Zavede se screening k odhalení rakoviny slinivky?

Česko by jako první na světě mohlo zavést masový screening k odhalení rakoviny slinivky. Novou metodu vyvinuli vědci z Univerzity Pardubice. Riziko umí odhalit ze vzorku krve. Rakovina slinivky patří mezi onemocnění s velmi vysokou mírou úmrtnosti, hlavně kvůli pozdní diagnóze.

reportáž ČT

Důležitý krok k výzkumu, který běží od roku 2011. Takhle mluvil jeho autor skoro na den přesně před pěti lety, když si metodu patentoval.

Michal HOLČAPEK, vedoucí výzkumu, Univerzita Pardubice
Dokážeme určit, že profil neodpovídá zdravému jedinci, a následně potom v případě těch pozitivně zachycených je potom zašleme na onkologickou kliniku.

redaktor
Teď jeho výzkum míří po řadě nezbytných ověření do fáze klinických testů.

Michal HOLČAPEK, vedoucí výzkumu, Univerzita Pardubice
V současné době třeba pro karcinom slinivky máme tu správnost větší než 90 %.

komentář
Je potřeba zajistit zhruba 600 dobrovolníků.

redaktor
V tuzemských nemocnicích, proto budou rizikovým pacientům testovat odebranou krev a výsledky srovnávat s dosavadní metodou. Ta sice je běžně k dispozici, ale je mnohem víc zatěžující. V Česku jsou ročně schopni analyzovat až 20 000 vzorků.

Jana UNAR VINKLEROVÁ, Czecrin, síť pro klinický výzkum v ČR
Chtěli bysme, aby to probíhalo napříč celou republikou, v tuto chvíli je domluveno šest komplexních onkologických center.

Michal HOLČAPEK, vedoucí výzkumu, Univerzita Pardubice
Nikde na světě neexistuje screening rakoviny slinivky, takže pokud bychom to dokázali v řádu několika let vyvinout, tak bysme mohli být první na světě.

redaktor
Metoda stojí na zjištění, že krev lidí s nádorem slinivky má jiné složení lipidů. Zjednodušeně řečeno, tuků a dalších látek. Díky tomu jde nemoc odhalit včas. Loni si tuto diagnózu u nás vyslechlo 2 400 lidí. Kvůli pozdním nálezům pak až 90 % nemocných zemře.

Česká televize.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.