Změny důchodového systému  

parlament sněmovna poslanci


Poslanci stále nejsou u konce s vládní předlohou změn důchodového systému. Ve schvalování budou pokračovat ve středu, kdy je možné o závěrečných návrzích jednat. Dokument počítá se zpomalením valorizací penzí i přísnějšími podmínkami pro předčasné důchody.

NOVA – Odpolední Televizní noviny

Hodinu a půl trvalo, než se sněmovna k debatě o sporných změnách vůbec dostala. Do té doby mluvili ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a poslanec Andrej Babiš. Sněmovna pak zkrátila dobu vystoupení u řečnického pultu na maximálně dvakrát 10 minut.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí ČR
Já si myslím, že normální člověk umí ve dvakrát 10 minutách, tedy ve 20 minutách říct to podstatné, co chce říct. Jestli to někdo neumí ve 20 minutách říci, tak je to samozřejmě jeho problém.

redaktorka
Ještě předtím opozice vetovala návrh, podle kterého by jednání pokračovalo po čtrnácté hodině.

Aleš JUCHELKA, poslanec, člen výboru pro sociální politiku /ANO/
Jsme ztratili právo mít k tomu nějakou, bych řekl, hlubší diskuzi, nicméně uvidíme, jak to ve středu bude pokračovat, poněvadž je tam přihlášeno, tuším, ještě dalších 17 poslanců.

redaktorka
Vládní návrh mění výpočet výše valorizace důchodů tak, že by se zvyšovaly vždy o celou inflaci a třetinu růstu reálných mezd místo nynější poloviny, zároveň ruší mimořádnou valorizaci, kterou by měly nahradit příspěvky. Kabinet chce, aby změny platily od září letošního roku.

televize Nova

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.