Vzrostl zájem o příspěvek na bydlení  

Roste počet příjemců příspěvku na bydlení. Podle vlády je tu reakce domácností na rostoucí ceny energií nebo nájmy. Přispělo k tomu i zvýšení tzv. normativů na bydlení. Meziročně přibylo příjemců dávky o polovinu. V průměru jim teď vyplácejí úřady práce 6 000 Kč měsíčně. Mezi žadateli jsou nejčastěji sociálně slabí, senioři nebo rodiny s malými dětmi.

ČT 1

redaktorka
Je to bývalý učitel němčiny. Jazyk se naučil během života v Rakousku. Teď už je ale Jaroslav Kameník v důchodu a penze přestala na život v Praze stačit. Zažádal si proto o příspěvek na bydlení.

Jaroslav KAMENÍK, příjemce příspěvku na bydlení
36 m2, je tu sociální zařízení, obývací pokoj, předsíň.

redaktorka
A kolik za to všechno platíte?

Jaroslav KAMENÍK, příjemce příspěvku na bydlení
A platím za něj 15 000.

redaktorka
Měsíčně dostane příspěvek zhruba 7 000 Kč. Peníze navíc utratí hlavně za nákup kvalitnějších potravin nebo za cesty za rodinou.

Jaroslav KAMENÍK, příjemce příspěvku na bydlení
Nemusím se dívat na každou korunu. Mně nedělá zátěž si koupit lístek na vlak nebo na autobus.

redaktorka
Za letošní červen vyplatily úřady práce tuto dávku čtvrt milionu lidem. To je o 90 000 víc příjemců než minulý rok. A vyšší je i průměrná vyplacená částka. Meziročně o 2 000. Tu úřad vypočte podle nákladů na bydlení a příjmů žadatele.

Iva MERHAUTOVÁ, vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek, MPSV
Lidé řeší nárůst cen energií, jak tedy plynu, tak elektřiny, no a samozřejmě také roste nájemné.

redaktorka
Na příspěvek má nárok každý, kdo platí za bydlení víc než třetinu všech svých příjmů. Zároveň tato třetina příjmů nesmí být vyšší, než jsou průměrné, tedy normativní náklady na bydlení dané zákonem.

Jana NĚMCOVÁ, koordinátorka sociálních služeb, Člověk v tísni
Pořád jej nevyužívá vlastně tolik lidí, kolik by na něj skutečně mělo nárok, je to dáno tím, že ta dávka je konstruovaná hodně složitě, testuje se tam dost důkladně příjem a náklady na bydlení a ty formuláře jsou dost komplikované.

redaktorka
Než dostal Jaroslav Kameník na účet první peníze, trvalo to tři měsíce od podání žádosti. V té mu nejprve chyběly dokumenty od majitelky bytu, které musel dodatečně doložit.

Jaroslav KAMENÍK, příjemce příspěvku na bydlení
Strašně úřadování, jo. Každou věc třikrát, pětkrát prostě potvrdit atd., jako taková ta nedůvěra, jo.

Iva MERHAUTOVÁ, vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek, MPSV
Změnilo se hodně pro lidi, kteří vládnou tou digitální technologií, mohou dneska podat žádost o příspěvek formou online. Už se nedokládá každý účet za popelnici nebo za vyvezený popelnice nebo za nějaké služby v domě.

redaktorka
Příjmy domácnosti i náklady na bydlení musí lidé dokládat Úřadu práce jednou za půl roku. Datovou schránkou nebo papírově. Ministerstvo ale chce, aby mohly úřady do budoucna komunikovat elektronicky přímo se zaměstnavateli nebo dodavateli energií. Lidé by tak nemuseli dokumenty zasílat osobně.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.