Gastrothon dorazil do Plzně  

foto: Flicker.com

Už druhý ročník Běhu pro Fridu měl cíl v plzeňské kozlovně na Doubravce. Výtěžek z tzv. Gastrotonu je určen na pomoc lidem s Friedreichovou ataxií. Tedy lidem, kterým se zhoršuje motorika a stabilita a jsou odkázáni na invalidní vozík.

reportáž Zprávy ZAK TV

redaktor
Tady už vidíte odvážné dámy, které se vydaly pěšky 50 km, aby podpořily lidi s Friedreichovou ataxií, lidově řečeno s Fridou.

Pavla DOLENSKÁ, Gastrothon tým
Jsme začali v Žebráku s tím, že si dáme 50 km pěšky až sem. A prošli jsme Žebrákem přes Rokycany, kolem Ejpovic. Pak zase přes Doubravku až sem. Chytnul nás déšť. Takže jsme po cestě potkali takovýho pána, který nám dal pivo, abysme se trošičku, abysme přečkali ten déšť. Bylo to náročný, ale hezký jako každý ročník.

Michal BRABEC, manažer restaurace
Maraton probíhá. Je to Gastrothon. Je to běh z Prahy do Plzně. Buď se může běžet, nebo je co na kole, nebo je to jít pěšky. Je to hlavně jakoby kvůli nadaci, že se vybírá pro jednoho klučinu na vozejku a pořádá to samozřejmě naši majitelé z H5.

Vladimír HOUŠKA, zakladatel společnosti Frieda
Nás to těší, že vlastně vůbec takhle akce vznikla a že to těm pacientům, který opravdu si vytáhli nějak černou kartu, může nějakým způsobem pomoct.

Michaela HOUŠKOVÁ, zakladatelka společnosti Frieda
Tahle akce dneska byl vlastně běh pro Friedu, pro naši pacientskou organizaci, která vlastně se stará o pacienty s takovou nešťastnou nemocí, která se jmenuje Freichova ataxie.

Miroslav SEDLÁČEK, redaktor
Akce se zúčastnil také mladý muž se zmíněnou nemocí. Ačkoliv je upoutaný na vozík, stal se dobrovolníkem ve společnosti Frieda.

Jakub PROCHÁZKA, dobrovolník společnosti Frieda a pacient s FA
Tak ta je určitě jako super. Myslel jsem se, že by tam měla být jedna ze základní vlastností každýho u mě se vcítit do nikoho, kdo třeba nemá takový možnosti. Já už o tom můžu jakoby vyprávět, protože část života jsem si prožil jako zdravej a postupně se mi horší ten stav. Přehodnocuju tak jakoby, jakým způsobem koukám na to, jak se může pomoct komu pomoct a má to určitě jakoby smysl.

redaktor
Běh pro Friedu se konal už podruhé a jeho výtěžek je určen na pomoc pacientům sdružených ve Friedě.

Michaela HOUŠKOVÁ, zakladatelka společnosti Frieda
Fyzioterapie, rehabilitace, hipoterapie. Prostě jakýkoliv pohyb, který může trošku ty pacienty jim ulevit a pomoct. Takže budeme přispívat našim 40 pacientům na toto.

televize ZAK

Friedreichova ataxie je nejčastější dědičné onemocnění zadních míšních provazců a mozečku, jehožpatologickým projevem je degenerace nervové tkáně hlavně v oblasti mozečku, který řídí motoriku a rovnováhu.[1][2]

Poprvé byla pojmenována německým neurologem Nikolausem Friedreichem v roce 1863. Výskyt nemoci je v běžné populaci 1 : 50 000.[3]

Patologie
Friedreichova ataxie způsobuje horší koordinaci pohybů (ataxie), poruchy citlivosti, zhoršení rovnováhy a srozumitelnosti řeči.

První příznaky se běžně objevují do desátého roku života. Mohou se však objevit i v předškolním věku nebo v dospělosti. U postiženého se objevuje nejprve porucha chůze a dále projevy ztráty koordinace, zhoršení sluchu a zraku, nezřetelná řeč, cukrovka, skolióza, svalová slabost v horních i dolních končetinách a někdy také zbytnění srdečního svalu.

Lidé trpící tímto onemocněním jsou často upoutáváni na invalidní vozík. Nemoc nemá vliv na inteligenci jedince.

Jelikož jde o poškození nervové soustavy, která se jako jediná v lidském těle neregeneruje, je Friedreichova ataxie neléčitelná, ale rehabilitací lze projevy zpomalit.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.