Jak si poradit s otoky  

ilustrační foto: o5com / Flickr.com

Je tu pro vás naše každodenní radioporadna a také telefonní číslo 726 třikrát 46, anebo adresa studio hradec@rozhlas.cz. Dnes jsme si řekli, že probereme lymfatický systém a já jsem velice ráda, že mohu přivítat rehabilitační sestru Hedviku Voncovou, lektorku masérské školy,
ČRo – Hradec Králové


Dnešní radioporadna probere péči o náš lymfatických systém. 60 až 70 procent našeho těla tvoří voda, ať už v buňkách nebo v mezibuněčném prostoru. A právě v těch mezibuněčných prostorách nám převážně koluje krev, míza a pak samotná lymfa.

Můžeme stručně popsat, co to vlastně lymfa je?
Technicky vzato je to mezibuněčná tekutina, která může být buď čirá, mírně zakalená, mléčně nebo žlutě zakalená. Záleží, z jakého prostředí nebo z jakých orgánů k nám přichází a odvádí všechny de facto přebytečné a toxické látky, které se do organismu dostávají. Odvádí je zpět do krve a potom do vylučovacího systému.

Je lymfatický systém nezbytný pro fungování a pro obranyschopnost organismu? A poznáme, že nám lymfatický systém nefunguje dobře?
Samozřejmě se to poznat dá. Mohou se vyskytnout otoky, můžete se cítit unavená, napjatá, bolestivá a jakýmsi způsobem taková zanesená, by se dalo říci. Člověk zkrátka není ve své kůži. Nebo může vyskytnout nemoc, časté infekce atd.

Hodně se mluví o lymfatických masážích.
Většina lymfoterapeutů nerada slyší slovo masáž. Správně by se to mělo nazývat drenáž. Protože při slově masáž si většinou představíme tlak, jako u klasické masáže, určité prokrvení, možnou bolest nebo takovou aktivitu. Ale u lymfodrenáží, zvláště u manuálních lymphedemas, se jedná o jemnou hmatovou techniku

Tady nechceme žádný přísun krve, nechceme začervenání, absolutně to nesmí přinášet žádnou bolest, protože pracujeme s povrchovým lymfatickým systémem, který se nám nachází kousíček pod kůží a musíme s ním pracovat jemně. Jde o jemný kapilární systém a kdybychom ho zmáčkli příliš, tak ho ucpeme, přinejmenším zhoršíme průtok. A někdy můžeme dokonce lymfatický systém i poškodit.

Pojďme popsat onu ruční lymfodrenáž. Jak funguje, na čem je založena, k čemu je dobrá?
Pracujeme s povrchovým lymfatickým systémem, to znamená, že ho můžeme ovlivňovat manuální technikou. Krevní oběh má svoji velkou pumpu, což je srdce, dokáže regulovat cirkulaci, popohání krev, lymfatický systém nic takového nemá. Největším jeho hybatelem je fungování svalů, tedy čím více hýbete, tím lépe do určité míry ovlivníte pulsaci tepen, které se nacházejí v blízkosti lymfatického systému.

A pak je velmi důležité samotné dýchání, které jednak pohybem bránice a také změnou nitrohrudních tlaků pomáhá nasávat a vytlačovat mízu z hlavních hrudních mízovodů do krevního řečiště. Takže čím více se budete hýbat a hlouběji dýchat, tím to bude pro váš lymfatický systém prospěšnější.

Tedy můžeme si pomoci i sami a lymfodrenáže to mohou podpořit.
A jak už jsem v úvodu řekla, sklenice vody. Musíme neustále doplňovat dostatek tekutin do těla, protože samotnou technikou manuální lymfodrenáže nebo i přístrojovou, lymfu z těla dokážeme odvézt do krevního řečiště a musíme ji tam nezbytně zase vrátit zpátky.

Znamená to, že před lymfodrenáží si dát hodně vody a po lymfodrenáži také?
I během dne na to nezapomínat. Rozestavět si třeba v bytě skleničky a nejlépe si pro tu sklenici ještě muset dojít, zvednout se, protáhnout se. A jinak, co se týče rozdílů v manuální a přístrojové drenáži, vždy říkám, přístroj je přístroj a ruce jsou ruce. Rukou dokážete regulovat tlak, frekvenci, rychlost, soustředit se na určité problematické místo.

Je to velmi příjemná, jemná, relaxační, odbourávající bolest technika. Přístroj je fajn, já ho mám hrozně ráda jako doplňující terapii. Tedy když se nakombinuje manuální a přístrojová drenáž, pokud to lze, pokud tam nejsou žádné kontraindikace, tak nám to přinese ještě větší užitek.

mluvčí 3,
Když mluvíme o té přístrojové. Mohli bychom posluchačům, kteří to ještě nikdy nezažili, trochu představit. Jsou to ty nohavice, kdy vás navléknou vlastně do takových nohavic, které jdou až pod prsa někdy a v podstatě pustí se přístroje a ten nějakými vlnami vám právě pracuje s tím vaším organismem.

mluvčí 2,
Ano, řekla bych, že samozřejmě nejde jenom o ty nohavice. Přístroj dokáže opracovávat všechny části těla, dokonce i včetně hlavy, obličeje, v případě potřeby i třeba jako inkriminovaná místa, jako jsou pohlavní orgány, protože i tam se můžou vyskytovat velké jako diagnostické problémy, takže to dokáže všechno a základem, principem vlastně i u manuální i u přístrojové lymfodrenáže je to, že vlastně my nejdřív ošetříme velké sběrné uzliny, jako jsou tříselné, axilární, ošetříme vlastně nejdřív ten střed těla, kam potřebujeme tu lymfu dostat, a potom postupně pokračujeme od toho středu k těm vzdálenějším místům těla a postupně z těch vzdálenějších dostáváme tu lymfu nebo posouváme tu lymfu zpět do toho středu.

mluvčí 3,
už tady máme telefonický dotaz, Hedvika Honcová bude odpovídat na první dotaz v naší radioporadně. .

mluvčí 5,
Dobrý den. Prosím vás, já jsem pacientka Zdena, já jsem dlouhodobě, mám lymfatické otoky, mám z toho neuropatii v nohách, prostě ty nohy jsou oteklé, nekoupím normálně boty, ale chtěla bych se optat, se to vyléčit nedá, to se říká punčochy, na těch chodím na rehabilitace, na punčochy, ale mohla bych se nějak zkontaktovat.

mluvčí 2,
Dobrý den, vás moc zdravím. Jsem ráda, že se zavolala tady do radioporadny. Je vidět, že zřejmě problémy s otoky už máte delší část, že už jste pro to už 30 let, přes 40 let.

mluvčí 5,
Já neobuju boty.

mluvčí 5,
Ještě velkej problém tady mám, mám jet na operaci kolene. A on se toho každý bojí, aby nepřišlo něco špatně.

mluvčí 2,
No, samozřejmě, pokud je tam nějaký už dlouhodobý problém, tak určitě jste někde sledovaná, předpokládám, a měl by být znát stav vašeho lymfatického systému, potažmo i cévního systému, jak ta noha vypadá a jak ten terén vypadá? Neříkám, že není komplikací otoky, co se týče hlavně hojení a regenerace tkání, která může být tím pádem zhoršená u vás, nicméně pokud by se našel šikovný lékař a šikovný terapeut, který by vás vlastně už i před operací připravil a hnedka po operaci, nebo co to půjde, nejdříve se o vás staral v rámci těch otoků, prováděl drenáže, co by to šlo a případně hlavně byste nosila samozřejmě co nejdříve nějaké kompresivní prádlo a starali se o ty končetiny. Tak bych se zas té operace tolik nebála, protože určitě máte nějaké bolesti a problémy, kvůli kterým na tu operaci potřebujete, ano?

mluvčí 3,
Máme tady ještě jeden dotaz, co když mám křečové žíly? Mohu absolvovat lymfodrenáže.

mluvčí 2,
Určitě indikací k manuálním lymfodrenážím a můžete se na to obrátit samozřejmě i přes lékaře, cévaře, dermatologa, ortopeda, neurologa, jsou samozřejmě i křečové žíly, protože nedostatečnost žilní nese další komplikaci, jako jsou otoky, jako je nedostatečná výživa a odvádění látek a tou lymfodrenáží můžeme ty otoky zlepšit a zlepšit i tu výživu tkání. Nikdy není vhodný provádět lymfodrenáže v jakémkoliv akutním stadiu nemoci, ať je tam zánět žil, trombóza nějaký zánětlivý, akutní onemocnění kůže, pak potažmo akutní nějaké infekční onemocnění těla, to v žádném případě, protože bysme příliš zanesli imunitní systém, jehož součástí je ten lymfatický systém.

mluvčí 3,
Pokud nemám žádné problémy, kolikrát bych měla absolvovat tu proceduru, aby tedy se dostavil kýžený efekt.

mluvčí 2,
Tak v první řadě záleží, v jakém stavu systém je, jestli ten otok je velký, malý, jak dlouho ten otok trvá nebo případně problém je, jak dlouho trvá. De facto se dá říct, že trénovat se dá každý den, ideální je pak samozřejmě vždycky nastavení nějaký počáteční, rychlejší, intenzivnější terapie dvakrát až třikrát týdně v nějakém bloku a potom už se dá absolvovat jenom udržovací terapie jako třeba jednou měsíčně, když už uvidíme nějaký kýžený efekt.

mluvčí 3,
My teď hodně mluvíme o těch zdravotních problémech, ale co když tady se na to podívám? Z toho pohledu kosmetického? Mám celulitidu, chtěla bych se jí zbavit, hodně se mi doporučuje, zlepší lymfatický systém, ono se ti uleví, bude to o něco lepší, než to je, jak tady poradí.

mluvčí 2,
Tak nejenom, co se týče celulitidy, ale dalo by se říct i obecně, co se týče obezity, tak samozřejmě je to nemoc současné generace, která má méně pohybu, nedostatečnou správnou výživou atd. Takže tam těch faktorů je daleko víc, nicméně určitě lymfodrenáže zlepšují stav pokožky, zlepšují stav podkoží, urychlují nám odtok toxických látek, takže musím říct, že efekt tam je vždycky, ale přidejte k tomu vždycky ještě nějakou nadstavbu, to znamená, pokud někdo bude chtít řešit celulitidu, přidejte pohyb, přidejte zdravou stravu, přidejte tekutiny, přidejte kompresivní prádlo a vše dohromady nám udělá daleko větší službu. Já to pouze manuální lymfodrenáží nezachráním.

mluvčí 3,
Ano, je toho podstatně víc, co všechno musím sama pro sebe tedy také udělat a nenechat se jenom hýčkat tedy na tom lehátku, na kterém lymfodrenáž provádíme. Ještě se zastavme u jedné věci, těch, já už jsem říkala, těch lymfodrenážních salonů je velké množství. Jak se orientovat, aby to byl ten správný, aby mi spíš neublížil, aby spíš pomohl.

mluvčí 2,
Já tady ve škole, tak musím říct, že to beru i jako osvětu pro širokou veřejnost i ve své praxi vždycky všem svým klientům vysvětlují základní pravidla, která by měli chtít po těch terapeutech, případně v salonech, kdo to provádějí, aby ta drenáž byla prováděná Správně, to znamená, že prvním základem je tzv. Bazální ošetření, kdy uvolňujeme hlavní sběrné uzliny na krku, které jsou vlastně v blízkosti, v toku lymfatického systému do krevního řečiště, to je naprosto základ. Přes to nejede vlak, jak já říkám, to je tzv. Otevření dveří, když to v salonu nikdo neudělá a přijdou, řeknou dobrý den, vlezte si tady do kalhot, ne, vás zapneme špatně, nelezte tam, zeptejte se a vy mi neotevřete krk, neuděláte mi bazální ošetření, já nevím, tak tam nelezte, řekla bych, že to je takový jako prvotní takový vykřičník. Na co si dávat pozor? Musím říct, že situace se lepší, lepší se i v lázeňství. Osvěta je docela velká, takže zeptejte se, zjistěte, případně běžte někam jinam.

mluvčí 3,
Poslední otázka. Prožíváme krásné léto. Nevadí ta horka atd. Nějak těm lymfodrenážím nebo těm dalším, ať už těm ručním nebo těm mechanickým.

mluvčí 2,
Ne, tak já si myslím, že určitě ne, samozřejmě, že v období tepla nám ty otoky jaksi nastupují mnohem častěji. Kdo má už zatížený lymfatický systém nebo nějakým způsobem postižený, tak samozřejmě ty otoky se zhoršují, je potřeba udělat nějaká režimová opatření, kdy přidáme trošku víc pohybu, budeme si hlídat kompresivní prádlo, budeme sprchovat nohy studenou vodou, budeme si je dávat co nejvíce nahoru, přidáme tekutiny, ubereme zase na stravě, je to pořád dokola, takže není to žádnou kontraindikací, až potom na nějaké dané kontraindakace, které jsou opravdu důležité dodržovat, ke kterým bych se potom ještě chtěla vrátit.

mluvčí 3,
No. My toho už víc dnes nestihneme. Paní Hedviko, takže my vás velice rádi pozveme do naší další radio poradny, kdybychom pokračovali v tématu, která se týká lymfatického systému. Pro dnešek velký dík za cenné rady, které jste nám dnes dala, no a přeji i vám krásné léto.

Rozloučím se vám s vámi a s posluchači. Se slovy, kdy říkám nic nepřehánějte. Lymfa má ráda všeho, tak akorát.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.