Pavla Aschermannová, vedoucí dluhové poradny, RUBIKON Centrum  

ilustrační foto: Joyseph Flickr.com

Věznice možná budou muset změnit způsob, jakým nakládají s příjmy odsouzených. Novelu zákona v týdnu schválila vláda a poslala ji do sněmovny. Norma by měla vést například k tomu, že se každému vězni ze všech jeho příjmů bude po dobu výkonu trestu vytvářet finanční rezerva. A on ji pak dostane při propuštění. Díky novele by se taky mělo zamezit tomu, že odsouzení nebudou mít ve věznici vůbec žádné peníze. Tyhle změny probereme s vedoucí dluhové poradny Centra RUBIKON, která odsouzeným pomáhá, Pavlou Aschermannovou.

Radiožurnál 

moderátor
Co je podle vás ta nejdůležitější novinka, kterou novela přináší?

Pavla ASCHERMANNOVÁ, vedoucí dluhové poradny, RUBIKON Centrum, z. ú.
Za mě ta nejdůležitější novinka je ta, že se konečně nastavují stejná pravidla pro srážky odsouzených vlastně ze všech příjmů. Dosud to bylo totiž tak, že když odsouzený pracoval, když tady ten člověk ve vězení pracoval, tak mu probíhaly nějaké srážky z příjmů, ovšem když mu třeba přišly peníze zvenku od rodiny nebo ze starobního invalidního důchodu, tak na to ty pravidla taková nebyly a vytvářelo to obrovské nerovnosti, ty nerovnosti byly takové, že ještě před pár lety člověk, který měl starobní nebo invalidní důchod, na tom byl výrazně lépe než člověk, který pracoval ve věznici, protože mu ten příjem zůstával celý a poslední 2 roky na tom byl výrazně hůře, protože vlastně ten příjem jeho ze starobního, ze starobního nebo invalidního důchodu se mu strhával úplně celý.

moderátor
Co třeba důchodci s nějakou exekucí, když potom odejdou na svobodu, doposud jim nic nezbylo, exekutor všechno sebral, i to by se mělo změnit?

Pavla ASCHERMANNOVÁ, vedoucí dluhové poradny, RUBIKON Centrum, z. ú.
Ano, mělo by se to změnit tak, že vlastně z každého toho příjmu, který ten vězeň ve věznici získá, který ten člověk ve věznici získá, to znamená, ať už je to z příjmů, z toho, z té práce, kterou ve věznici má, nebo právě z toho invalidního nebo starobního důchodu, tak každý tenhle příjem bude vlastně podléhat stejným srážkám, to znamená, stejně si ten člověk může ušetřit nějaké peníze na život venku a stejně budou probíhat i srážky na exekuce, které ten člověk má. Takže ty pravidla se nastavily, já si myslím, že vlastně velmi rozumně v tuhle chvíli, že jednak mu něco zbude, jednak z toho něco bude mít a navíc i z toho třeba zůstanou nějaké peníze na ten život po propuštění.

moderátor
Vězni, kteří neodmítnou pracovat, by měli dostávat minimálně 150 Kč měsíčně, to je takzvané sociální kapesné určené pro lidi bez příjmů. Není to málo?

Pavla ASCHERMANNOVÁ, vedoucí dluhové poradny, RUBIKON Centrum, z. ú.
Je to málo, je to opravdu málo. My jsme řešili tuhle situaci nebo tuhle otázku, vlastně první, kdo na ní upozornil, byla Asociace organizací v oblasti vězeňství, která se snažila dosáhnout toho, aby se ta částka zvýšila. Totiž to sociální kapesné, jak se mu říká, tak to je částka, kterou dostane člověk, který bez vlastního zavinění nemá žádný příjem ve věznici, to znamená, nemá ani, nemá ani příjem z práce, nemůže tedy být zařazen do práce a zároveň nemá ani žádný příjem zvenku, nemá žádný starobní invalidní důchod, to znamená, že je to člověk, který nemá opravdu žádné jiné příjmy a těch 100 Kč na měsíc, které teď ten člověk má, tak to je částka, která byla stanovená, tuším, v roce 1994 a od té doby se nezměnila. Ty částky, které musí ten odsouzený vynaložit ve věznici za některé opravdu celkem nezbytné věci, tak jsou velké. Já si myslím, že si vůbec jako neuvědomujeme, kolik stojí, kolik stojí i celkem běžné věci ve věznici.

moderátor
Jaké věci to jsou, protože my si představíme asi hygienické potřeby nebo třeba poštovní známky, co dalšího si vězni vlastně musí platit?

Pavla ASCHERMANNOVÁ, vedoucí dluhové poradny, RUBIKON Centrum, z. ú.
No, tak oni jenom ty hygienické potřeby jsou velmi drahé. Zjistili jsme, že balík vložek ve věznici stojí asi 90 Kč, to znamená, že z té částky si koupíte jeden na ten měsíc. Jsou to vlastně veškeré věci, které nejsou, které nedostane ten odsouzený ve věznici, on nějaké základní věci ve věznici dostane, ale dostane je opravdu jenom základní a v celkem malém počtu, to znamená, že z téhle částky si musí hradit jednak, jak jste zmiňoval, to poštovné, když chce někomu napsat dopis, jednak ty hygienické potřeby, například kávu, když by si chtěl koupit kávu, což dobře není ta úplně nezbytná věc, ale je třeba důležitá pro spoustu lidí taky, může si z toho zaplatit třeba telefonování z věznice rodině a podobně.

moderátor
Vedoucí dluhové poradny Centra RUBIKON Pavla Aschermannová byla hostem víkendového Radiožurnálu. Díky za váš čas a hezkou sobotu. Na slyšenou.

Nutnost jednotných pravidel ve vysílání Radiožurnál vysvětlil ministr pro legislativu Michal Šalamoun z Pirátů.

Michal Šalamoun, ministr pro legislativu (Piráti)
Když máte nějaké peníze ve věznicích, některé, které si vyděláte, některé, které vám tam někdo pošle a oni ty peníze mají trošku jako jiné nakládání. Jiný osud, judikatura se s tím obtížně vypořádává a tohle to bylo potřeba víceméně sjednotit, jestli je na to možné vést exekuce, kolik těm vězňům má zbýt a podobně.

moderátorka
Novelu teď posoudí sněmovna, platit by mohla od roku 2025.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.