Lednové zvyšování důchodů  

xxx.cnb.cz

Průměrný důchod v lednu přesáhne 20 600 Kč. Ministerstvo financí to předpovídá při přípravě státního rozpočtu na příští rok. Oproti současnosti by se tak penze zvedly zhruba o čtyři stovky. Jasněji o lednové valorizaci bude během prázdnin.

reportáž ČT 1 – Události

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
Důchodci jsou jediná sociální skupina v naší zemi, které valorizace pokrývaly inflaci a všechny náklady, které jsou s tím spojeny. My s valorizacemi počítáme dál, uvidíme, jak se budou vyvíjet ta čísla, která jsou rozhodná pro valorizaci.

moderátorka
Podle opozice je navýšení nedostatečné. Naposledy důchody rostly teď v červnu, a to mimořádně průměrná penze přesáhla hranici 20 000 Kč, státy ale vyplácí na dluh. Letos už se důchodový účet za pět měsíců propadl 30 miliard korun do minusu.

redaktorka
Na víno, kávu nebo třeba něco sladkého chodí dvaaosmdesátiletá Ludmila Kadlecová s přítelkyněmi ráda, žije sama, sama trávit čas ale nechce.

Ludmila KADLECOVÁ, anketa
Nemůžeme jít do nějakých honosných restaurací, ale ráda se bavím a nejsem zapšklá, abych seděla doma a truchlila nebo něco.

redaktorka
Na důchodci nestěžuje, má ho průměrný. Zároveň ví, že kdyby potřebovala, může se spolehnout na příbuzné.

Ludmila KADLECOVÁ,
Mám teda dobrou rodinu, která by mě „podpořila“ ale nechci zasahovat do toho, prostě jsem soběstačná.

redaktorka
Teď dostávají penzisté v průměru 20 216 Kč. Od nového roku by se mohly průměrné důchody podle současných predikcí zvednout o 414 Kč.

Zbyněk STANJURA, ministr financí /ODS/
To navýšení 400 Kč, vychází zákony předpisů přesně podle pravidel, takže odpovídá to stavu české ekonomiky, odpovídá to výši inflaci, tomu, jak rostly mzdy těch, kteří se o ekonomicky aktivní.

Vít RAKUŠAN, 1. vicepremiér, předseda hnutí, ministr vnitra /STAN/
Důchodce v těch minulých letech byly poměrně sanováni v rámci statistických průzkumů jako skupina, která opravdu, které ty inflační tlaky byly kompenzovány. Ten růst penzí bude takový, aby důchodci skutečně nebyli žádným způsobem ohroženi.

redaktorka
Podle opozice je ale takové navýšení nedostatečné. Zároveň připomínají, že koalice omezila mimořádnou červnovou valorizaci. To poslanci hnutí ANO napadli u Ústavního soudu.

Alena SCHILLEROVÁ, bývalá ministryně financí /ANO/
Kdyby vláda trestuhodně vlastně nezpomalila tu valorizaci, tak už dnes by ten nárůst byl ještě plus asi o 1 000 Kč v průměru vyšší.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /SPD/
Záleží samozřejmě na tom, jak skutečně se ty ceny klíčových komodit, to znamená potravin, energií a bydlení, budou vyvíjet v tom druhém pololetí, a pokud bysme viděli, že tyto ceny nadále jsou vysoké a nadále rostou, tak bychom určitě navrhovali nějakou mimořádnou pomoc.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí ČR
Platí to, že budeme valorizovat plně o inflaci a vlastně pokrýváme důchodcům prakticky plně ty dopady inflace. Když se podíváme, za poslední rok a půl důchody v České republice vzrostly o 30 procent.

redaktorka
Jak přesně bude řádná valorizace od ledna vypadat, ministerstvo teprve zveřejní.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.