Kožní potíže po koupání  

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

Hostem v lékařské poradně rádia ČRo je Dr. Martin Novák. Povídáme si o nejrůznějších kožních potížích spojených s horkým létem a s letními radovánkami. Přišla esemeska. Chůzí jsem si odřela stehna z vnitřní strany, zahojilo se to, ale zůstaly tmavé skvrny, jak je zesvětlit.

mluvčí 4,
V podstatě tím třením kůže. O kůži vzniká i tzv. Iritační dermatitida nebo zánět kůže z podráždění, může to být kombinováno i, právě i s tou intertrigenózní dermatitidou, čili s tím opruzením a po každém zánětu vznikne tzv. Pozánětlivá hyperpigmentace, takže je to normální fyziologický stav a ta pigmentace by se časem měla ztratit. Tedy není třeba to nějak léčit.

mluvčí 3,
Když se vrátíme přímo k bazénům, ke koupání z koupaliště si můžeme přinést také nejrůznější plísně, bradavice, jak dochází k jejich přenosu.

mluvčí 4,
No, to můžeme z bazénů si velice často přineseme jak bradavice, tak právě tu mykotickou infekci nohou, protože pochopitelně tam chodí řada lidí, který tu plíseň mají. A na té zemi, na těch dlaždičkách a podobně, na těch podlahách, že podlahových krytinách jsou ty šupiny, které jsou kontaminované, kde ty vláknité houby přežívají a samozřejmě, pokud si našlápneme, tak se můžeme infikovat, no a s tím bradavic sami, ta infekčnost je taková trošku zvláštní, protože bradavice způsobují papilomaviry a tak je to infekce, ovšem jak to s tou infekčností je, to je těžko říct, záleží to na stavu imunitního systému kůže, jestli se tomu viru dokáže ten imunitní systém ubránit, anebo ne, to znamená, že my tím virem můžeme být nakaženi, ale nemusí se to nějak projevit a nebo pokud ten imunitní systém to neudrží takzvaně na uzdě, no, tak se vytvoří bradavice, a to je velmi individuální záležitost, ale pravdou je, že ty bazény jsou skutečně riziková oblast, co se týče těchto infekcí.

Andrea Samešová, moderátorka
A nakolik rizikové jsou u těch bazénů vířivky, hodně se mluví, že právě tam se dobře šíří infekční choroby, týká se to i infekcí kůže.

mluvčí 4,
Já si myslím, že to je otázka spíš hygieny v oblasti těch zařízení, že se tam dodržují hygienická pravidla, tak by tam nemělo hrozit nějaké nebezpečí kožních infekcí.

mluvčí 3,
Je nějaká prevence mykóz, bradavic. Údajně octová voda, prý když alespoň nohy. Já bych se zmínila o té podlaze, já bych to bral na močí po návratu z koupaliště, z bazénu.

mluvčí 4,
Je určitě v pořádku, ale já bych ještě spíš bral tu primární prevenci, takže když chodím v tom bazénu, tak nechodím naboso, no a pokud chci být opravdu pečlivý, tak se vrátím z bazénu a použiju nějaký antimykotický prostředek, ať je to krém nebo roztok do meziprstí, nebo i na plosky. Tím rozhodně nic nepokazíme, a pokud si nohy vykoupeme v jakémkoliv anticeptickém roztoku, ať je to roztok hypermanganu, nebo i ta octová kyselina je vlastně antiseptický prostředek, proč ne

mluvčí 3,
To jsou potom i léčebné prostředky, máme tady několik dotazů, jak zlikvidovat plíseň na nehtech, plíseň mezi prsty, takže.

mluvčí 4,
To už je potom otázka léčby, že, takže pokud už tam je, tak je samozřejmě standardní postup léčby mykózy meziprstní, takže tam aplikujeme, aplikujeme antimykotika ve formě krému nebo formě roztoku, no, a pokud je to nehtová plíseň, záleží na stupni postižení té nehtové ploténky, na počtu postižených nehtů, tak tam volíme lokální léčbu, zase buď zakapáváme nějaké antimykotikum pod nehty, nebo používáme speciální léčivý lak na nehty, které obsahuje to antimykotikum. No, a pokud jsou nehty postižené výrazně, tím říkám onychodystrofie nebo ve velkém počtu je, tak potom volíme léčbu antimykotickou, celkovou.

mluvčí 3,
Naladili jste si rádio vašeho kraje, lékařskou poradnu s Dr. Martinem Novákem z dermatobenerologické kliniky plzeňské Fakultní nemocnice. Pane doktore, někdo se ptá na váš názor, na vlaštovičník, na odstraňování bradavic.

mluvčí 4,
Samozřejmě se můžeme pokusit léčit bradavici sami, to není žádný problém, pokud ta bradavice není příliš velká, pokud není ve velkém množství, samozřejmě i takové ty klasické metody lidového léčitelství, i ten vlaštovičník, který obsahuje látky s cytostatickým účinkem, je skutečně léčbou, kterou můžeme vyzkoušet, no, a v případě, že se nám to nepodaří, tak potom vyhledáme dermatologickou ambulanci, stejně tak je možný ty bradavice se pokoušet odstraňovat mechanicky, že šetrně se pokusit vystřihnout nebo jakýkoliv způsob destrukce je možný, takže pochopitelně, že samoléčba v tomto případě je možná.

mluvčí 5,
Dobrý večer u telefonu. Nováková, já, máma, prosím vás. Opakovaně se mi objevuje a vždycky je to v létě o pár na zádech. Křížové oblasti je ve velikosti asi zhruba desetikoruny a byl léčen zoviraxem. Teďko v současné, před 14 dny asi herpesinem čtyřstovkou a objeví se zase znovu ten opar, jo, nešíříte dál, nebolí to, zřejmě to není pásový opar, jo, je to, no.

mluvčí 4,
Často se vám to dělá? Paní Nováková?

mluvčí 5,
No, jednou, tak já nevím, za půl roku, za rok.

mluvčí 4,
Já bych to nepovažoval za žádnou tragédii, proto se to taky tomu říká herpes simplex recidiva, to znamená, že tyto opary mohou skutečně recidivovat, mohou se opakovat, někdy se opakují s železnou pravidelností, u někoho s daleko vyšší frekvencí než u vás. ta léčba pochopitelně může být lokální, může být zcela indiferentní, můžete to potírat nějakým lihovým prostředkem, antiseptickým tekutým pudrem Pokud chcete, aby ten průběh nebo ta léčba byla rychlejší, je možno nasadit celkově antivirotickou léčbu, jak jste říkala, tím antivirotickým prostředkem, těma tabletkama, ale asi bych se tak moc neznepokojoval a nic moc s tím udělat nemůžeme. Ten opar si jede tak nějak po svém. Nejste sama, kdo má tyhle ty potíže. Skutečně jsou lidi, u kterých ten opar pravidelně recidivuje jak na rtu, tak i v jiných oblastech, jak vy uvádíte v této části těla.

mluvčí 5,
Já jsem to dřív mívávala na rtech, teď jsem mi to nedělá na rtu, dělá. Atopicky, ale podpínky podlitý vodou, že jo, tak jako klasicky o pár. Přesně tak.

mluvčí 3,
Mějte se pěkně, na slyšenou. Dlouhodobě se nemůžu zbavit kuřího oka, neporadil by pan doktor, pan doktor, asi by poradil, i když opět je to mimo téma, já, prosím, držte se tématu.

mluvčí 4,
Jde o to, co je to, dlouhodobě se nemohu zbavit kuřího oka, kuří oko se dělá většinou na prstech nad klouby, nad kostními výrůstky, je to v podstatě ložisko ztluštělé kůže, uvnitř je takový rohovinový Čep a de facto odstranit to kuří oko lze keratolytickou léčbou, to znamená tu kůži změkčit prostředkem, který tu kůži naleptává, to je třeba koncentrovaná salicylová kyselina, pět, patnáctiprocentní například, a proto mechanickým odstraňováním té změklé rohoviny, pokud se vám to nedaří odstranit delší dobu, tak by bylo vhodné vyšetření na dermatologii.

mluvčí 3,
Máte nějakou zkušenost s dračí krví proti bradavicím? Další dotaz.

mluvčí 4,
ne, nemám s tím zkušenost, nevím,

mluvčí 3,
Ale když jsme se pěkně vrátili k bradavicím, je rozdíl mezi bradavicemi a papilomy.

mluvčí 4,
No, papilomy jsou způsobený papilomavirem.

mluvčí 3,
Takže příčina je stejná jako po.

mluvčí 4,
ta příčina je stejná, vlastně vycházejí z epidermis a je to nezhoubná záležitost, většinou jsou to takové výrůstky barvy kůže, někdy mají takový květákovitý povrch, ale mohou kromě kůže postihnout i sliznice, takže například v močových cestách můžou způsobovat potíže nebo v oblasti třeba nosu atd. U oka atd. Ale často ty papilomy bývají podle měst, když čtu, různé, takové populární články, tak se to, myslím, zaměňuje za fibromy, za měkký fibrom, protože měkký fibrom je trošku něco jiného, to není infekční záležitost, ale většinou se píše pořád o papilomech a o těch fibromech vůbec ne, ale většinou ty lidi trápí právě ty fibromy, měkké fibromy, které mohou být přisedlé nebo mohou být tzv. Pendulující, to znamená, že jsou na stopce a dělá se to většinou okolo krku, v oblasti podpaží nebo v tříslech.

mluvčí 3,
Často se přenáší, jakým způsobem to.

mluvčí 4,
Ono se přesně neví, proč to vzniká, ale podílí se na tom zřejmě mechanické dráždění, podílí se na tom jistá predispozice, samozřejmě i obezita v tom hraje svoji roli a drobná poranění nebo v tom i hormonální nějaké vlivy, může se to třeba objevit po těhotenství a podobně, no, takže to jsou prostě spíš takové kosmetické záležitosti, které lidem vadí a dají se velmi snadno odstranit. Moje babička si to podvázala nití vždycky. Takže dají se naprosto amatérsky odstranit, ale pokud jsou větší, tak je lepší buďto v lokální anestezii odstranit elektrokauterem, což je vlastně jako elektrický nůž, anebo zmrazit kryalizací dusíkem.

A někdo se ptá, co po žahnutí medúzou? Jaká je první pomoc, pane doktore?

mluvčí 4,
První pomoc po žahnutí medúzou? No, já se přiznám, že za svojí celou kariéru jsem se s tímto problémem nesetkal, takže vás můžu seznámit pouze s literárními údaji, nicméně slyšel jsem autentické vyprávění, jak to je, že požehání tou medúzou je velice rychlé, intenzivní až šokující bolest a v podstatě ten člověk, který je ve vodě, může být ohrožen ne tím, že ho zabila ta medúza, ale že ho zabije panika, může, někdy hrozí utopení, náhlá intenzivní bolest, která se na té kůži projeví různě, záleží zase na intenzitě toho požehání, to znamená, vznikne tam začervenání, vznikne tam otok, mohou tam vzniknout puchýře, a protože je to vlastně působení jedu, tak je to omezeno přesně na místě toho působení toho jedu, takže většinou to bývá ostře ohraničené. Co se týče první pomoci, tak doporučuje se, aby ta postižená část těla zůstala 20 minut v té mořské vodě, nikdy se to nemá umývat vodou sladkou, ona ta mořská voda nějakým způsobem to neutralizuje ty toxiny a může se stát, že tam zůstanou ty drobné ostny v těch postižených oblastech, tak to se doporučuje ty ostny odstranit. Je psáno kreditní kartou, nevím, jestli v plavkách má někdo kreditní kartu, nevím. Jakožto model to může být nějaká čepel nože samozřejmě s tou tupou stranou následně tu ránu ošetřujeme, záleží na tom, jak to vypadá. Jako dermatolog bych, pokud bych tam aplikoval kortikosteroidní krém, který má výrazný protizánětlivý efekt, ale můžeme používat další věci, které mají protizánětlivý efekt. Může to být ocet, můžou to být ledové obklady, doporučuje se třeba šťáva z aloe Vera nebo podobné věci, to už je vlastně následné léčení toho zánětu.

mluvčí 3,
Dále nám napsala paní Alena doma na zahradě máme bazén, je to voda se solí. Letos ve vedrech se změnilo pH a voda zezelenala, srovnali jsme pH. Mám teď z bazénové vody ale vyrážky, boláky, které svědí, vypadá to jako štípance od hmyzu. Musím se vždy po plavání důkladně osprchovat. Je ta vyrážka z té nazelenalé vody? Ptá se.

mluvčí 4,
To je poměrně těžká odpověď. No, já bych spíš jaksi oslovil hygienika, aby udělal rozbor té vody, co tam teda vlastně je, můžou tam, nevím, čím je ta voda třeba ošetřena, čím je dezinfikována, tak může obsahovat nějaké chemické látky, může dojít k iritační dermatitidě, ale jestli se můžou bazénu rozmnožit také sinice nebo nějaký fytoplankton, nevím, to asi je málo pravděpodobné, ale každopádně ta voda bude nějakým způsobem závadná. Pokud tedy po expozici dojde k takovýmto vyrážkám, tak rozhodně bych asi spíš kontaktoval hygienika.

Andrea Samešová, moderátorka
Další dotaz je možné chytit na koupališti svrab?

mluvčí 4,
No, pokud jsme tam v těsném kontaktu s člověkem nebo kontaminovaným částí, kontaminovanou částí oděvu nebo ručníkem, tak samozřejmě můžeme, ale pokud se tam pohybujeme bez kontaktu s infikovanou osobou nebo s kontaminovanými předměty, tak určitě ne. Ten se nechytne běžným tělesným kontaktem mezi lidmi, samozřejmě to neskáče, takže za normálních okolností je to velice málo pravděpodobné až nemožné.

mluvčí 3,
Příznaky srabu jsou specifické, pane doktore, ty jsou.

mluvčí 4,
Velice, já bych hlavně vzpomenul, co je vedoucí příznak. To je kruté svědění a kruté svědění. Zejména v nočních hodinách, to znamená po umytí, když se zahřejeme v posteli, tak oni ožijou ty samičky a začnou úřadovat v té kůži, což se projevuje právě tím krutým svěděním, a to jednak to jsou ty subjektivní potíže, no a potom se objevuje vyrážka, která ovšem nemusí být příliš vyjádřená nebo dlouhou dobu nemusí být příliš vyjádřená. Jsou to vlastně drobné pupínky. Podle učebnice by měly být po dvojicích v tzv. Predikční lokalizaci, což je kůže, která je jemná, ta zákožka je samozřejmě líná, že, takže si vybírá místa, kde se snadno prokouše tou kůží a kde se jí tam prostě dobře hlodá, vytvářejí tam ty chodbičky, to znamená, u mužů je tu předkožka, u že jsou to prsní dvorce, dále jsou to oblasti třísel, podbřišku, oblasti podpaží, může to být i v meziprstí rukou, u dětí, to bejvají dlaně, jo, to jsou typická místa, kde to je samozřejmě, jak se ta infekce rozjíždí. Díky tomu škrábání vznikají uděrky, tak dochází potom k modifikaci celé té vyrážky, která se nám exematizuje, může se tak impetigenizovat, to znamená, že se nám kontaminuje bakteriální infekcí, což je potom úplně jiný obraz, u který vidíme hlavně u lidí potom třeba se sníženým hygienickým standardem.

Andrea Samešová, moderátorka
Takže léčba potom asi není úplně jednoduchá. Je teď se vrab velkým problémem třeba u nás v kraji? V poslední době se o tom hodně mluví.

mluvčí 4,
Teď je vlastně taková určitá epidemie těch případů. Svrabu. Velmi narostlo. Myslím, že Plzeňský kraj jaksi na špici v tomto dokonce, a je tady i trošku problém v tom, což je možná i jednou z příčin nebo hypotetických příčin , dá se říct, epidemie, nám selhává ta klasická léčba, což je permetrin, to generikum, takže to je účinná látka, což máme ověřeno, takže ten pocit, že ten člověk je zaléčený, vlastně je falešný se všemi hygieny, že těmi epidemiologickými dopady.

za návštěvu ve studiu a za všechny informace rady děkuji panu Dr. Martinu Novákovi.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.