Nevidomí a jejich anonymní pomocníci  

Je u mléka prošlé datum expirace? Je správně nastavená pračka? Nebo třeba jen lícují mi ponožky? Takové otázky si nevidomí pokládají pravidelně, ne vždy ale mají u sebe někoho, kdo jim ihned může pomoci. Od toho je tady aplikace Be My Eyes, která díky dobrovolníkům slouží zrakově handicapovaným doslova jako oči. Reportáž

ČT 24 – Události, komentáře

redaktorka
Lukáš a Cecílie jsou od narození nevidomí. Aplikaci Be My Eyes využívají aktivně. Třeba i na pomoc s nastavením pračky.

Lukáš HOSNEDL,
Dobrý den, slyšíme se?

osoba
Dobrý den.

Lukáš HOSNEDL,
Já bych potřeboval, jestli to teda rozeznáte, potřeboval bych najít na pračce, když budu točit s programama, který program je vypouštění.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Prostřednictvím videohovoru dobrovolníci pomáhají s rozmanitými úlohami. Nutný je k tomu pouze funkční telefon s fotoaparátem a internetem a také nutná dávka popisovacích schopností.

osoba
Pojďte trošku blíž a pojďte trošku doprava. To je moc, to je moc. Zpátky

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Cecílie Takáčová aplikaci využívá i několikrát denně, například když se jí dcera ptá na obrázky v dětské knížce nebo na jiné běžné situace, které se mohou zdát jako banální. Nevidomý si v nich ale sám poradit nemůže.

Cecilie TAKÁČOVÁ,
Dobrý den, slyšíme se? Jo? Super. Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat, já tady mám tři trička pro dceru a jenom, jestli byste mi řekl barvu, popřípadě mám pocit, že na tom je nějaký obrázek.

osoba
To, co tam vidím, tak je takový šedivý a má tam vzor modrej a jsou tam čtyři oči.

Cecilie TAKÁČOVÁ,
Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by někomu vadil můj dotaz nebo mu byl, nevěděl by si rady s tím, co po něm chci. Taky si myslím, že člověk musí mít jakoby nějakou míru, co po druhejch může chtít a jakoby do, do jak moc velkýho soukromí si ho opustí? Samozřejmě nenechám si přečíst třeba obsah dopisu, ale obálku, od koho to je, jo.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Lukáš Hosnedl zase díky aplikaci a dobrovolnici, která hovor zvedla, dokázal nainstalovat nový počítač.

Lukáš HOSNEDL,
To by mě nikdy nenapadlo, že z mobilu, z aplikace, z foťáku mně bude schopná vybrat takhle precizní, abych prostě prstem někde na touchpadu trefil nějaký tlačítko. Tak to byla hodně pro mě jako překvapivá historka, která mi ukázala, že ta aplikace jako má smysl.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Díky obrovské dobrovolnické komunitě je většina hovorů z aplikace přijata do 30 vteřin, a to ve kteroukoliv denní hodinu.

Lukáš HOSNEDL,
Stalo se mi, když se prostě vracím hodně pozdě, tak z bezpečnostních důvodů jedu radši taxíkem, tak, a když mě vyhodí někde jinde, než kde jsem to čekal vzhledem k domu nebo někde, kde to neznám, tak potřebuju prostě přečíst číslo toho vchodu, jestli jsem u toho správnýho vchodu, a když už je takhle pozdě, tak vám to většinou nezvedne někdo česky mluvící, ale ta aplikace osloví opravdu všechny ty dobrovolníky, který jí používají a pokud tam má někdo češtinu nastavenou, ale žije třeba v Americe nebo v Austrálii nebo někde, tak vás to spojí klidně i s ním.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Dobrovolníci nebo zrakově handicapovaní se ale nemusí bát, že by se nedomluvili. Aplikace vždy spojuje uživatele jen podle jejich preferované řeči, pokud si tedy uživatel nastaví angličtinu, může mu aplikace sloužit i k procvičení cizího jazyka.

Gabriela DRASTICHOVÁ, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu
Můžete si třeba vyvolat dobrovolníka, který je z Anglie nebo z Ameriky a pomůže vám někdo takhle i přes oceán.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Za vývojem aplikace Be My Eyes stojí zrakově postižený pracovník dánské asociace nevidomých Hans Horgen Vyberg. Ten s týmem na projektu pracoval od roku 2013 a o dva roky později již byla aplikace dostupná ke stažení. A měnili by na ní něco samotní nevidomí?

Cecilie TAKÁČOVÁ,
Teď mně tak jako úplně hlavou problesklo, jestli bych ocenila to, že mě to přepojí na muže nebo na ženu, že třeba, když by řešila, nevím, nějaký líčení nebo něco, tak asi nějakému z mužů by to mohlo přijít jako nudný nebo by třeba nevěděl, co říct, ale zase tak od toho ta aplikace, tak se člověk spojí s někým znova.

Lukáš HOSNEDL,
Já mám radši, když ta aplikace je nějaká jednoúčelová nebo specializovaná na tu konkrétní věc, tak radši než přidávat nějaký funkce navíc, který si někdo myslí, že jsou super, ale v praxi k ničemu nebudou, tak radši, ať opravdu funguje takhle, jak funguje teď, ale spolehlivě s tím, co má.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Když nevidomý žádá o pomoc, aplikace odešle oznámení 10 dobrovolníkům, jeden z nich, ten nejrychlejší, pak hovor přijme.

Gabriela DRASTICHOVÁ, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu
Je nesmírně zajímavé sledovat to, o kolik převyšuje nabídka dobrovolníků tu poptávku od zrakově handicapovaných, takže jsem i moc ráda, že prostřednictvím České televize můžeme vyzvat i zrakově handicapované, na které jsme třeba my nedosáhli naší komunikací, aby si aplikaci stáhli, aby ji používali jak na svých android, tak iOS telefonech. A využívali služeb dobrovolníků po celém světě.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Jednou z dobrovolníci je i Marietta Čtveráková. O aplikaci Be My Eyes se dozvěděla z rádia v roce 2019, hned si jí také nainstalovala. Telefonáty ale začaly přicházet až letos.

Marietta ČTVERÁKOVÁ, dobrovolnice
V prvním případě jsem pomohla a vyřešila, protože mi volala paní, která potřebovala nastavit pračku, takže jsme řešily za prvé, že stála blízko u pračky, tak jsem si musela v hlavě přepnout, abych vlastně jí vysvětlila, co po ní přesně chci, to znamená, aby poodstoupila a pak jsme nastavovaly, kontrolovaly nastavení pračky, protože potřebovala prát na 30 a nebyla si jistá, že má správně nastavenou pračku. V druhém případě volal pán, který potřeboval poradit s počítačem. Ale tam bohužel jsem nepomohla, protože tolik, tak velké znalosti nemám. Tak já nevidím skoro nic, protože tam máte tmu, takže bych potřebovala, abyste udělala dva kroky dozadu a potom se už na to můžem podívat.

Cecilie TAKÁČOVÁ,
Paráda, super. Děkuju moc, na shledanou.

Tereza POŘÍZKOVÁ, redaktorka
Handicapovaných, kteří aplikaci využívají, je na světě bezmála 500 000. Naopak dobrovolníků více než 7 milionů.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.