Rizika spojená s koupáním  

ilustrační foto: Flickr.com

Reportáž Prima – Hlavní zprávy

A téma ještě probereme s dermatoložkou Monikou Arenbergerovou. Paní doktorko, přeji vám dobrý večer a rovnou se vás zeptám, jak zdravotně závažné může být napadení cerkáriemi.

Monika ARENBERGEROVÁ, dermatoložka
Dobrý večer. Já bych chtěla připomenout, že to pokousání larvami ptačí motolice může mít různý klinický obraz. Může se jednat o běžnou vyrážku, tedy pár pupínků, které jsou velmi svědivé, až po opravdu rozsáhlou vyrážku, která může být spojena například i s celkovými příznaky. My jsme zaznamenali pacienty, kteří měli třeba bolest hlavy, teplotu, u některých malých dětí jsme zaznamenali třeba i průjem anebo bolest bříška.

Soňa Porupková, moderátorka
A znamená to tedy, že můžeme léčbu zvládnout sami, případně, kdy je opravdu nutné vyrazit k lékaři?

Monika ARENBERGEROVÁ, dermatoložka
Já bych řekla, že opravdu ve většině těch případů pacient zvládne tu léčbu sám. Já bych doporučovala aplikovat lokální antihistaminika, to jsou vlastně krémy, které tlumí tu alergickou reakci, anebo třeba celková antihistaminika. Eventuálně při tom horším postižení můžeme využít kortikosteroidní masti, pokud ale dojde k tomu, že už zaznamenáme nějaké celkové příznaky, anebo zejména tehdy, když je postiženo více než 10 % povrchu kožního, tak bych doporučila navštívit dermatologa anebo praktického lékaře.

Soňa Porupková, moderátorka
A dá se předem určit, v jakých vodách je riziko, že se tito paraziti vyskytují?

Monika ARENBERGEROVÁ, dermatoložka
Bohužel ne. Ty vodní povrchy vypadají úplně nenápadně, ta voda se může tvářit jako naprosto čistá, nezávadná, a proto opravdu, pokud tomu chci preventivně předejít, tak je nutné sledovat vlastně internetové stránky hygienické stanice a tam se informovat, jestli konkrétní vodní nádrž, biotop nebo jezírko nemělo v minulosti problémy s cerkáriemi, a takovým vodním nádržím se vyhnout. Zejména bych to doporučila osobám, které mají třeba problémy s citlivou pokožkou, s atopickým ekzémem, anebo třeba malým dětem.

Soňa Porupková, moderátorka
Paní doktorko, poprosím ještě o závěrečnou radu, na jaké další kožní nemoci a případně parazity bychom si v létě měli dávat pozor.

Monika ARENBERGEROVÁ, dermatoložka
No, já bych upozornila asi na to, co je to nejčastější v českých podmínkách, a to jsou sinice a řasy. Ty sinice nás ještě tolik nezasáhly, ale myslím si, že v srpnu se blíží období, kdy sinice se objeví v těch vodních českých nádržích, a tady víte, že se provádí tzv. láhvová zkouška, kdy vlastně odeberu vodu do láhve a pokud se tam objeví zelený proužek na povrchu té láhve, tak vím, že se jedná o postižení sinicemi. A zde také bych upozornila na to, že se může vyskytnout alergická reakce v důsledku koupání ve vodě se sinicemi a takovým vodním povrchům bych se také vyhla. Samozřejmě, že nás mohou postihnout i třeba fotoalergické reakce, čili můžeme si dát, měli bychom si dávat pozor zejména na ty znečištěné vodní povrchy.

Soňa Porupková, moderátorka
Tolik lékařka Monika Arenbergerová, my děkujeme za rozhovor a přejeme vám hezký zbytek večer.

Monika ARENBERGEROVÁ, dermatoložka
Krásný večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.