Bez práce je přes 35 000 hendikepovaných  

Bez práce je v Česku přes 35 000 lidí, kteří mají vážnější zdravotní omezení. Zhruba každý šestý žije v Moravskoslezském kraji a vůbec nejvyšší nezaměstnanost zdravotně postižených má Karvinsko. Úřad práce tam eviduje téměř 1900 lidí, to je víc než třeba na celém Zlínsku nebo v Jihočeském kraji.

Radiožurnál

redaktor
Jirka marně hledal na Karvinsku práci dva roky, pak se stal pomocným účetním v chráněné dílně v Bohumíně. A pořád se učíme.
Zdraví ho zradilo už ve škole, je rád, že teď nějakou práci má.

mluvčí 3,
Já mám ještě ten problém, že já mám jenom gymnázium, takže nejsem ani nějak vyučený v ničem.

redaktor
Baví vás to tady? Ano. Chráněná dílna v jednom z rodinných domků v Bohumíně zaměstnává lidi s handicapem, kteří pomáhají jiným firmám, s účetnictvím a s nejrůznějšími agendami. Dohlíží na ně Karin Klusová.

mluvčí 4,
Máme tady 13 zaměstnanců, polovina je zhruba z okresu Karviná, druhá polovina je z okresu Ostrava, protože tady velice dobrá dopravní dostupnost Ostravy.

redaktor
Podobná pracoviště jsou pro lidi se zdravotním omezením často jedinou šancí na uplatnění, většinou je to práce na zkrácený úvazek, tady konkrétně na čtyři dny v týdnu.

mluvčí 4,
Jsou šikovní, velice šikovní, o tom svědčí, že třeba paní Monika už tady bude pracovat devátým rokem.

redaktor
A právě paní Monika je jednou z opor chráněné dílny, ve které svítí monitory počítačů.

mluvčí 5,
Z Úřadu práce v Orlové jsem byla vyslána, že v Karviné je nějaký projekt, nějaká paní. Rozjíždí nějaký a skončila jsem tady, ano. Byl to pro mě velice důležitý krok, který mě jakoby vrátil do toho života.

redaktor
V Moravskoslezském kraji je zhruba šestkrát více nezaměstnaných lidí s handicapem než počet vhodných volných míst a ze všech okresů je v tomto směru nejhůře právě na Karvinsku.

Radiožurnál.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.