Nemoci z dovolených  

Flickr

Dvakrát tolik nemocí ve srovnání s loňským rokem si letos vozí lidé z dovolených, ukazují to čísla hygieniků. Podle nich je to hlavně masivním návratem k cestování po covidových letech, nejčastěji se turisté nakazí střevními infekcemi, vzrostl ale i počet pacientů s malárií nebo horečkou dengue.

reportáž ČT 1 

Petr HUSA, přednosta kliniky infekčních chorob, FN Brno
Pacientka byla tak dehydratovaná v tom Egyptě, že měla nějaký kolapsový stav a zlomila si dolní končetinu, takže byla ošetřována už v tom Egyptě, byla repatriována do republiky.

redaktorka
Právě střevní infekce tvoří víc než polovinu všech přivezených nemocí. Těch letos zatím hygienici evidují 120, dvakrát víc než loni a víc než v posledním předcovidovém roce. Skutečných případů je ale mnohem víc, když nakažený nejde k lékaři a léčí se doma sám, hygienici se o něm vůbec nedozvědí. Střevní potíže navíc hrozí i mnohem blíž než v exotických destinacích.

Renata CIUPEK, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje
Jsou to případy, které jsou importovány i z jihoevropských zemí, případně z oblastí západní Evropy, také ze Slovenska.

Dominika Řebíková, redaktorka
Tam nejčastěji ze syrového masa nebo vajec, těm se na cestách vyhýbá i průvodce David Švejnoha. Jemu se právě vejce už jednou vymstila.

David Švejnoha, cestovatel a průvodce
Teď se mi třeba vybavuje dlouhodobé průjmy v Maroku, kdy nejspíš to byla asi nějaká salmonela, a to vím, že to bylo z vajíček, z nedodělané omelety.

, redaktorka
Na skupiny, které na cestách doprovází, je přísný. V některých zemích jim zakazuje třeba kupovat si jídlo na ulici.

David Švejnoha, cestovatel a průvodce
Nikde za hranicema Evropy nebo Evropské unie nepiji vodu z kohoutku, nečistím si v ní ani zuby, plus třeba ještě, když vybíráme nějaké restaurace, tak se většinou řídíme podle toho, kde je nejvíce lidí, jídlo se tam točí a mělo by být vždycky čerstvé.

, redaktorka
Brzy vyráží do Afriky, tam ho kromě zdvořilého odmítání syrového masa na uvítanou od místních čeká třeba spaní pod sítí, kvůli komárům, přenašečům malárie. Tu si letos doposud do kraje přivezlo pět lidí. Jeden případ byl velmi vážný.

Petr HUSA, přednosta kliniky infekčních chorob, FN Brno
Pacient byl mnoho týdnů hospitalizován, byl na jednotce intenzivní péče, měl selhání ledvin.

redaktorka
Z člověka na člověka se malárie nepřenáší, na rozdíl právě od nejčastějších střevních infekcí.

Česká televize, Brno.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.