Platby za státní pojištěnce  

Děti, důchodci anebo lidé na mateřské a rodičovské dovolené. Příští rok za ně bude stát na zdravotní pojištění odvádět 2 085 Kč měsíčně. České televizi to potvrdilo Ministerstvo financí. Letos takto za tzv. státní pojištěnce posílá 19 stovek.

ČT 1 – Události
Místo na zahradě trávil část léta v nemocnici. Do péče lékařů se Zdeněk Forejt dostal kvůli bolesti nohy.

Zdeněk Forejt, pacient
Mně to už špatně chodilo, levá noha mě jako brzdila.

redaktorka ČT
Příští rok se platby za tzv. státní pojištěnce zvednou o 185 Kč. Poprvé se budou upravovat automaticky. Podle obdobného vzorce, jako se dosud valorizují důchody. Měnit se teď systém nebude.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
Od tak zásadní změny musí uběhnout třeba aspoň tři roky a po třech letech bude jako první doba, kdy je třeba se podívat zpátky, zda to přineslo ta pozitiva, o kterých jsme mysleli, nebo zda to nemá nějaký negativní dopad.

redaktorka ČT
S tím souhlasí jak zástupci dalších koaličních stran, tak opozice. Nastavení automatického valorizačního mechanismu je podle nich správné.

Kamal Farhan, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví /ANO/
Je to transparentní, je to předvídatelné a dá se na základě toho plánovat. Každá novinka, která vznikne, tak je třeba po určité době, třeba po třech, po čtyřech letech vyhodnotit.

Karla Maříková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví /SPD/
Přijde mi to správné, že za tři roky zhodnotíme a nemusí to být jenom v tomto případě, jak třeba nějaké to opatření nebo nějaký ten systém funguje.

redaktorka ČT
Zároveň zástupci ministerstev zdravotnictví a práce jednají o tom, aby se více peněz ze zdravotního pojištění využívalo i v sociálních službách.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
Děláme celou řadu úkonů, které jsou na tom sociálně-zdravotním pomezí a velmi často slyším z terénu, že vlastně zdravotní pojišťovny nejsou ochotny adekvátně uhradit ty plné náklady.

Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví /Piráti/
Snažíme se na tento systém dívat jako na jeden jednotný. A právě v té oblasti zdravotně-sociálního pomezí vidíme, že se budou zapojovat více zdravotní pojišťovny.

redaktorka ČT
Navýšení plateb za tzv. státní pojištěnce by mělo vyjít státní rozpočet v příštím roce na zhruba 13 miliard.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.