Státu se stále nedaří dodržovat zákonné lhůty pro výpočet důchodů

Státu se stále nedaří dodržovat zákonné lhůty pro výpočet důchodů lidem, kteří odcházejí do penze. Za absurdní označil tuto situaci poslanec Aleš Juchelka. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky jsou hlavním důvodem pro zpoždění důchodových výměrů to, že chybějí informace u žádostí.

CNN Prima News

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí ČR
My v tento okamžik vyřizujeme naprostou drtivou většinu žádostí do této zákonné lhůty z toho celkového objemu a po devadesátidenní lhůtě tady máme některé žádosti, to je pravdou, já to přiznávám, ale je potřeba si říct jako, jaký je ten důvod, proč ta žádost není vyřízena? Protože u naprosto většiny těchto žádostí teď v tento okamžik už ten problém je, že chybí nějaká informace, například nějaká část podkladů pro výpočet toho důchodu, kdy se tyto věci třeba dohledávají v okresních archivech a podobně, takže to je dneska ten hlavní důvod, proč ještě některé žádosti po té 90 denní zákonné lhůtě zůstávají nevyřízené.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
Tady v tuto chvíli se skutečně dostáváme až do úplně absurdních situací, kdy několik měsíců ti lidé nedostali svůj výměr důchodový, kdy de facto očekávali, že mohou jít za těch starých podmínek, než je přijala Poslanecká sněmovna a teď jsou vlastně v senátu a čekají třeba potom po schválení senátu na podpis prezidenta. Ještě za starých podmínek do předčasných důchodů. A v tuto chvíli jim bohužel to bude skutečně 1. 9. Vlastně ve Sbírce zákonů, tak se jim to vlastně posouvá a skutečně se jim úplně přenastaví jejich život, tak, jak si ho plánovali, tak takový prostě jednoduše nebude, protože jim tato vláda zpřísnila podmínky u předčasných důchodů.

Josef Kluge, moderátor
O rodičovský příspěvek bude možné si nově žádat digitálně v klientské zóně Jenda na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Ministerstvo tak rozšiřuje dávky, o které mohou žadatelé požádat online, a díky propojení dat s jinými institucemi se tak proces vyřízení podle ministerstva urychlí. Klient tak nebude muset dokládat některé údaje sám.

CNN Prima News

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.