Příspěvky na péči mají nahradit mzdu  

Václav Krása

A další téma. Příspěvky na péči pro handicapované mají být tak vysoké, aby člověku, který pečuje o postiženého, nahradily mzdu, říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.
Často nedosahují ani výše minimální mzdy a nepokryjí všechny nutné potřeby. Vládní koalice ovšem má jasno. Žádná valorizace nebude. To chce ale opozice změnit.

reportáž Prima – Hlavní zprávy

13 900 Kč. To je výše příspěvku na péči, který pobírá paní Karolína na jednoho ze synů, který má postižení třetího stupně.

KAROLÍNA, matka
Co teda potom hradíme z příspěvku na péči, tak je soukromá dětská skupina 3 500 korun měsíčně bez jídla a bez nákladů samozřejmě jako okolo, no a potom veškerý možný věci, který vlastně syn potřebuje, což jsou ergoterapie, logopedie, fyzioterapie, k tomu u syna bezlepková dieta.

redaktorka
Na všechny potřeby malého Jonáše příspěvek nestačí.

KAROLÍNA, matka
Chodím na poloviční úvazek, musím ho vlastně dělat formou dvanáctihodinových služeb, protože jinak bysme to časově nezvládali. Hlavním stěžejním živitelem je můj muž, se kterým já si doma prostě podávám dveře.

redaktorka
O asistentce pro syna si paní Karolína může nechat jenom zdát.

KAROLÍNA, matka
Pokud bych ji měla mít na celou dobu, kdy já chodím do zaměstnání, no, tak to nepokryje. To samozřejmě není absolutně reálný.

redaktorka
Koalice už několikrát zopakovala, že valorizovat příspěvky nehodlá.

Zdislava ODSTRČILOVÁ, vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV
My jsme navrhovali valorizaci, ale valorizaci nejenom příspěvku na péči, ale i valorizaci úhrad za služby. V tento okamžik ani jedno vlastně v návrhu není.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
Vláda navyšuje pouze první stupeň příspěvku na péči, nebude ho valorizovat, to si myslím, že budeme chtít změnit pozměňovacími návrhy.

KAROLÍNA, matka
Valorizace příspěvků na péči je nutná. Se vlastně zdražily i služby sociální, zdražila se osobní asistence, stacionář.

Václav KRÁSA, předseda, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
My teďko aktuálně usilujeme o to, abychom aspoň jednorázově zvýšili příspěvky ve všech stupních.

redaktorka
Národní rada osob se zdravotním postižením navrhuje navýšit příspěvek na péči ve druhém stupni zhruba o 2 000 Kč. A v dalších alespoň o 10 %.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.