V paralukostřelbě nevidomých rozhoduje hmat  

Nevidomým střelcům z palných zbraní pomáhá při míření na terč zvukový signál. Jak jsou na tom ale sportovci, kteří používají luk a šíp? To jsme zjišťovali v Plzni na probíhajícím mistrovství světa v paralukostřelbě.

reportáž ČT 1 – Branky, body, vteřiny


redaktorka
Založit Šíp, zamířit a vystřelit, to je klasický postup lukostřelců. Nevidomí sportovci se musí spolehnout na speciální stojan, který zajistí, že jsou neustále ve stejné pozici.

Janice Walthová, mistryně světa v paralukostřelbě nevidomých 2023
Poté potřebujeme mířidlo. Toho se musím dotýkat hřbetem ruky, místo toho, abych se skrz něj dívala. Tím mířím a mám přesně určený směr na terč, díky tomu se orientuji. Střelbu na slepo si vyzkoušela i lukostřelkyně Klára Grapová.

Klára Grapová, lukostřelkyně
Určitě bylo nejtěžší koordinovat ty pohyby, protože člověk v tom nemá vůbec cit. Mně se vlastně nedařilo ani najít to místo na hřbetu ruky, abych vůbec zamířila stejně, takže to bylo rozhodně těžké.

redaktorka
Nevidomí lukostřelci se tedy nespoléhají na zvuk, ale na hmat.

Janice Walthová, mistryně světa v paralukostřelbě nevidomých 2023
Nikdo mi neříká, kam mám střílet, vše je na mě, pokud je stojan správně nastavený, je to jen o mě, jestli ta střela bude dobrá, nebo ne. Trenér mi pouze hlásí, kam šípy letí, a já si to nastavuji, jak potřebuji. Počasí je skvělé, všichni tu jsou moc přátelští. Na hotel to máme také kousek, moc si to tady užíváme.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.