Propouštění státních zaměstnanců  

Propouštění státních zaměstnanců je v plánu i pro příští rok. Ministerstva připravují škrty v tabulkových místech nebo slučují agendy. Cílem je kvůli vysokému zadlužení ještě výrazněji redukovat výdaje na provoz i na platy.

ČT 1 – Události

redaktorka
Toto je dům, ve kterém ještě před pár dny sídlila v Nejdku na Karlovarsku pobočka Úřadu práce. Její provoz skončil právě kvůli úsporám. A to nejen těm personálním. Škrtá se i na samotném Ministerstvu práce.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany, vicepremiér /KDU-ČSL/
Jsem už před nějakým časem zastavil vlastně doplňování veškerých pozic, které tady vznikají poté, co lidé odcházejí ať už na mateřskou, rodičovskou, do důchodu nebo někam jinam.

, redaktorka
A další zavírání poboček. Tentokrát ze strany Ministerstva financí. Od července ukončilo provoz na sedm desítek územních pracovišť finančních úřadů. Úspora v dalších letech až 150 000 000. Za poslední dva roky zrušil rezort na 1 000 tabulkových míst.

Zbyněk Stanjura, ministr financí /ODS/
Já jsem příznivec toho, abychom měli méně zaměstnanců lépe placených. Taky v rámci ozdravného balíčku máme opatření na straně Celní správy, kde se snižuje počet celních úřadů.

Marek VÝBORNÝ, ministr zemědělství /KDU-ČSL/
Ministerstvo zemědělství od 1. července škrtlo 25 míst a jako nově nastoupivší ministr mohu potvrdit, že v tomto určitě budeme pokračovat dál.

, redaktorka
Teď si dělá nový šéf rezortu analýzu, jaká je situace v podřízených organizacích. I tam vidí prostor pro redukci pracovních pozic. Podobné to je i u kultury. Tam počítají s úsporou 4 milionů Kč. Na životním prostředí dokonce víc než 30 milionů.

Martin Baxa, ministr kultury /ODS/
Těch zaměstnanců příspěvkovek je významně, násobně víc, než je na ministerstvu, a tam je ten manévrovací prostor samozřejmě větší.

Petr Hladík, ministr životního prostředí /KDU-ČSL/
V některých organizacích budu spořit na místech, to znamená přímo na zaměstnancích jako takových.

, redaktorka
Resort spravedlnosti už teď ví, že mu bude příští rok chybět asi 20 000 000 na výplaty. I tady hrozí propouštění, podobně jako na Ministerstvu průmyslu.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
Budeme muset přeskupovat některé odbory a během léta se o tom na ministerstvu budeme bavit, abychom to nějak rozhodli.

Jozef SÍKELA, ministr průmyslu a obchodu /STAN/
Průběžně pracuji na organizačních změnách mého ministerstva, snižuji počet manažerských pozic.

, redaktorka
Další rezorty zase hledají úspory formou slučování agend a odborů. Snižují tak nejen tabulková místa, ale i náklady na pracoviště.

Martin Kupka, ministr dopravy, místopředseda strany /ODS/
Zrušíme celkem přes 30 činností konkrétního papírování, které je zbytečné, to bude znamenat úspory až v řádu 10 pracovních míst.

Vít RAKUŠAN, vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
Za ty poslední dva roky se dostaneme na nějaké číslo asi 235 pracovních míst, z nichž asi 140 jsou reálná, živá pracovní místa, která byla i v rámci té revize agend, kterou jsme prováděli, zrušena, rušíme oddělení, odbory a podobně.

, redaktorka
Podle opozice by měla vláda hledat úspory jinde.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
Vláda by mohla zrušit ta tři zbytečná ministerstva, spoustu politických náměstků, ale hlavně musí hledat cestu, jít cestou digitalizace, rušení agend, to je podle mě cesta nejúčinnější.

, redaktorka
Další možnosti úspor na provozu rezortů budou ministři znát až za několik týdnů, až budou mít přesnější podklady ohledně podoby státního rozpočtu na rok 2024.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.