Přístav pro oběti znásilnění je na Břevnově  

centrum proFEM


Každá druhá žena a každý čtvrtý muž v Česku zažije sexuální násilí nebo obtěžování. Každá desátá žena se stane obětí znásilnění. Pražští policisté vyšetřují letos zatím devadesát případů znásilnění. Vloni to bylo 153 za celý rok, pod stovkou byly počty naposledy v roce 2020. Okolo stovky případů znásilnění evidují za poslední dva roky policisté za celé střední Čechy.

Stačí vzpomínat jen jednou

Teprve nyní vzniká první specializované centrum pro pomoc obětem znásilnění. Sídlí na pražském Břevnově a nese jméno PORT neboli přístav. Oběti v něm najdou různorodé služby a podporu tak, aby měly možnost řešit všechny aspekty své životní situace na jednom místě.

Nebudou muset dojíždět jinam na psychoterapii, jinam na výslech s policií a jinam za právníky. Díky tomu, že se případ bude řešit pod jednou střechou, také nebudou muset stále o svém případu s někým hovořit a prožívat u toho opakovaně traumatizující okamžiky.

„To je na první pohled detail, ale pro oběť sexuálního násilí to může znamenat obrovskou úlevu: nemuset se neustále a opakovaně vracet k tak traumatizující situaci a k specifickým detailům,“ vysvětlila Jitka Poláková, ředitelka organizace proFEM, která středisko buduje.

Jednou z nabízených služeb bude specializovaný krizový byt přímo pro oběti sexuálního násilí. „V Česku samozřejmě existují i jiné organizace, které poskytují krizová lůžka, ale nejsou specializovány přímo na téma sexuálního násilí. U nás klient dostane podporu i ve formě poradenství nebo krizové intervence z rukou pracovnic vyškolených a dlouhodobě pracujících právě specificky s tématem sexuálního násilí,“ přiblížila Poláková.

V břevnovském středisku budou také vybaveni na sběr důkazního a genetického materiálu a jeho uskladnění. „Z naší praxe víme, že ihned po znásilnění není nahlášení na policii to první, nad čím oběť přemýšlí. Někteří to zvažují až s odstupem času, pokud vůbec,“ podotkla ředitelka.

Žádná rozhodnutí pod tlakem

Pro tyto případy zde bude možné ve dnech následujících po útoku zajistit vzorky a důkazy. Oběť si tak bude moci rozmyslet, zda chce skutek na policii nahlásit. Vzorky tu uchovají, aby je bylo možné využít i později. Takovou možnost zatím lidé nemají.

Nemocnice v Česku nesbírají genetické vzorky, pokud k tomu nemají pokyn od policie. To znamená, že oběť musí rozhodnutí, zda chce spolupracovat s policií, učinit hned po útoku, nebo pak později čelit tomu, že třeba nemá dostatek důkazů,“ řekla Poláková.

V posledních letech se na proFem obrací asi 600 obětí sexuálního a domácího násilí ročně. V centru PORT, které dostalo jméno podle anglického slova pro přístav, budou moci poskytnout služby až tisícovce klientů.

„Děláme vše pro to, abychom centrum otevřeli začátkem příštího roku. To ovšem závisí zejména právě na dokončení rekonstrukce prostor, na kterou nám stále část financí schází,“ uvedla Poláková s tím, že na financování oprav spustili také veřejnou sbírku.

PORT bude místem, na které se mohou obrátit lidé starší 16 let, kteří zažili jakoukoliv formu sexuálního násilí, obtěžování nebo nátlaku. Pomoc zde mohou vyhledat ihned po prožitém útoku, ale i klidně s odstupem několika dnů, měsíců, let.

Podle Jitky Polákové dostupné statistiky a výzkumy neprokazují, že by v Praze byl nějaký statisticky významnější výskyt sexuálního násilí oproti jiným regionům nebo menším městům obecně.

„Ovšem riziko určitých forem sexuálního násilí nebo obtěžování je asi o něco vyšší tím, že se jedná o velké město. Zároveň se domníváme, že se o určitých typech násilí hovoří v Praze více. Poslední dobou se více poukazuje na kauzy zneužívání moci, obtěžování a predátorského jednání na univerzitách nebo na pracovištích, což jsou všechno místa, která jsou v Praze koncentrovanější,“ doplnila ředitelka.

Mladá fronta Dnes – Eva Jarošová



Počty nahlášených znásilnění
rok Praha stř. Čechy
2016 123 51
2017 94 80
2018 114 55
2019 107 74
2020 89 61
2021 125 90
2022 153 99
1. pol. 2023 90 54
Zdroj: Policie ČR

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.