Nahradí pošťáci úředníky?  

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka chce rušit některé pobočky Úřadu práce. Agendu má převzít Česká pošta. Podle poštovních odborů je přebírání nových úkonů při současném stavu České pošty nemyslitelné. Ministerský plán kritizuje i opozice.

NOVA – Televizní noviny


redaktorka
Část úřadů práce, kterých je nyní 283, se má podle šéfa rezortu práce a sociálních věcí uzavřít do dvou let. S informací přišel zpravodajský portál ihned.cz.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
Jednáme s Českou poštou, že v některých momentech, specifických situacích by mohla případně síť poboček České pošty sloužit k nějakému kontaktu mezi našimi klienty.

redaktorka
Pošta, která sama na začátku prázdnin prošla razantním snížením počtu poboček, má novou agendu zvládat digitalizací.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
Náš prvořadý cíl, a to je pro příští minimálně půl až tři čtvrtě roku, je digitalizovat, když se toto bude dařit, řešit to, jakým způsobem můžeme rozumně upravovat naši pobočkovou síť.

redaktorka
Podle poštovních odborů ale bude bez vlny nových zaměstnanců nová agenda nezvladatelná. Bez ohledu na to, zda bude digitální, nebo papírová.

Jindřiška BUDWEISEROVÁ, odborový výbor České pošty
V současné době si nedovedeme ani představit, že bychom měli poskytovat ještě další služby, kromě těch, co pošta poskytuje, protože těch lidí v současné době je hodně málo a jsou velmi přetížení.

redaktorka
Na nabírání nových zaměstnanců se ale vedení České pošty moc netváří.

Matyáš Vitík, mluvčí, Česká pošta
My jsme ke konci června zrušili 300 poboček, 350 zaměstnanců přešlo na ty nástupnické, takže věřím, že i tu novou agendu Ministerstva práce a sociálních věcí bychom zvládli.

redaktorka
Opozice má z Jurečkova plánu obavy. Přesun agendy podle ní prodlouží čekací dobu na dávky, která v poslední době byla rekordy dlouhá.

Aleš JUCHELKA, poslanec /ANO/
V tuto chvíli se čeká samozřejmě několik měsíců nejen na příspěvek na bydlení, ale třeba i na vyřízení rodičovského příspěvku. Pokud by se měly rušit a zužovat úřady práce, tak to samozřejmě prodlouží celou tu agendu.

redaktorka
Podle Jurečky má ale rychlost vyplácení sociálních dávek vyřešit již zmíněná digitalizace. Právě sociální dávky by pro Českou poštu mohly být pilotním projektem převzaté agendy. Dovedete si představit, že by to fungovalo?

anketa
Ne, tak to si neumím představit, protože s pošťákama nefunguje vůbec nic.

anketa
Nevím, nevím, nedokážu si představit.

anketa
Je to dobrej nápad.

redaktorka
O tom, jaké konkrétní úkony by mohli pošťáci od úředníků převzít, má být jasno do konce září.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.