Senát o důchodových změnách  

parlament sněmovna poslanci

Další propad na důchodovém účtu. V červenci už letošní schodek přesáhl 42 miliard korun. Podle vlády to ukazuje na potřebnost výrazných změn.

ČT 1 – Události

moderátorka ČT
Tedy na nezbytnou reformu. Ministerstvo práce a sociálních věcí ji má příští měsíc dát k připomínkám, kabinet by ji měl projednat ještě letos. Upraví se například věk odchodu do penze.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
Jenom to samotné číslo ukazuje potřebu změn v důchodovém systému, že dlouhodobě to vlastně není udržitelné. To znamená, ano, to číslo není nijak příznivé, současně není nijak překvapující a podtrhuje potřebu změn v důchodovém systému.

moderátor ČT
Součástí reformy je i úprava valorizace penzí anebo změna podmínek pro odchod do důchodu předčasného. Tyto změny už prošly sněmovnou a příští týden je posoudí senátoři.

příbuzný klientky domova
Já jdu za paní Křížovou.

redaktorka ČT
Na vrátnici domova pro seniory pracuje už pár let.

Aleš Novotný, pracující důchodce
Máme, kolik těch 16 hodin.

redaktorka ČT
Aleš Novotný tu zapisuje návštěvy, komunikuje s klienty i každým, kdo sem přijde. Sám už je v důchodu.

Aleš Novotný, pracující důchodce
Jako klasickej důchodce jsem byl doma asi takový dva roky.

redaktorka ČT
A proč jste si to pak rozmyslel?

Aleš Novotný, pracující důchodce
No, protože se mi naskytla možnost jít pracovat teda, že jo, hlavní motivace, tak jsou to samozřejmě peníze.

redaktorka ČT
Pro ty, kteří budou chtít do penze dřív, než je jejich důchodový věk, by se měly podmínky zpřísnit. Koalice chce, aby to šlo maximálně o tři roky. Prodlužuje nutnou dobu pojištění a taky zvyšuje intenzitu krácení penze. Součástí návrhu pak je i úprava valorizací. Ty řádné se mají vedle inflace navyšovat o třetinu růstu reálných mezd. Mimořádné nahrazuje dočasný přídavek. Ve sněmovně se závěrečné jednání protáhlo do tří dnů, schválené bylo omezení řečnické doby i pevný čas hlasování. Nic podobného se v Senátu nečeká. Zástupci koaličních uskupení tu mají navíc jasnou většinu.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu /ODS/
Obecně bych očekával, že se senátoři a senátorky k té věci postaví odpovědně a ten současný důchodový systém je neudržitelný, to víme všichni.

Jan Sobotka, předseda senátorského klubu /nestr. za STAN/
Za sebe bych to podpořil, protože je to zodpovědnost k tomu, aby se nám rozpočet úplně nerozsypal.

Miroslav Adámek, předseda senátorského klubu ANO a SOCDEM /nestr. za ANO/
Rozumím tomu, že současná vláda dělá určité kroky v rámci konsolidace veřejných prostředků, ale tohle není úplně správná cesta.

redaktorka ČT
V úterý se má návrhy zabývat senátní výbor pro sociální politiku, ve středu pak celé plénum. Pokud návrh projde, dostane ho k podpisu prezident, ten se k němu podle své mluvčí vyjádří až po jeho projednání. Podle ministra práce jde o první část důchodové reformy. Další návrhy chce podrobně zveřejnit do konce září. Součástí zatím nebude úprava týkající se lidí, kteří pracují v náročných profesích.

Marian Jurečka, ministr práce a soc. věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
Vyžaduje opravdu o něco více času. A já nechci brzdit celou tu důchodovou reformu, takže počítám s tím, že náročné profese bychom doplnili do toho návrhu buďto na úrovni jednání vlády, nebo na úrovni jednání sněmovny ve druhém čtení.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně strany, předsedkyně sněmovny /TOP 09/
Že se přistoupí ještě k další debatě, která by měla vyústit v nějaký konkrétní návrh, to nepovažuji zas tak zásadní problém.

redaktorka ČT
Naopak podle zástupců opozice by doplnění až ve sněmovně problematické bylo.

Aleš Juchelka, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
Spousta dalších profesí bude chtít do toho mluvit i spousta dalších různých, já nevím, svazů, odborů, komor.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
My jsme od začátku říkali, prvně musí se vyřešit náročné profese, pak až můžete případně řešit jakoukoliv parametrickou úpravu u předčasných důchodů. To se nestalo.

redaktorka ČT
Vláda by návrh reformy měla projednat do konce roku, následně se přesune do sněmovny. Většina opatření by měla začít platit od roku 2025. Kateřina Samková, Česká televize.

Jakub Železný, moderátor ČT
Důchodový účet, jak zaznělo, se propadá. V půlce prázdnin přesáhl deficit zmíněné 42, miliardy, bezmála třem milionům penzistů už letos vyplatil stát 400 miliard korun.

Marcela Augustová, moderátorka ČT
Schodek tak za sedm měsíců dvojnásobně převýšil výsledek celého minulého roku, ten skončil 21,5, miliardy v minusu. Do přebytku se systém dostal za poslední dekádu jenom dvakrát.

moderátor ČT
V červnu přesáhla průměrná starobní penze 20 200 Kč, v porovnání s koncem minulého roku stoupla o víc než 2000, tedy o desetinu za půl roku. Hlavní důvod valorizací, tedy zdražování, má už míň než desetiprocentní tempo, v lednu důchody porostou znovu s novými pravidly o čtyři stovky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.