Olomoučtí radní schválili změnu pravidel přidělování městských bytů zvláštního určení  

foto: Flickr.com

Olomoučtí radní schválili změnu pravidel přidělování městských bytů zvláštního určení, díky tomu na ně snáz dosáhnou lidi s handicapem, říká vedoucí odboru sociálních věcí o olomouckého magistrátu Michal Majer.

Michal Majer, vedoucí odboru sociálních věcí o olomouckého magistrátu
Znamená to, že tyto byty jsou určeny pro osoby, který z důvodu buď věku, anebo zdravotního postižení mají ztíženy přístup na trh s bydlením a potřebují taky určitou míru ochrany ze strany nájemce. Cena za metr čtvereční nájmu se pohybuje mezi 65-85 korunami za metr čtvereční.

 Radiožurnál

Reportáž ČRo – Olomouc – Odpolední vysílání
mluvčí 1,
V městských můžou nejen senioři, ale nově taky lidé od 18 let se zdravotním postižením. Rozhodli o tom radní, kteří změnili pravidla pronájem v tzv. Bytech zvláštního určení, o jaké byty se jedná a další podrobnosti nám teď poví naše reportérka Blanka Mazalová. Blanko, hezké odpoledne. A pověz, o jaké byty vlastně jde? Co to je byt zvláštního určení.

mluvčí 2,
Pěkné odpoledne. Olomouc má v těchto dnech 625 bytů zvláštního určení a dříve se jim říkalo byty s pečovatelskou službou. Tak to už asi mnozí z posluchačů začínají tušit, o co se jedná. Z tohoto počtu je přes 550 bytů pro seniory a lidi se zdravotním postižením a 68 bytů je vyhrazeno pro lidi s těžkým handicapem, a to jsou bezbariérové byty. Ten přídomek, zvláštní určení je terminus technicus, to znamená, že jsou to byty pro lidi, kteří buď kvůli věku, nebo tělesnému postižení mají ztížený přístup k bytu, mají ztížený přístup k horší přístup k tomu bytovému trhu. Město tak zvýhodnilo nájmy podle kvality a místa, tedy teď se ty nájmy těch bytů zvláštního určení pohybují mezi 65-85 korunami za metr čtverečný a jenom pro srovnání, u těch standardních městských bytů se nájem pohybuje teď kolem mezi 110 korunami za metr čtvereční, byty zvláštního určení jsou v jednotlivých domech, jsou vlastně rozesety různě po Olomouci, většinou jsou na sídlištích, na sídlištích, které byly postaveny většinou po roce 89 a například jsou blízko ulice Fischerova, Peškova nebo přichystalova.

mluvčí 1,
Proč olomoučtí radní pravidla změnili? A jak?

mluvčí 2,
Na tuto dvojotázku mi odpověděla náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská za koalici pro Olomouc a Piráti, která změnu pravidel pro získání nájmu v bytech zvláštního určení iniciovala.

mluvčí 3,
O byty takzvaně pro seniory může zažádat i člověk mladší od 18 let. Výše za podmínky toho, že je v invalidním důchodu třetího stupně, anebo je závislý na péči jiné osoby, pobírá příspěvek na péči. Vycházeli jsme vlastně z té praxe, že i výrazně mladší člověk než senior 65 plus může se potýkat s takovými zdravotními obtížemi a zároveň být odkázaný na péči někoho jiného, a to, jestli má odpovídající a stabilní bydlení přiměřený té jeho situaci, je pro něj naprosto zásadní. Takže jsme vlastně chtěli narovnat tu možnost, kterou město Olomouc doteďka otevíralo především těm seniorům i zdravotně handicapovaným a v našem pojetí teďka nebude jako rozdíl, jestli ten zdravotně postižený člověk má 35 nebo 55.

mluvčí 2,
Náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská mi potvrdila, že to hlasování o přijetí těchto změn bylo mezi experty v příslušné sociální komisi jednohlasné a tito experti považovali změnu za velmi přínosnou.

mluvčí 1,
Jak je o byty zvláštního určení v Olomouci zájem.

mluvčí 2,
Tak na to jsem se ptala vedoucího odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu Michala Majera. V pořadníku je teď zhruba 800-900 žadatelů a ročně se uvolní asi 50 bytů zvláštního určení.

mluvčí 4,
Ono to vypadá jako hrozivý převis, ale je potřeba si uvědomit, že mnoho těch lidí si dává tu žádost, jak kdyby s velkým předstihem, jak kdyby, tak jako pro jistotu, když třeba bydlí v nějakém vyšším podlaží a mají obavu, že se jim třeba za pět nebo za 10 let zhorší zdravotní stav, takže ten převis není takový, že bysme tam měli výrazný třeba počet těch žádostí o výjimku z toho pořadníku.

mluvčí 2,
A já bych tu měla ještě jednu informaci pro naše posluchače, pokud se mezi nimi najdou zájemci a o tady toto bydlení, o tady ty byty se zvláštním určením, tak si můžou na informační oddělení sociálního odboru. To sídlí ve šturzově ulici v Olomouci a tam jim v úředních hodinách úřednídnici se všemm potřebným poradí.

mluvčí 1,
Já ještě doplním, že téma bydlení v tzv. Bytech zvláštního určení uslyšíte také v reportáži Blanky Mazalové zítra v dobrém ránu Českého rozhlasu Olomouc. Blanko, děkujeme, na slyšenou.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.