Festival Hračkobraní zve na zámek v Kamenici nad Lipou  

Festival Hračkobraní zve na zámek v Kamenici nad Lipou. Fanoušci a sběratelé panenek Barbie se sjeli na Floridu. V Brně se konal mládežnický sportovní festival. Ahoj, holky a kluci. Pojďte se podívat na čtvrteční zprávičky. Tenhle vypadá složitě, tenhle taky. A, ježek v kleci, jak jenom byl ten návod, když natočíme nejdelší osten ježka, tak aby z klece vyčníval jejím nejširším otvorem, no, já na to nějak přijdu, je přece dneska den hlavolamu a zatímco já si budu dál lámat hlavu. Tak vy se podívejte na reportáž z festivalu Hračkobraní, který se koná na zámku v Kamenici nad Lipou na Vysočině.

ČT Art

redaktor
Hračky ze dřeva, papíru, vlny nebo textilu, plastové hračky byste tu hledali stěží. Hračkobraní v Kamenici nad Lipou je festival hraček z přírodních materiálů a jeho cílem je seznámit návštěvníky s tradičními českými hračkami.

Petr PECH, organizátor
Na nádvoří uvidí stánky jednotlivých výrobců hraček, co stánek, to vlastně originální výrobce, v každém jiné hračky.

redaktor
Děti si s hračkami nejen hrají, ale sami si je mohou i vyrobit. Na zámku na ně čeká zhruba 30 tvůrčích dílen, třeba paličkování, výroba proutěných košíků, panenek z vlny, malování hrdníčků nebo triček. Lea se rozhodla udělat si dřevěného hýbajícího se koníka.

LEA, 6 let, návštěvnice Hračkobraní
Nejtěžší bylo udělat ty vlnky, protože já moc neumím obloučky, ale jinak, ale pak jsem to zkrátka riskla a dokázala jsem to.

EMÍLIE, 10 let, účastnice Hračkobraní
Já jsem si tady vyrobila čelenku, jsem to udělala víc do těch zimních barev a potom jsem si ještě vyzkoušela mističku z keramiky.

žonglér
A teď jí musíme hodit z ruky do ruky tak, aby udělala jednu otočku.

redaktor
Kdo má zájem, může se v zámeckém parku naučit žonglovat s různými předměty. Sedmnáctý ročník festivalu Hračkobraní potrvá do neděle, kromě hraček a tvoření čekají na návštěvníky každý den tři divadelní představení. Ondřej Hruška, Zprávičky.

, moderátorka
Hlavolamy mi moc nejdou, tak radši zkusím nějaký kvíz. Třeba o hračkách. Která je nejprodávanější panenka všech dob. Za A to nebude, za B taky ne a za C. No jasně, Barbie. Děti si s ní hrají už 64 let, Barbie ale není jen hračka pro děti. Je to také objekt sběratelů. Ti si teď dali sraz na americké Floridě.

, redaktorka
Na sjezd zamířily stovky fanoušků a sběratelů Barbie, nejen ze Spojených států, ale i z celého světa. Vystavené byly stovky panenek všech možných národností, různých profesí a samozřejmě v rozličných outfitech, a nechyběly ani rekvizity.

Adrienne MASONOVÁ, sběratelka
Od mého dětství se to tolik zlepšilo. Je tu třeba i Barbie na invalidním vozíku. Návrháři dělají skvělou práci v tom, že podporují lidskou odlišnost a rozmanitost.

, redaktorka
O panenky je teď ještě větší zájem než obvykle. Protože v neděli vstoupil do amerických kin nový film s Barbie a Kenem.

Bill GREENING, návrhář Barbie
Pro každého sběratele je film Barbie vším, na co jsme čekali. Myslím, že opravdu zachycuje její kouzlo a opírá se o to, co na Barbie milujeme.

, redaktorka
V českých kinech se nový příběh Barbie začne promítat 20. července.

moderátorka
Přes 1500 sportovců z 22 zemí světa svedl v Brně dohromady mládežnický sportovní festival. Ve finálových bojích se v moravské metropoli představily i týmy z Česka.

redaktor
Hlavním cílem festivalu je propojovat děti, různého věku z různých zemí a z různých sportů, chlapecké a dívčí týmy se akce účastnily ve třech sportech – fotbal, basketbal a házená ve věkových skupinách od 8 do 17 let. Třeba ve finále házené chlapců do 12 let se tak utkaly Sokolnice, malá obec nedaleko Brna se základní školou z Tchaj-wanu, která souboj o zlato vyhrála jasně 30:15.

Adam MRKVICA, TJ Sokol Sokolnice
Byla to pro nás velká zkušenost, nikdy jsme takhle s Tchaj-wanem a s takovými týmy nehráli, takže jsme překvapeni a taky jsme o dost prohráli.

redaktor
Pátek začne jasnou až polojasnou oblohou, před polednem se začnou tvořit kupovité mraky, které se znovu rozpustí až večer. V údolích může teplota v noci spadnout i pod 10 °C, odpolední teploty se ale znovu přiblíží k tropické třicítce.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.