Vláda schválila daňový balíček  

parlament sněmovna poslanci

Vláda jedná o tom, jestli dá zelenou konsolidačnímu balíčku, který by měl jen příští rok přinést úsporu přes 90 miliard korun a v příštím roce přes 50 miliard.

Plán, který má změnit více než 60 zákonů, chce schválit kabinet beze změn. Všechny úpravy v něm má totiž v dalších týdnech připravovat Poslanecká sněmovna.

reportáž Prima – Hlavní zprávy

Už od rána vláda tvrdí, že dnešní schválení bude formalita. To nejdůležitější, tedy hledání shody uvnitř pětikoalice na všech úpravách, ale zůstane i po dnešku stále aktuální.

Ivan BARTOŠ, předseda hnutí, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj /Piráti/
Jsou to ty menstruační pomůcky, které mají v řadě států prostě tu sníženou daň nebo nulovou daň, u různých těch neřestí, jak se říká, tabákových výrobků, aby ta cena skutečně měla i ten regulační princip na základě škodlivosti, je to třeba otázka minerálních vod.

redaktor
Pětikoalice se ale dopředu dohodla, že všechny návrhy na změny bude řešit až před druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Tím mimo jiné získá několik týdnů k diskuzi navíc.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
Tak, abychom se na tom opravdu mohli dobře dohodnout i se zástupci jak zaměstnavatelů, zástupci odborů, aby pro druhé čtení byl potom připraven komplexní pozměňující návrh, na kterém bude samozřejmě shoda i koaliční.

redaktor
K tématu se ale v dolní komoře chystá promluvit i opozice.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu, člen rozpočtového výboru /nestr. za ANO/
Budeme dávat návrhy, budeme ten balíček rozebírat, budeme se ptát, budeme nabízet alternativu, budeme se snažit diskutovat, budeme se snažit ovlivnit některé rozumné koaliční poslance.

Jan HRNČÍŘ, poslanec, místopředseda rozpočtového výboru /SPD/
My připravujeme celou řadu pozměňovacích návrhů, kdy se opravdu budeme snažit alespoň vylepšit trošičku ten vládní návrh, a určitě to bude trvat dlouhé hodiny.

redaktor
Sněmovna by se návrhem daňového balíčku mohla v prvním čtení zabývat už na svém dalším zasedání, které začne 11. července. Jan Socha a Šimon Pilek, CNN Prima News.

moderátor
A jednání vlády ve Strakově akademii sleduje kolega Jan Socha. Honzo, jaké jsou nejnovější informace? Už tedy vláda dala balíčku zelenou a skutečně bude zatím beze změn, nebo by nějaké úpravy přece jen mohly projít už teď?

Jan SOCHA, redaktor
Hezký večer ze Strakovy akademie. Tak podle těch informací, se kterými v tuto chvíli pracujeme, tak vláda už konsolidační balíček schválila. Jako první totiž o tom informoval prostřednictvím svého twitterového účtu ministr pro životní prostředí Petr Hladík. Ačkoliv ten svůj tweet vzápětí smazal, tak poté informovalo hnutí STAN ve své tiskové zprávě, že přijetí toho konsolidačního balíčku v té podobě, jak ho předložilo Ministerstvo financí, tak podpořilo. To je zároveň i odpověď na tu tvou druhou otázku, zdali se na tom balíčku něco změnilo, nebo nezměnilo, jak už zaznělo i v reportáži, tak ty větší parametrické změny ministři oznámili, že proběhnou případně až v rámci legislativního procesu ve Sněmovně, tedy dneska ministři řešili spíše jen nějaké technické nedostatky. Každopádně jak to skutečně bude, tak to se dozvíme až na tiskové konferenci, která by měla tady ve Strakově akademii proběhnout, zatím ten čas ale není jasný, ale jakmile se ho dozvíme, tak samozřejmě vám tu tiskovou konferenci nabídneme živě v našem vysílání.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.