Horší dopady než po rakovině. Zdravotní problémy po covidu trvají až dva roky

V Česku i dalších evropských zemích v těchto dnech opět přibývá nemocných s covidem. Virus mutuje do nové varianty, která je vysoce nakažlivá. Vědci navíc zjistili, že pacienti čelí zdravotním rizikům ještě dva roky po nakažení.

Lidé by se měli mít na pozoru. Onemocnění covid-19 totiž nezmizelo, naopak, virus stále mutuje. Varianta s přezdívkou Eris (EG.5.1.) roste i v Česku, kde se v posledních dnech dostal počet nakažených na květnovou úroveň. Případů ale bude pravděpodobně mnohem více.

Koronavirus má podle vědců navíc vážnější zdravotní dopady, než se původně předpokládalo. Podle portálu Science jsou o více než 50 procent horší, než následky rakoviny nebo srdečních chorob.

Odborníci v nové studii analyzovali zdravotní záznamy téměř 140 tisíc amerických veteránů, jež se nakazili koronavirem v době pandemie. Zaměřovali se přitom na 80 zdravotních problémů. Pak je porovnali se záznamy šesti milionů jedinců, kteří se covidem nenakazili.

Srdeční selhání či Alzheimerova choroba

Pacienti s koronavirem byli podle serveru Fox News v následujících dvou letech vystaveni zvýšenému riziku zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních, ledvinových či duševních poruch. Ve srovnání s kontrolní skupinou měli hospitalizovaní pacienti asi o polovinu větší pravděpodobnost, že utrpí srdeční selhání a dvakrát vyšší pravděpodobnost, že jim doktoři diagnostikují Alzheimerovou chorobu. Ohroženi přitom byli i ti, kteří dostali covid-19, ale neskončili s ním v nemocnici.

Experti rovněž zjistili, že se u pacientů čtvrt roku po nakažení vyskytovala vyšší úmrtnost a častější zdravotní problémy, včetně cukrovky, Alzheimerovy choroby a deprese.

Ohrožení starší muži

Studie zveřejněné v Nature Medicine se účastnili pacienti, kteří onemocněli SARS-CoV-2 v roce 2020, tedy předtím, než se začalo očkovat. Zároveň většinu analyzovaných tvořili muži, jejichž průměrný věk byl přes 60 let. „Starší muži patří mezi nejvíce postižené akutním covidem,“ řekl neurolog a bioinformatik z Harvard Medical School a Massachusetts General Hospital Shawn Murphy.

I přes diskusi odborníků nad tím, zda se výsledky studie dají zobecnit na celou populaci, se odborníci shodli na závažnosti dlouhodobých následků koronaviru. Je podle nich také důležité ho studovat.

Nakažených přibývá i v Česku

Odborníci v posledních dnech hlásí, že stále přibývá nakažených koronavirem, a to třeba ve Španělsku, Řecku nebo Itálii. Stoupající počet lidí s covidem je ale i ve Francii či Portugalsku nebo v Číně. V Česku se onemocnění také stále šíří, přírůstek nakažených však není nijak dramatický. V pondělí 21. sprna bylo zaznamenaných 92 nově nakažených, 14. srpna to bylo 80. Ostatní dny byla čísla nižší.

Jak budou vypadat následující měsíce, se zatím neví. „Naši odborníci se shodují, že odhadovat nyní, jaká bude letošní sezona respiračních onemocnění, je spíše příslovečným věštěním z křišťálové koule. Lze předpokládat, že se budeme potýkat s chřipkou i covidem,“ uvedla mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Kateřina Rakúsová

Deník.cz

https://www.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.