Dvacet minut Radiožurnálu – Tomio Okamura  

ilustrační foto: TimWilson / Flickr.com

Vedení SPD kritizuje změny v podmínkách předčasných důchodů a valorizací penzí, které vládní koalice prosadila ve sněmovně. A slibuje, že udělá maximum pro zrušení těchto změn, co konkrétně v tomto směru chystá? Dokáže v tomto volebním období SPD ve sněmovně prosadit alespoň některý ze svých návrhů? Kdo bude lídrem hnutí v blížících se evropských volbách? hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, předseda sněmovního petičního výboru Tomio Okamura.

Radiožurnál – Dvacítka Radiožurnálu

moderátor
Sněmovna po desítkách hodin jednání minulý týden schválila vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění. Ta novela zpřísňuje podmínky pro odchod do předčasného důchodu, také mění výpočet valorizací penzí, vy jste to celou dobu odmítali, kritizovali. Nejen vy jste mluvil o tom, že jde o okrádání důchodců a slíbil jste, že uděláte maximum pro to, aby se ty změny zrušily, co konkrétně chcete udělat? Máte vůbec v tomto směru nějaké možnosti?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak za prvé, my jsme to kritizovali z toho důvodu, že vláda na jednu stranu vydala téměř 100 miliard Ukrajincům, kupuje nejdražší americký stíhačky za 122 miliard, přestože ty gripeny stojí o polovinu levněji, kdybysme je zmodernizovali, potažmo pořídili si nové. Dává 40 miliard téměř solárním baronům, přitom máme předražené energie, jedny z nejdražších v Evropě. A na druhou stranu.

Tomáš Pancíř, moderátor
Pardon, to znamená, že kdyby tyhle věci nebyly, tak by vám ta změna valorizací nevadila, když v té souvislosti to vyčítáte.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Kdyby se nevydávaly tyto zbytné výdaje, které nic nepřináší většině českých občanů. Až na ty možná, co z toho mají nějaký kšefty, tak ale to jsou asi lidi kolem vlády, tak samozřejmě by nebylo potřeba okrádat důchodce a nebylo by potřeba zvyšovat daně. Nicméně v těch položkách, které by bylo možno uspořit, bych mohl klidně pokračovat, třeba zrušení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Zákon SPD, který Fialova vláda nám zamítla. To znamená…

moderátor
Kde tedy, abychom to dali do nějakých rovin.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tam by se ušetřila miliarda přibližně.

Tomáš Pancíř, moderátor
Jednu miliardu, mimochodem, z čeho to počítáte?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Počítali nám to řada expertů, protože při přípravě zákona my jsme to připravovali dva roky s vedoucími pracovníky Úřadu práce, takže to experti spočítali, jsou to kvalifikované odhady, je tam přibližně 70 změn v tom zákoně a jenom tady bychom ušetřili cirka miliardu.

Tomáš Pancíř, moderátor
Ale pojďme se vrátit, tedy vy teď říkáte nějaký kontext toho, proč kritizujete a že kritizujete to, co sněmovna minulý týden přijala. Já jsem se ptal, jaké možnosti máte, abyste to zrušil, když slibujete, že to zrušíte?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Ano. Takže to bylo k té kritice, že by nebylo potřeba okrádat důchodce ani zvyšovat daně, co plánuje Fialova vláda, pakliže by se skutečně hospodařilo řádně v tom rozpočtu. A co teď, tak my samozřejmě chystáme ústavní stížnost, ještě to musí projít podpisem prezidenta. Je tady Senát a my tam vidíme, že to může být protiústavní tento návrh, a to především v tom bodě, že vládní koalice stanovila natvrdo pevný čas hlasování a kvůli tomu se nemohli vyjádřit poslanci, ti bez přednostního práva, dokonce ani jeden bez přednostního práva se nemohl vyjádřit. K tomu zákonu v prvé řadě vidíme problém, konkrétně shodou okolností je to u naší poslankyně SPD Lucie Šafránkové, která chtěla podat v souladu se zákonem o jednacím řádu návrh na vrácení toho zákona do druhého čtení. A neměla možnost, přestože zákon to přímo umožňuje poslanci podat návrh. A já jsem to několik dní jsem avizoval, že ho naše poslankyně podá, protože ona má u nás na starosti sociální věci, je místopředsedkyní sociálního výboru, má to v gesci. A ona nemohla podat v souladu se zákonem svůj návrh, zákonný návrh, protože se nedostala ke slovu, to znamená.

Tomáš Pancíř, moderátor
Pardon, což abychom dodali kontext, ono to bylo i proto, že dlouhé desítky minut jste mluvil třeba vy nebo bývalý premiér Andrej Babiš.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Pozor, ale to je opět v souladu s jednacím řádem, jak víte, a jednací řád sněmovny je zákon. To znamená, my jsme postupovali přesně podle zákona a vládní koalici si udělala ze zákona trhací kalendář. Protože už tak pospíchali, aby mohli okrást všechny ty důchodce, a to dokonce i budoucí, jak víte, nejenom současné, už podruhý letos je okrádají, protože v červnu měli dostat tu zákonnou valorizaci a tady důchodci, všichni starobní, vdovští, sirotčí i invalidní dostali v průměru o 1 000 Kč méně. Tak samozřejmě my to vidíme jako problém, takže tady počkáme si, až ten zákon bude, že prezident Pavel, protože je to vládní kandidát, tak to samozřejmě podepíše. A tady jsme připraveni podat ústavní stížnost, chceme oslovit i hnutí ANO v tomhle tom, protože na ústavní stížnost potřebujete přes 40 podpisů poslanců.

Tomáš Pancíř, moderátor
Právě na to jsem se chtěl zeptat, vy mluvíte o ústavní stížnosti, ale ona jedno řízení je ústavní stížnost, druhé je návrh na zrušení zákona, tak myslíte tím návrh na zrušení zákona, kde je potřeba 41 poslanců?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Přesně, upřesníme si to, říkáte to úplně správně.

Tomáš Pancíř, moderátor
Máte nějaký příslib od hnutí ANO, že v tomto směru s vámi bude spolupracovat? Protože ona podobná situace byla u toho, kdy vládní koalice prosadila změnu u červnové mimořádné valorizace. Tehdy jste se nedomluvili, respektive poslanci hnutí ANO podali tu stížnost sami bez vás, tentokrát to bude jinak, máte nějaký příslib v tomto směru?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak jak jste správně říkali, je potřeba 41 podpisů poslanců, SPD má pouze 20 poslanců, jsme tam dvě opoziční strany, takže bez hnutí ANO my to podat nemůžeme. Já si myslím, že to první podání proti té, proti tomu zrušení té zákonné valorizace, že si to podalo hnutí ANO samo bez nás, že to je velká chyba, protože ta ústavní stížnost by měla větší legitimitu z hlediska váhy, protože společně ty dvě opoziční strany logicky zastupují několik milionů voličů. Takže v případě, že ta ústavní sí nedopadne, tak si myslím, že by to bylo velký teda selhání hnutí ANO, protože kdyby to podaly dvě opoziční strany, tak by to mělo větší váhu a….

Tomáš Pancíř, moderátor
Čím vám to vysvětlovali kolegové z hnutí ANO, že nechtěli spolupracovat s vámi?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Hned to řeknou. A je to o osudu 3 milionů příjemců důchodů, takže to je docela vážná věc a tady bychom neměli politikařit, my chceme spolupracovat s druhou opoziční stranou, protože si myslím, že je potřeba táhnout za jeden provaz v zájmu těch slušných lidí. Hnutí ANO, to prostě podle toho, co mám informace já, tak prostě si hráli v tomto na vlastním písečku, nechtěli, aby SPD se připojilo z toho důvodu, že si chtěli prostě přivlastnit to téma sami. Já si myslím, že je to špatně, protože všichni občané vidí, že za ty důchodce bojujeme prostě jak hnutí SPD, tak hnutí ANO společně a já si myslím, že z hlediska toho, že cílem musí být, aby ta ústavní stížnost byla úspěšná, nikoliv nějaký politikaření na vlastním písečku, a to Andreji Babišovi vytýkám, protože přece tady je potřeba, aby lidi se měli líp, aby měli více peněz, bezpečí, spravedlnosti a tady je potřeba jednoznačně táhnout za jeden provaz a hnutí SPD chce spolupracovat na dobrých věcech se všemi stranami.

moderátor
Máte nějaký příslib, že tentokrát hnutí ANO bude chtít spolupracovat s vámi?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Předběžně jsme o tom mluvili, uvidíme, to jednání bylo takové, že hnutí ANO to zvažuje, že bychom to mohli předběžně, co jsem slyšel, tak o tom přemýšlí, že bychom to mohli udělat spolu, ale uvidíme, protože ještě ten zákon, je tady ještě Senát, jak jsem říkal, je tady ještě podpis prezidenta, ale tam má vládní koalice většinu a prezident Pavel je kandidátem, v podstatě byl kandidát podpořený Fialovou vládní koalicí. Takže až to dopadne, tak se o tom pobavíme znovu, a to bude podle mě zkraje září, koncem srpna.

moderátor
SPD i v opozici předkládá ve sněmovně své legislativní návrhy, vy osobně, když jsem se díval na web Poslanecké sněmovny, jste v tomto volebním období podal nebo spolupodal 26 návrhů, z toho jeden byl zamítnut, dalších 25 čeká na projednání. Neprošly tedy ani do druhého kola, natož aby byly schválené. Vidíte nějakou šanci, že v tomto volebním období ve sněmovně jako SPD něco prosadíte?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Já vám dám jednoduché srovnání minulého volebního období a toto volební období. Minulé volební období se nám podařilo, přestože jsme byli v opozici, prosadit čtyři výborné zákony. Já jsem byl dokonce před, já jsem byl tím, kdo s těmi zákony přicházel, paušální daň pro živnostníky, bylo to zrušení daně z nabytí nemovitosti, to jsem tam hnedka podal. Zákon zkraje volební období, zpřísnění sankcí za týrání zvířat a zrušení superhrubé mzdy. Ještě že jsme nechali lidem více peněz.

Tomáš Pancíř, moderátor
Ale to už je skoro dva roky. Za poslední skoro dva roky jste neprosadili nic.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
A teď vám to srovnám s Fialovou vládou, to znamená, díky SPD mají miliony občanů více peněz v peněženkách. Díky tomu, že jak se v druhé polovině minulého volební období už rozhádalo ČSSD a nechtělo spolupracovat s hnutím ANO, tak nás hnutí ANO oslovilo, zdali bychom tedy, aby nepadla vláda, zdali bychom teda nějakým způsobem jednali. Tak jsem jim předložil tyhle ty naše návrhy. Miliony lidí má díky SPD více peněz v peněženkách. A já myslím, že je to tak dobře. Ukázali jsme, že jsme profesionální strana, jsme kompetentní vládnout a chceme být v příští vládě. Teď to funguje jinak. Fialova vláda nechce jednat o ničem. Oni mají prioritu zvýšení daní všem lidem, okradení všech důchodců už letos podruhý, jak víme, zhoršení zdravotní péče, 14 miliard korun připravili zdravotní pojišťovny. A nechtějí se bavit o žádných dobrých návrzích, to znamená, já už jsem to říkal zkraje pořadu, my jsme předložili třeba zestátnění exekutorů, jak víte, obrovský prudký nárůst exekucí v České republice, protože kvůli Fialově drahotě lidé nemají peníze. Tak už si musí půjčovat za každou cenu. Předložili jsme i třeba zrušení dávek, zrušení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, oni o ničem nechtějí jednat. Přitom ty zákony nestojí žádné peníze, naopak to ušetří peníze, oni nechtějí o ničem jednat, a to je prostě Fialova vláda, takže musím říct, že za touto vlády jsem hodně skeptický, oni nechtějí jednat vůbec o žádných pozitivních návrzích pro lidi. A tak já doufám, že ta vláda v příštích volbách, že Fialova vláda skončí a doufám, že SPD bude součástí vlády, ty škodlivý návrhy zrušíme, změníme ty zákony, aby prostě Česká republika, český občan byl na prvním místě.

Tomáš Pancíř, moderátor
Chápu tedy správně, že jste smířen, že dalších dva půl roku nic neprosadíte?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak vidíte to, my jsme tam dvě opoziční strany, ta situace je v podstatě úplně stejná, Fialova vláda nejedná o ničem, oni natvrdo chtějí prosazovat tyhle ty věci. Další jejich prioritou bylo, je korespondenční volba, to znamená, oni chtějí udělat manipulaci voleb, protože jim klesají preference, místo aby začali něco dělat pro lidi.

Tomáš Pancíř, moderátor
Pardon. Kde berete jistotu, že pokud někdo navrhne korespondenční volby, že chce zmanipulovat volby? To je přece institut, který je v řadě evropských států. Vy to dobře víte.

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak ten, kdo to navrhuje, za prvé, tak má asi nějaké problémy, my to nenavrhujeme, nám vyhovuje.

Tomáš Pancíř, moderátor
Pardon. Vy si myslíte, že ve Španělsku naposledy, kde byly volby, kde 2 miliony lidí volily korespondenčně, nikdo to nezpochybňoval, že to bylo zavedeno proto, že někdo měl problémy.

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak podívejme se na jiné země, podívejme se na Francii a Rakousko. Ve Francii, jak víte, tak už před několika desítkami let korespondenční volby zrušili právě z obavy z manipulací, Francie, doufám, že to je správný příklad velké západní země. A podívejme se i na Rakousko, kdy kvůli problémům v korespondenční volbě se opakovala druhé kolo prezidentských voleb. To je přímo sousední /nesrozumitelné/.

Tomáš Pancíř, moderátor
Pardon. Není to ale otázka nastavení a v tom případě i příležitost pro opozici debatovat o tom, jak to nastavit, aby to bylo pohodlné pro lidi, aby se mohli zúčastnit voleb a zároveň, aby nebylo možné ty volby manipulovat?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak dobře, když se ptáte, tak to ještě posunu, asi znáte českou ústavu. V české ústavě je napsáno, že volič volí osobně a volí tajně. Korespondenční volba tak, jak ji navrhuje vládní koalice. Jestli jste viděl ten zákon, tak ani jedno z toho nezaručuje. Můžu vám říct podrobně, protože tam vložíte obálku s tou svojí identifikací, volební lístek s tou svojí identifikací do obálky, to znamená, už zkraje to není volba tajná, protože lze u toho člověka, co to bude sčítat, identifikovat toho voliče. A samozřejmě není tam žádná záruka, že volil tajně, to znamená, ten zákon, jak je postaven ze strany vládní koalice, ten přímo nabízí manipulace.

Tomáš Pancíř, moderátor
My jsme ten zákon rozebírali v tomto pořadu i s ústavním právníkem panem dr. Kudrnou, který má velké výhrady. To znamená, že naši posluchači i tam se můžou vrátit.

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak jsem rád, že se tady shodujeme.

Tomáš Pancíř, moderátor
Ale pojďme. Já tím neříkám, že se shodujeme, ale vrátím se k té otázce původní. Chápu tedy dobře, že jste smířeni, že v tomto volebním období už nic neprosadíte?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak my jsme opozičních strana s 20 poslanci, proti nám je tam 180 jiných poslanců, kteří mají poměrně jiný program, protože když se podíváte, že hnutí ANO se teďka naposledy spojilo s vládní koalicí a hlasovali pro možnost cizích vojenských základen v České republice. Hnutí SPD bylo jediné proti i v tom tématu zestátnění exekutorů, jak víte, tak hnutí ANO naopak podporuje soukromé exekutory.

Tomáš Pancíř, moderátor
K té mé otázce, jste s tím smířeni?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Takže jsme smíření s tím, že nebo respektive budeme bojovat za to. Příští rok jsou volby do Evropského parlamentu. To může být velký lakmusový papírek ohledně podpory Fialovy vlády, může to způsobit velké pnutí v té pětikoalici, pakliže oni propadnou ve volbách. Může se ta vláda skončit už příští rok, může tady být úřednická vláda do těch řádných voleb. Takže to dění může být poměrně překotné, poměrně překvapující, pakliže občané samozřejmě vyjádří ty svoje názory. Dneska vidíme podle oficiálních průzkumů, který určitě na Radiožurnálu taky zveřejňujete, že Fialova vláda má už důvěru cca jenom 30 % občanů. Dokonce premiér Fiala už pouze 20 % občanů, takže ta vláda nemá ani podporu většiny občanů, takže je potřeba tu Fialovu vládu co nejdříve ukončit a doufám, že příště budeme ve vládě my.

Tomáš Pancíř, moderátor
Předseda hnutí SPD Tomio Okamura zůstává dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Teď jste mluvil o tom, že příští rok nás čekají volby do Evropského parlamentu, máte už jasno, kdo bude lídrem SPD?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak my, protože jsme demokratická strana, je nás přes 10 000 v SPD, tak naše krajské organizace a naše okresní organizace mají za úkol nominovat návrhy kandidátů do letošního podzimu. Takže na základě toho potom bude i konference a určíme potom kandidáty a určíme potom pořadí kandidátů. Podmínky jsou v podstatě dvě. Je to jako před těmi téměř pěti lety, protože volby do Evropského parlamentu jsou jednou za pět let, musí být jeden plynný západní jazyk a samozřejmě v Evropském parlamentu nejfrekventovanějším jazykem, kterým mluví nejvíce lidí, je angličtina. Na druhém místě je to francouzština, třetí je tam němčina. Samozřejmě chceme, aby tam byla jasná odbornost.

Tomáš Pancíř, moderátor
Jak jste spokojen s tím, jak v Bruselu a ve Štrasburku působí váš minulý lídr, pan europoslanec David?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak my jsme s ním velmi spokojeni, ostatně víme, že má i velkou podporu u našich voličů.

Tomáš Pancíř, moderátor
Pardon. V tom případě logicky neměl by být tím lídrem znovu on?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Já bych se tomu nebránil, ale my jsme demokratická strana, velkou demokratickou stranu, kde to neurčuje předseda, má to samozřejmě své demokratické principy u nás. Takže já bych byl rád, protože. Takhle. Já bych se tomu rozhodně nebránil, protože pracuje, myslím, velmi intenzivně pan dr. David, je to renomovaný taky lékař, je to, je to bývalý ministr zdravotnictví, je to bývalý ředitel bohnické léčebny, špičkový český psychiatr, věnuje se tam řadě tématům, jazykově zdatný. Takže uvidíme a já si myslím, že tu práci odvádí dobře.

Tomáš Pancíř, moderátor
Za SPD byl před těmi necelými pěti lety do europarlamentu zvolen také Hynek Blaško, se kterým jste se vloni rozešli, respektive pan Blaško se rozešel s vaším hnutím. Budete po téhle zkušenosti o to pečlivěji vybírat kandidáty, aby se tu neopakovalo?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
On se tak nerozešel pan gen. Blaško, protože dál zůstává členem naší vlastenecké frakce v Evropském parlamentu.

Tomáš Pancíř, moderátor
Ale členem hnutí není.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
A hlasuje v souladu s programem. Samozřejmě tam byl problém ten, že on chtěl být kandidátem na prezidenta podle mých informací, ale delegáti naší celostátní konference jednomyslně v hlasování zvolili pana Jaroslava Baštu. A on to osobně neunesl, takže to je pro mě trošku zklamání, protože bych očekával jiný přístup, ale to je prostě život.

Tomáš Pancíř, moderátor
Je z toho nějaké poučení pro skládání příští kandidátky?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Podívejte se, pan Blaško byl v těch minulých volbách, tuším, na sedmém místě, byl vykroužkován, takže my jsme měli nějaké pořadí, to pořadí bylo, na těch předních místech bylo úplně bezchybné, bylo prostě perfektní. Takže znovu říkám, je nás před 10 000. To hnutí bylo taky před těma čtyřma rokama nové, my jsme nejmladší parlamentní stranou ze všech, jenom upozorňuji, takže samozřejmě to hnutí se vyvíjí a těch lidí, jak víte, tak my jsme byli nejúspěšnější stranou v komunálních volbách loni na podzim, nárůst více než 300 procent, co týče počtu mandátů, takže ten výběr.

Tomáš Pancíř, moderátor
Tam asi záleží, z jakého kritéria se to bere, protože podle počtu mandátů jste nejúspěšnější nebyli.

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
S nárůstem počtu mandátů samozřejmě. Těch mandátů je 500, takže máme více komunálních zastupitelů než mnohé parlamentní strany jiné, a to i vládní. To znamená, ten výběr z těch kandidátů máme teďka obrovský. Jak víte, tak my máme i největší počet lékařů v poslaneckém klubu. V poměru k počtu poslanců ze všech parlamentních stran. Máme obrovské množství učitelů, dalších odborníků, ředitelů škol, takže ten výběr kvalitních lidí je obrovský za ta léta teďka, takže bude to velmi kvalitní kandidátka.

Tomáš Pancíř, moderátor
Když se v závěru pořadu vrátíme na domácí politickou scénu, vy ostře kritizujete, ostatně i v tomto pořadu jste to předvedl, současnou vládu, podle vás vládne špatně. Přesto vaše preference výrazně nerostou, ve volbách jste měli 9,5 %, v červnovém modelu

agentury Median máte 10 %, čím si vysvětlujete, že nemáte výrazně víc? Čtete to tak, že ta současná vláda není možná pro lidi až tak špatná, nebo že vy nejste dostatečně atraktivní alternativou pro ty, kteří nejsou spokojeni s vládou?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak já bych chtěl poděkovat všem našim voličům. Máte pravdu, že SPD volí každý desátý občan v České republice, tu voličskou základnu máme, řekl bych, velmi stabilní. A moc děkuju ještě jednou občanům za důvěru. Tak samozřejmě my jsme unikátní programem, protože hnutí ANO je probruselská strana, prounijní strana, v podstatě to hlasování je často až na ty sociální věci tedy, je podobné Fialově vládní koalici, viz. třeba ty americký základny tady a podobně.

Tomáš Pancíř, moderátor
Pardon. A tím spíš. Čím to je, že nemáte víc v téhle té situaci, kdy se vymezujete i proti hnutí ANO i proti vládní koalici?

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Tak znovu říkám, my chceme spolupracovat se všemi stranami na dobrých věcech pro občany, takže my nejsme nějaký solitéři, my jsme konstruktivní. Ale já si myslím, že tím faktem je, a to víte sám, že všechny volební průzkumy vždycky SPD dávali méně, než byl reálný volební výsledek. Odborníci vždycky spekulují o tom, zdali to bylo tím, že někteří občané nechtějí říct, koho budou volit, nebo oslovují v těch průzkumech vždycky vzorek 1000 lidí a zřejmě neoslovují zrovna ty, co by volili SPD. Ale všichni se shodnou vždycky na tom, že SPD má vždycky značně méně, pardon, ten reálný výsledek SPD je vždycky značně vyšší, než jsou ty průzkumy. Takže uvidíme, jak to bude, my dál budeme hlavně bojovat za program. O nás je známo, že neohýbáme páteř, neměníme názory, vždycky je pro nás český občan slušný člověk na prvním místě a zatím si jdeme a uvidíme.

Tomáš Pancíř, moderátor
Dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, poslanec Tomio Okamura. Díky za to, na viděnou, na slyšenou.

Tomio Okamura, předseda hnutí; poslanec PS PČR /SPD/
Děkuju za pozvání a přeji všem hezké léto, ať se daří.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.