Víkendové tipy

ilustrační foto: sevenbates sxc.hu

Děti přivítají léto v zoo i v zahradách v Litoměřicích

Vstupné je pouze 50 Kč na osobu, děti do 100 cm a ZTP/P mají vstupné zdarma Česká hračka na zámku Kde? Zámek Šluknov Kdy? Od 1. července do 31. srpna Proč? Po celé letní prázdniny od 1. července do 31. srpna 2023 si malí i velcí návštěvníci mohou hrát s legendárními hračkami, které se vyráběly v tehdejším Československu. Letní herna ČESKÁ HRAČKA představí rodinám s dětmi designové hračky ze 70. a 80. let minulého století, které se díky nadčasovému designu vyrábí dodnes.

Zámecké Půtovy slavnosti

24. června Kde: zámecký park v Kvasinách Za kolik: dospělí 200 korun, děti, ZTP, studenti, důchodci nad 65 let 100 korun, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) 500 korun, děti do 3 let zdarma Proč přijít: Zámecké Půtovy slavnosti jsou zárukou atraktivní podívané a zábavy. Na úvod se chystá tradiční průvod účastníků v dobových kostýmech, hlavní program je však soustředěn v zámeckém parku, kde můžete navštívit kromě řady stánků středověké rytířské ležení a také rytíře v akci, a to při šermířských vystoupeních i rovnou v bitvách.

Slavnosti solné Zlaté stezky Prachatice

ve dnech 23. – 24. června od 10 h Kde: Prachatice – Velké náměstí, Parkán, Hradební ulice, park hospice Vstupné: 150 Kč v předprodeji / 200 Kč na místě, děti 11 až 15 let, ZTP a 65+ 80 Kč, děti do 10 let včetně zdarma Proč přijít: XXXI. ročník tradičních městských slavností. Každoročně jsou historie a rozkvět města ve 14. až 16. století připomínány na Slavnostech solné Zlaté stezky, kde je v posledním týdnu měsíce června ukázkami dobových řemesel, kulturními programy, trhy a průvody v historických kostýmech přiblížena sláva města.

Liberecké atrakce za super cenu

Rok 2023 je pro Liberecký kraj rokem velkých novinek. Jednou z těch největších je Elpass, jde o zvýhodněnou vstupenku do příspěvkových organizací.

Projekt Elpass vznikl pod záštitou zoologické zahrady v Liberci společně s libereckou botanickou zahradou, Muzeem Českého ráje v Turnově, Oblastní galerií Liberec, Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě a libereckým Severočeským muzeem.
A proč si vybrat pro svůj další výlet právě Liberec? Protože tady se nudit nebudete! Liberecká zoo je nejstarší zoologickou zahradou v České republice, její začátky sahají dokonce až k roku 1904. Na prohlídkové trase, která měří přibližně dva kilometry, lze pozorovat více než 160 druhů zvířat.
Botanická zahrada Liberec má zase nejpestřejší sbírky exotických rostlin. Nejžádanějšími pěstovanými doménami jsou sbírky orchidejí, kapradin či broméliovitých a masožravých rostlin.
Nádhera a pestrost drahých kamenů, ale také muzeum plné zábavy, akce i poučení – to je Muzeum Českého ráje v Turnově. Čekají vás tu bohaté sbírky z archeologie, etnologie, mineralogie, historie, umění či horolezectví.
Oblastní galerie Liberec zase letos oslaví 70 let od svého založení. Pečuje o rozsáhlé umělecké sbírky a návštěvníkům nabízí prohlídku čtyř stálých expozic evropského a českého umění.
Významné výročí slaví také Severočeské muzeum v Liberci. Je tomu totiž už 150 let, co bylo prvně otevřeno. Mezi lety 2018 a 2020 pak prošlo nákladnou rekonstrukcí a aktuálně zde naleznete nové expozice uměleckých řemesel a průmyslu, kterým je vyhrazeno celé jedno patro muzea.
A nezapomeňme ani na Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě, jež sídlí v bývalém augustiniánském klášteře. Areál nabízí přírodní a historické expozice, knihařskou dílnu, kovářskou expozici, interiér chalupy Vladimíra Menšíka nebo ukázku těžby uranu na Českolipsku.
Zájemci o vstupenku mají na výběr ze dvou základních variant: Elpass Grande a Elpass Mini. Elpass Grande zahrnuje vstup do všech již zmíněných příspěvkových organizací, a to za 440 korun. Nákupem této vstupenky tak ušetříte 230 korun.
Zlevněný Elpass Grande je za cenu 220 korun a zakoupit si jej mohou děti ve věku od 3 do 5 let, studenti s platným průkazem, senioři 65+ a ZTP. Sleva této vstupenky je 220 korun.
Elpass Mini je vždy sestaven ze vstupenky do liberecké zoo + jedné další organizace. Návštěvníci mají navíc opět možnost zvolit si základní či zlevněnou variantu. Nákup Elpassu probíhá přes web elpass.markomat.cz. Po zaplacení zájemce obdrží QR kód, kterým se prokáže u pokladen daných organizací. Platnost Elpassu Grande je 14 dní od zakoupení, Elpassu Mini 30 dní. Máte tedy spoustu času v klidu projít všechny atrakce a užít si postupně každou z nich.
Více tipů na výlety naleznete na webu www.liberecky-kraj.cz nebo na sociálních sítích Region Liberec.

Do Telče za poznáním i zážitky

V roce 1992 bylo historické jádro Telče zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Představuje výjimečně zachovalý architektonický komplex, jehož součástí je renesanční zámek a náměstí. Právě znovuotevření telčského zámku po rozsáhlé rekonstrukci bude jednou z hlavních událostí letní sezony. Pět prohlídkových tras čeká na návštěvníky od 28. července. K návštěvě lákají i další objekty – Telčské podzemí, věže sv. Jakuba a sv. Ducha nebo pobočka Muzea Vysočiny. Na své si přijdou milovníci výtvarného umění v nově otevřené stálé Expozici Míly Doleželové v Univerzitním centru Masarykovy univerzity nebo na výstavě obrazů Jana Křena v Městské galerii Hasičský dům.
Malebnou Telč nazval František Kožík ve svém stejnojmenném románu „městem šťastných lásek“. Navštivte ji v letošním létě a dáte spisovateli určitě za pravdu. Letní atmosféra Telče je výjimečná. Vyhlášený dvoutýdenní vícežánrový festival Prázdniny v Telči přináší nejen hudební zážitky. Na konci srpna nad městem vzlétnou horkovzdušné balony a ve stejném termínu bude pouťová atmosféra provázet Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna. Děti milují jízdy parním vlakem v rámci Parního léta. Pokud preferujete aktivní dovolenou, využijte vycházkových tras po městě nebo inline stezku Lipky. Nebo se vydejte na kole po cyklotrasách, které vás zavedou například na nedaleký hrad Roštejn. Připraveny jsou singletrailové terénní stezky pro horská kola. Pohyb můžete spojit s podporou organizace Sdílení a absolvovat benefiční Běh městem šťastných lásek.
Kontakt: Turistické informační centrum Telč nám. Zachariáše z Hradce 10 588 56 Telč tel.: +420 567 112 407-8 e-mail: info@telc.eu www.telc.eu

PROGRAM – VYBRANÉ AKCE

8.–16. 7. Music Academy Telč Mezinárodní mistrovské kurzy pro mladé hudebníky propojující českou a francouzskou kulturu www.akademietelc.cz 29. 7. Draci v Telči 3. závod Seriálu závodů dračích lodí Vysočiny 2023 na Štěpnickém rybníku www.dragonboard.cz 28. 7. – 13. 8. Prázdniny v Telči Vícežánrový festival (koncerty, tvůrčí dílny, divadelní představení, výstavy, pohádky) www.prazdninyvtelci.cz 30. 7. – 5. 8. Běh městem šťastných lásek Benefiční akce na podporu organizace Sdílení. Nezávodní běh je vhodný celé rodiny, děti, seniory, ale také pro vozíčkáře.
www.behyprohospice.cz 18.–19. 8. Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna Tradiční dvoudenní městská slavnost s bohatým programem 18.–20. 8. Balony nad Telčí Setkání posádek horkovzdušných balonů z celé České republiky https://telc.balon.cz/

Pod Kuňku míří Kabáti a na závodiště Škwoři

České hrady a Friends Fest. Dva největší prázdninové festivaly na Pardubicku. Ten první se koná 21. a 22. července pod Kunětickou horou, druhý 12. srpna na dostihovém závodišti.

Přežily na rozdíl od jiných i těžké covidové roky. Lidé je mají rádi a chodí na ně v tisících. Letos tomu nebude jinak. České hrady a Friends Fest už patří k tradičnímu prázdninovému programu mnoha rodin.
Kunětická hora a muzika všech barev a žánrů. Tohle spojení funguje už více než patnáct let. V tradičním termínu, v druhé polovině července, rozbalí svá dvě velká pódia cirkus zvaný České hrady – dvoudenní hudební monstr festival. A nutno dodat, že letos bude akce ještě větší než obvykle. A může za to pět písmen, která řeknou vše podstatné.
Kabát.
Ano, po několika letech se do programu „hradů“ vrací teplický kvintet, který sám o sobě dokáže vyprodávat stadiony a ty největší české arény. „Po letech omezování chceme fanouškům festivalu dopřát Hrady CZ opět ve velkém stylu – se dvěma pódii, větším množstvím účinkujících a hlavně se špičkou hudební scény, jako jsou kapely Kabát, Wanastowi Vjecy, Kryštof, No Name a řada dalších hudebníků. To vše doplněné unikátním doprovodným programem pro celou rodinu nabízejícím možnost navštívit památky. S Hrady CZ prožijete prázdninové víkendy naplno,“ uvedli organizátoři Michal Šesták a Viktor Souček.
Ti zároveň přicházejí ještě s jednou novinkou navíc. Program na všech hradech bude úplně stejný, takže fanoušci už nyní mohou zjistit přesné časy, kdy vystoupí jejich oblíbenci. „Koncerty se již tradičně odehrávají na loukách v těsné blízkosti hradních památek. Součástí doprovodného programu proto i letos budou legendární hradní karnevaly s vyhlášením nejlepších masek, které proběhnou v rámci programu vždy v pátek od 19.30 hodin – každý, kdo přijde v masce, dostane dárek a nejlepší masky budou oceněny přímo na festivalovém pódiu, uvedla tisková mluvčí zavedeného festivalu Martina Reková.
Festival Hrady CZ si podle ní nadále udržuje i vysoký komfort ubytování v přilehlém kempu. „Návštěvníci tak mohou za poplatek opět využít tzv. VIP kemp PLUS v ‚hotelové‘ kvalitě v ceně s postaveným stanem, dvěma karimatkami a dvěma spacáky a sociálním zařízením včetně recepce připravený na okamžité přespání bez starostí. Samozřejmostí jsou placené VIP kempy na úrovni klasických moderních kempů se sprchami a splachovacími toaletami, úschovny kol a zavazadel, ale i klasické stanové městečko zdarma. Chybět nebudou wi-fizóny v areálu festivalu,“ dodala Reková.
Lístky na festival Hrady CZ lze zakoupit v síti Ticketstream. Na místě bude vstupné stát 1 100 korun na pátek, 1 200 korun na sobotu a permanentka na oba dva dny 1 900 korun. Připravené jsou slevy pro děti, ZTP/P a seniory.

FESTIVAL PLNÝ AMERIKY

Trochu jiný druh zábavy se pak bude podávat v půlce srpna na dostihovém závodišti. Byť i na něm v rámci Friends Festu v závěru programu zazní drsný rok. O ten se postará kapela Škwor.
Ovšem hudba není hlavním mottem akce, která je určená pro celé rodiny včetně těch, do nichž patří i malé děti. Festival se totiž pyšní odkazem na USA.
K vidění jsou tak vždy americká auta všech velikostí, indiáni, vojáci s emblémy US Army, rodeo show a mnohé další. Populární jsou pak také různé soutěže s americkou tematikou. V minulých letech se lidé bavili pohledem na nešťastníky, kteří se často úplně zničili v boji o to, kdo sní ostřejší chilli, letos se zase budou pojídat hamburgery. „Také o sobě tvrdíte, že máte rádi burgery? Na naši soutěži jich v časovém limitu můžete sníst, kolik se jich do vás vejde. A ještě navíc můžete vyhrát,“ lákají zájemce se silným žlučníkem pořadatelé festivalu.
Na akci se předvedou také nejsilnější muži z celé České republiky. Poměří své síly v několika extrémně těžkých disciplínách. „Uvidíte například tahání několikatunového tahače Ford Trucks F-MAX, zvedání masivní dřevěné klády nad hlavu nebo přetáčení obřích pneumatik,“ uvedli organizátoři v pozvánce.
Od 10 do 18 hodin se v areálu závodiště koná v rámci festivalu i dětský den. Atrakcí pro nejmenší je více než dost. „Jako každý rok máme pro děti přichystané různé nafukovací atrakce, jako je lezecká stěna, skákací hrad, nebo jedinečnou opičí dráhu. Mohou si také vyzkoušet simulátor řízení F1, střelnici Buffalo Bill nebo dětskou projížďku na koni. A nejlepší na tom je, že je vše v ceně vstupného,“ dodali pořadatelé, kteří už dali do prodeje vstupenky.
Ty jsou k mání v síti Ticketlive. Do konce července se dá jeden lístek pořídit za 350 korun. Do 11. srpna pak za 400 korun a v den akce bude za 450 korun. Děti do jednoho metru mají v doprovodu dospělého vstup zdarma.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.