Endoskopie odstraní časně nalezené nádory

Endoskop

Komplikace akutních zánětů slinivky břišní, onemocnění žlučových cest nebo léčba časných karcinomů trávicí trubice. S tím vším si dnes už dokáže poradit endoskopie. V mnoha případech dokonce nahrazuje tradiční operace. Pro pacienta je podle odborníků na trávicí trakt – gastroenterologů – endoskopický přístup častěji výrazně šetrnější a přináší méně rizik než otevřené chirurgické metody. Právě o tom, kde všude se endoskopie stane kromě vyšetřovací i léčebnou metodou, diskutovaly stovky gastroenterologů na 44. českých a slovenských endoskopických dnech v Olomouci – největším tuzemském gastroenterologickém kongresu letošního roku.

Velký rozvoj zaznamenává endoskopie například v léčbě komplikací onemocnění slinivky břišní a žlučových cest. „V případě akutního zánětu slinivky břišní dokáže ultrazvuk spojený s endoskopem vyčistit a odstranit nekrózy v oblasti slinivky břišní tunelem vytvořeným přes stěnu trávicí trubice. Pacienti díky tomu nemusí na operaci, která je v těchto případech extrémně riziková,“ popisuje doc. MUDr. Ilja Tachecí, předseda výboru České gastroenterologické společnosti a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky LF UK a FN Hradec Králové. „Endoskopicky se dají drénovat také abscesy či dutiny v okolí nebo propojovat orgány. Pokud například nádor zablokuje dvanáctník, dokážeme udělat endoskopicky spojku přímo mezi žaludkem a tenkým střevem pomocí speciální výztuže – takzvaného stentu,“ dodává.

Zásadní roli hraje endoskopie také v léčbě časných karcinomů trávicí trubice. Odborníci umí pomocí endoskopických metod odstranit časné nádory jícnu, žaludku nebo tenkého a tlustého střeva, které se ještě nerozšířily dále do těla. V tomto případě stojí tzv. digestivní endoskopie úplně na začátku stanovení onkologických diagnóz. „Druhá možnost jejího využití je u pacientů v pokročilém stadiu rakoviny. Lékaři díky endoskopickým metodám umí zlepšit a prodloužit život pacientů, které není možné operovat. Typické je to právě pro oblast slinivky, žlučníku nebo žlučových cest,“ přibližuje doc. MUDr. Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc.

S nemocemi trávicího traktu se v Česku potýkají miliony lidí. O ty, co mají obzvláště komplikované nálezy, se od začátku letošního roku stará šestnáct Center vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii. O jejich schválení usilovali gastroenterologové řadu let a podmínkou akreditace byly například dostatečné zkušenosti pracoviště s pokročilou endoskopií či přítomnost zvlášť proškolených odborníků. Centra se zapojují do ambiciózních projektů s možným celonárodním dopadem. Jedním z nich je program včasného vyhledávání rakoviny slinivky břišní u osob ve vysokém riziku tohoto onemocnění.

„Každé takové centrum musí splňovat řadu kritérií, ať už se jedná o dostatečný počet specializovaných lékařů a jimi provedených zdravotních úkonů, nebo vybavení na špičkové úrovni,“ popisuje doc. Ilja Tachecí. „Ministerstvo zdravotnictví chce vytvořit síť 30–35 center se specializovanou endoskopickou péčí. Tato pracoviště by měla pokrýt celou Českou republiku,“ dodává.

Důvodem, proč tato centra vznikají, je, aby se pacientům dostalo co nejkvalitnější a zároveň dostupné vysoce specializované endoskopické péče. „Často se jedná o hodně specifické a náročné zákroky, které vyžadují dostatečné zkušenosti. Právě proto se pacienti se složitými nálezy soustřeďují v nově vzniklých centrech,“ vysvětluje doc. Ondřej Urban.

Ve specializovaných centrech pro digestivní endoskopii se klade velký důraz nejenom na léčbu pacientů, ale i na efektivitu a kvalitu péče. Centra by měla napříč celou Českou republikou garantovat časovou dostupnost u diagnóz, kde hrozí nebezpečí z prodlení. Neméně důležitým úkolem specializovaných pracovišť je také posilování každodenní mezioborové spolupráce. „V každém centru se nachází odborníci různých specializací – nejenom gastroenterologové, ale i chirurgové, onkologové, radiologové, anesteziologové či patologové. To vše zvyšuje kvalitu poskytované péče. O tom, co je pro pacienta v danou chvíli nejvhodnější, totiž nerozhoduje jednotlivec, ale celý odborný tým,“ zdůrazňuje doc. MUDr. Přemysl Falt, zástupce přednosty pro léčebnou péči II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.