Cvičení pro lidi s postižením  

Možnost zacvičit si bez ohledu na handicap. V ostravském fitness centru trénují přes dvě desítky lidí s mentálním nebo fyzickým postižením. Každý z nich má individuální tréninkový program přizpůsobený jeho schopnostem. Lidé s handicapem ke cvičení využívají stejné pomůcky jako zdraví klienti.

ČT 1 

redaktorka
Před svým úrazem chodil pravidelně běhat. Dlouho hledal alternativu, ve které by ho neomezoval jeho invalidní vozík. Před pěti lety ji Karel Plundera našel v ostravském fitness centru.

Karel PLUNDERA, handicapovaný
Chodím pravidelně s trenérem cvičit jednou za týden, to, že tady jsou zdraví i handicapovaní sportovci, tak nemáte pocit, že bysme byli vyloučeni někde na okraj a museli cvičit nějak samostatně.

Stanislava PANÁKOVÁ, trenérka, Colliery Srdcem, Ostrava
Oni jsou začleněni do toho běžného cvičení /nesrozumitelné/ těch klientů, takže vždy je to o těch kamínkách, vždy si dají ťuka, s těmi klienty placáka, a že ty děti nebo ty dospělí jsou raději, když přijde za nimi nějaký stokilový crossfiťák a obejme je.

redaktorka
Do fitness centra chodí i lidé s mentálním postižením. Většinou jde o poruchy autistického spektra, Downův syndrom nebo o děti po mozkové obrně.

Stanislava PANÁKOVÁ, trenérka, Colliery Srdcem, Ostrava
Tam je to spíš o tom vztahu mezi tím trenérem a klientem, většina těch dětí ne úplně komunikuje, nedokáže vyslovovat, takže už je to o tom vztahu. Snažíme se proto těch trenérů neměnit.

Svatopluk ANIOL, ředitel, organizace Čtyřlístek
To fitness centrum je taková vlastně doprovodná služba, aby ti klienti měli tu možnost tak jako jiní třeba si v tom fitku zatrénovat, využít ten svůj volný čas. Takovéto zařízení, kde oni skutečně můžou si rozvíjet ten svůj fyzický fond a stravit příjemně volný čas, tak je to super.

redaktorka
Trenéři vždy přizpůsobí stroje a cviky s ohledem na handicap a schopnosti cvičícího. Veslovací stroj má měnitelné nástavce. Momentálně je přizpůsoben tak, aby na něm mohl cvičit klient na vozíku. Handicapovaní platí za hodinu s trenérem 90 Kč. Ta běžně stojí necelé čtyři stovky. Rozdíl se doplácí převážně z nadačních fondů.

Česká televize, Ostrava.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.