lucii Malou. Poradí nám, jak můžeme nově digitálně zažádat o rodičovský příspěvek.

ČT1

Já si myslím, že hned na začátku bychom si možná mohli trošičku vysvětlit, co vlastně přesně mateřská a co rodičovský příspěvek, protože občas se to trošku míchá.

mluvčí 4,
——————–
Na rodičovský příspěvek má nárok každý, je to dávka ve výši 300 000 Kč. Od ledna se bude navyšovat. A nezáleží, jestli je to maminka nebo tatínek a nezáleží na tom, jak s těmi penězi naloží, jestli mají nějaké další příjmy a podobně, zatímco na mateřskou mají nárok jenom ty osoby, které buďto 270 dní předtím pracovali, nebo si platili nemocenské pojištění. To asi ve zkratce, to hlavní pravidlo.

mluvčí 3,
——————–
Je tam nějak limitující ten věk dítěte v těchto příspěvcích.

mluvčí 5,
——————–
A vlastně ano v podstatě ano, protože pokud primárně tedy ta matka nejprve pracuje předtím, než porodí dítě, tak vlastně jí potom vzniká při splnění podmínek nárok právě na mateřskou, respektive peněžitou pomoc mateřství a ta trvá 28 týdnů, následně potom přestoupí právě na rodičovskou dovolenou. A může čerpat rodičovský příspěvek, ve chvílích, kdy tam nevznikl ten nárok na tu mateřskou, tak vlastně nastupuje na rodičovský příspěvek rovnou automaticky, takže tam ten nárok vzniká pokaždé s tím, že tedy mateřská je limitovaná těmi 28 týdny, pokud se narodí vícerčata, tak je to 37 týdnů a v případě toho rodičovského příspěvku, tak tam si ta rodina to čerpání vlastně může přizpůsobit dle vlastní aktuální situace. Částky se můžou každé tři měsíce měnit. V tuhle tu chvíli musí být vyčerpán nejpozději do čtyř let věku dítěte, ale pro nově narozené děti by to potom po Novu mělo být pouze do tří let věku dítěte.

mluvčí 3,
——————–
Říkali jste, že má nárok každý, teďka, když jsme se bavili o mateřské, tak potom ten přechod na tu rodičovskou tam probíhá tedy automaticky, anebo musíme podat tu žádost a s jakým, případně předstihem?

mluvčí 4,
——————–
Dostáváme se tedy k tomu, jak přejít z mateřské, nemají nárok všichni na rodičovskou a u rodičovské je to tak, že se podává ta žádost zpravidla u kolem čtvrtého měsíce dítěte, protože mateřské na půl roku, takže s nějakým předstihem a jsme u také té digitální žádosti, protože to je zkrátka ta nejjednodušší, nejbezpečnější cesta, jak podat žádost o rodičovský příspěvek, žádá tedy ten, kdo bude čerpat, ať už je to maminka nebo tatínek a dá se samozřejmě fyzicky požádat, pokud o to někdo stojí nadále na Úřadu práce, na pobočce Úřadu práce, ale jak říkám, zpravidla lidé oceňují, že na Úřad práce do té fronty nemusejí.

mluvčí 3,
——————–
Takže to.

mluvčí 5,
——————–
Vlastně doplním, protože tam vlastně rovina jednak toho volna z té práce a jednak ta rovina té dávkové pomoci nebo těch peněz ve chvíli, kdy se jedná o mateřskou, tak tam to jde vlastně ruku v ruce, jednak peněžitá pomoc mateřství, jednak mateřská dovolená, což je vlastně jiný institut než potom právě rodičovská dovolená, to je volno v práci a během toho můžete čerpat rodičovský příspěvek, ale tady vlastně ten rozdíl, že během čerpání rodičovského příspěvku nikdo nezkoumá, jestli pracujete nebo nepracujete a jestli čerpáte tu rodičovskou dovolenou nebo nikoliv, to znamená, v případě, že teda je nejdříve ta matka na té mateřské a potom přestupuje na rodičovskou, tak jednak je tam potřeba, aby si požádala o rodičovský příspěvek, což je právě ta nová digitální žádost a jednak je potom ještě potřeba, aby se se svým zaměstnavatelem právě domluvila na tom, že přestupuje z mateřské na rodičovskou dovolenou a domluvili se i, jak dlouho zhruba plánuje zůstat doma.

mluvčí 3,
——————–
Takže tam je úplně v pořádku u toho pracovat, takže může žádat o ten rodičovský příspěvek i pracující člověk. Je to.

mluvčí 4,
——————–
Tak, ano?

mluvčí 3,
——————–
A říkali jste, že teďka je tedy novinka, že se dá žádat digitální formou, takže jdeme na stránky ministerstva, tam to všechno najdeme, i způsob, jak se správně zaregistrovat a přihlásit.

mluvčí 4,
——————–
Určitě bych odkázala na stránky ministerstva, to je možná složitost celého systému, že mateřská Deza, Českou správu sociálního zabezpečení, zatímco ten rodičák vyplácí Úřad práce, takže ministerstvo a web MPSV cz je tím rozcestníkem, kde lidé najdou všechny otázky, odpovědi a zejména tu novou digitální žádost a vše, coný potřebují.

mluvčí 3,
——————–
A co když náhodou nestačí ten rodičovský příspěvek, tak je možnost ještě nějakých dalších příspěvků?

mluvčí 5,
——————–
Nestačí, jednak bych chtěla zmínit, že samozřejmě ta rodina si právě může každé tři měsíce upravovat tu výši toho čerpání. Tady ten celkový Budget. 300, po Novu zřejmě 350 000, takže se to dá velmi flexibilně měnit a zároveň tady samozřejmě existuje celá řada jiných dávek, který dokážou reagovat vlastně na finanční situaci té rodiny, buďto tady je porodné už při narození, nebo přídavek na děti, to přímo reaguje na přítomnost toho dítěte, anebo je

tady potom příspěvek na bydlení, což je taky velmi rozšířená pomoc a ta zase pomáhá s úhradou nákladů na bydlení, takže určitě opět na našich stránkách, na webu MPSV, tak jsou i kalkulačky, kde se případně předběžný nárok na nějakou podporu dá zjistit.

mluvčí 4,
——————–
Možná, jestli můžu doplnit, tak přídavek na dítě je taková jedna z těch běžnějších dávek pro nízkopříjmové rodiny a ten se má převádět ještě do konce tohoto roku taky do klientské zóny Jenda.

mluvčí 3,
——————–
A teďka zmiňovali jsme taky vícerčata, takže tam je ten příspěvek vyšší a je to tedy stejné, asi, když třeba bude mít maminka dítě, kterému bude už rok a rovnou otěhotní a narodí se další miminko, tak tam může také potom do budoucna žádat o další rodičovský příspěvek na to další dítě. Je to tak, chápu to správně.

mluvčí 5,
——————–
Přesně tak, samozřejmě se pamatuje i tady na ty situace a možná nejprve zodpovím ty vícerčata, tam se vlastně dodržuje takové pravidlo 1,5 násobku, takže jednak celková výše rodičovského příspěvku je 1,5 násobek té celkové částky a i co se týče potom těch pravidel pro to měsíční čerpání, tak tam vlastně taky je to o tu polovinu, o tu polovinu navýšené, i ta mateřská na samém počátku je vlastně prodloužená na těch 37 týdnů právě, jak jsem říkala, takže to jsou ty vícerčata. A v případě, že se narodí další dítě do rodiny a ještě není vyčerpán, vyčerpána ta celková částka rodičovského příspěvku, tak v případě, že alespoň jeden z rodičů pracuje ke dni narození toho nového nejmladšího dítěte, tak lze zažádat právě o jednorázové do vyplacení celé té částky, lze to právě tak udělat i v rámci té nové digitální žádosti, v rámci toho nového prostředí, tam potom dojde k výplatě jednorázově a maminka opět potom jde na mateřskou, pokud měla nárok i předtím, a následuje čerpání rodičáku na další dítě.

mluvčí 3,
——————–
A dámy, co když nastane situace, že třeba je to maminka samoživitelka? A už jí končí ten rodičovský příspěvek, potřebuje umístit dítě do školky a není pro něj místo tak, jak se jí dá pomoci.

mluvčí 4,
——————–
Zejména je potřeba říct, že u dětí do dvou let je jisté omezení, co se týče návštěvy třeba jeslí nebo dětské skupiny, což bývá čím dál běžnější, a to je omezení 92 hodinami měsíčně, kdy může dítě tedy docházet, řekněme, na poloviční úvazek, vlastně do toho vzdělávacího nebo pečujícího zařízení, nicméně jinak není omezeno to, jak si může přivydělávat právě při čerpání rodičovského příspěvku. A možná lze zmínit taky to, že je nyní vyvíjen poměrně velký tlak na samosprávy také, aby zkrátka zajišťovaly nejenom mateřské školky, ve kterých často v některých lokalitách není dost místa pro všechny děti, ale také zejména právě na dětské skupiny, které, pokud jsou dotovány těmi dotačními programy, které spadají většinou pod náš rezort, tak zkrátka pomáhají s péčí o děti mladší než toho školkového věku.

mluvčí 3,
——————–
Dámy, my vám moc děkujeme, já věřím, že naši diváci mají spoustu dotazů, jenom na závěr ještě shrneme, dodáme veškeré informace, třeba i o podávání žádostí na rodičovský příspěvek. Digitální formou nalezneme na vašich stránkách, které jsou.

mluvčí 4,
——————–
MPSV cz jako ministerstvo, a zodpovíme vše, co bude v našich silách. Těšíme se na dotazy.

mluvčí 3,
——————–
My Moc děkujeme.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.