Bez „uspání“ podstoupí zákrok jen zlomek žen, přitom je šetrnější

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Tisíce žen musí ročně podstoupit vyšetření dělohy – tzv. hysteroskopii. Většina z nich jde do nemocnice nebo na specializovaná pracoviště, kde zákrok absolvují v částečné nebo úplné narkóze. Přitom v zahraničí, například v USA, se tento výkon z drtivé většiny provádí bez anestezie. Trend vynechat „uspání“ se nyní postupně dostává i do České republiky. Podle specialistů ale bude trvat až 10 let, než se rozšíří natolik, jak je tomu zvykem na západě.

„Ve světě jednoznačně dominuje varianta bez anestezie, je totiž vhodná pro 90 % pacientek. V Česku jsme tak trochu zaspali dobu. Hysteroskopie, která patří k nejčastějším gynekologickým výkonům vůbec, se tady ať už v celkové, nebo částečné anestezii provádí přes 30 let a zvyk se těžko mění. Řada lékařů tuto možnost pacientkám nezmíní a posílá je rovnou do nemocnic. Nicméně pokrok nezastavíme, a stejně jako například cystoskopie, u níž se endoskopicky prohlíží dutina močového měchýře a trubice bez umrtvení, se časem i podoba hysteroskopie promění tak, aby byla pro pacientky co nejméně zatěžující,“ říká MUDr. Petr Kovář, specialista na hysteroskopii bez anestezie, gynekolog a vedoucí lékař zdravotnických zařízení Gynprenatal a Gynenatal. Těchto zákroků provádí asi 2 500 ročně.

Podle MUDr. Štěpána Machače, Ph.D., předsedy Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP, je provedení hysteroskopie bez uspání pro pacientku a její organismus mnohem šetrnější a rychlejší. „Žena, která jde na zákrok do nemocnice, v ní obvykle stráví 2–3 dny, musí absolvovat předoperační vyšetření včetně rentgenu srdce a plic a zátěž spojenou s anestezií. A zdravotní systém to samozřejmě stojí peníze,“ vysvětluje MUDr. Machač.

Vyšetření a případný zákrok bez uspání lze nabídnout i tzv. polymorbidním pacientkám. Tedy těm, které bojují s řadou jiných chronických nemocí, a anestezie tak pro ně představuje neúměrné zdravotní riziko. Stejně tak vyhovuje i starším pacientkám. „Ošetřujeme zde například ženy ve věku nad 90 let,“ potvrzuje MUDr. Kovář. Další významnou skupinou, která podle něj z metody profituje, jsou ženy, které nedávno porodily. Nemusí totiž kvůli zákroku odstavovat dítě od kojení.

V tuzemsku nabízí hysteroskopii bez anestezie méně než 10 pracovišť, mezi nimi nově Reprofit, a to v nedávno otevřeném Centru ženského zdraví. „Zájem je veliký, pacientky chtějí přijít, odbýt si jej a do půl hodiny odejít – a to jim umožníme,“ dodává MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař kliniky Reprofit. Samotný zákrok trvá podle lékařů maximálně 15 minut, provádí se tenkým operačním nástrojem o maximální tloušťce 3 mm a je prakticky bezbolestný. Žena po něm hned odchází domů, nepotřebuje dovolenou či neschopenku. „Nástroj, který při zákroku používáme, je tenčí než ten, kterým se zavádí děložní tělísko. Podle našich zkušeností polovina pacientek necítí vůbec nic, asi 45 % z nich zažívá lehkou nepohodu srovnatelnou s menstruací a asi 5 % žen při zákroku lokálně umrtvíme, podobně jako zubař znecitliví chrup,“ popisuje MUDr. Kovář.

Důvodem, proč žena musí podstoupit hysteroskopii, je podle lékařů například abnormální krvácení, neobvyklý ultrazvukový nález, ale také potíže s nitroděložním tělískem či potřeba odstranit zbytky placentární tkáně po porodu či potratu. Hysteroskopii ženy podstupují také za účelem vyloučení děložního faktoru sterility.

Při hysteroskopii může lékař prohlédnout nejen dělohu, ale také odebrat vzorky tkáně k dalšímu prozkoumání nebo odstranit polypy, myomy, srůsty a další léze.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.