Přibylo lidí s tuberkulózou  

V Česku přibylo lidí s tuberkulózou, na kterou nezabírají běžné léky. Odborníci se obávají, že v budoucnu nebude kam tyto pacienty umisťovat.

V současné době je totiž u nás pro rezistentní formu nemoci pouze jedno specializované pracoviště, a to v pražské Thomayerově nemocnici.

Prima

Veronika Varsamisová, redaktorka
Brno a Hradec Králové. To jsou podle lékařů další dvě města, kde by měli vzniknout specializované centra pro léčbu odolné tuberkulózy.

Milan SOVA, přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy, FN Brno
My navrhujeme, aby tato centra byla minimálně tři. Aktuálně jsou lůžka ve fakultní Thomayerově nemocnici podle našich informací téměř naplněná. A hlavně my se chceme nachystat na budoucnost.

Jiří WALLENFELS, vedoucí Národní jednotky dohledu nad TBC, Nemocnice Na Bulovce
Nejzávažnější formy tuberkulózy, to znamená té multirezistentní, tak té je za tento rok zatím hlášeno už 18 případů, což je vlastně k tomuto datu nejvíce, co kdy v historii bylo. Očekávám na konci roku, že třeba až dvojnásobek.

Veronika Varsamisová, redaktorka
Momentálně je v českém registru téměř 400 pacientů. Kolik lidí s nemocí se pohybuje na veřejnosti bez jakékoliv kontroly, ale nikdo neví.

Martina KOZIAR VAŠÁKOVÁ, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP
My nemáme naprosto představu, kolik se nám pohybuje lidí, kteří jsou potenciální zdroje tuberkulózy. My jsme v podstatě na začátku migrační krize. My jako odborná společnost říkali: „Prosím pěkně, udělejte všem vstupní vyšetření na tuberkulózu, neboť je to populace s vysokým výskytem tuberkulózy.“ Toto nebylo. Prostě naše údaje jsou jenom ti, kteří jsou skutečně manifestně nemocní.

Milan SOVA, přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy, FN Brno
Část pacientů může tímto onemocněním trpět a nemusí mít příznaky, nemusí o tom vědět.

Veronika Varsamisová, redaktorka
Podle odborníků trvá léčba běžné tuberkulózy zhruba šest měsíců. Léčba odolné tuberkulózy ale může trvat až dva roky. K hlavním příznakům patří noční pocení, úbytek na váze, bolest na hrudi a suchý kašel. U některých pacientů může být kašel spojený i s vykašláváním krve.

Martina KOZIAR VAŠÁKOVÁ, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP
Je kmen, který není citlivý na většinu z těch základních léků. Takže se musí používat velmi drahé léky, dovážené léky.

Veronika Varsamisová, redaktorka
Podle lékařů se může člověk nakazit prakticky kdekoliv, riziko je ale nízké. Problém můžou mít ti, kteří s nemocným stráví několik hodin.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.