Neslyšící futsalisté chtějí na MS v Brazílii

Futsal

Neslyšícím futsalistům se poprvé podařilo uspět v postupu na mistrovství světa. To se bude konat letos v listopadu v Brazílii. Shánějí na to peníze prostřednictvím Hit Hit.

Mistrovství světa neslyšících ve futsalu se koná pravidelně každé 4 roky. Česká reprezentace však ještě nikdy neměla tu čest zúčastnit se.

Náš tým futsalu se na ME ve futsalu v Itálii umístil na krásném 4.místě, tím si zajistil historický postup na MS ve futsalu, které se bude konat v letošním roce od 10. – 19.11.2023 v Brazílii. Futsal je naše srdcová záležitost, v našich řadách přibývá stále více hráčů, kteří mají odhodlání a chuť bojovat nejen s neslyšícími, ale také se slyšícími protihráči. Jdeme do toho naplno. Máme podporu svých nejbližších, přátel a známých, ale ani to nestačí. Finance sháníme na vlastní pěst od prosince 2022.

Co je náš cíl?

Naším cílem je získat potřebné prostředky na to, abychom se mohli v Brazílii někde ubytovat. Jsme sportovci a potřebujeme místo k odpočinku. Takže náš cíl je místo pro „ přespání “ a samozřejmě si dáváme za cíl reprezentovat ČR, jak nejlépe dovedeme.

Detaily

Jsme mladý, sympatický tým složený z 19 reprezentantů, tj. 14 hráčů a 5 členů realizačního týmu, ale i přes to, že děláme, co můžeme, chybí nám ještě pár kroků k tomu, aby se nám splnil náš sen. Velmi intenzivně se připravujeme – trénujeme, jezdíme na soustředění, hrajeme přáteláky s různými kluby, abychom se v co nejlepší formě mohli postavit proti takovým týmům jako jsou Brazílie, Španělsko, Írán a další. Projekt prospěje neslyšícím sportovcům, kteří nemají tolik příležitostí ukázat veřejnosti, že dokážou zdolávat úspěchy jako slyšící komunita. Celkově prospěje komunitě neslyšících dostat se do podvědomí širší veřejnosti a v neposlední řadě také pomůže k socializaci. Vzhledem k tomu, že se nám nedostává dostatečné finanční podpory se strany Národní sportovní agentury, rádi bychom se jako tým reprezentace zapojili do projektu Hit Hit, který nám může pomoci dosáhnout možnosti se, historicky poprvé, účastnit MS ve futsalu v Brazílii. 

…a ještě něco navíc

Není futsal jako futsal – tak například rozhodčí u neslyšících nepoužívá píšťalku, ale mává rukama. Takže můžete zažít při sledování našich zápasů i úsměvné situace, jako třeba, když si hráč v zápalu boje nevšimne signálu rozhodčích a hraje dál. :) Někdy se můžete setkat také s tím, že je na střídačce přítomen tlumočník nebo tlumočnice do znakového jazyka. Některé týmy mají slyšící trenéry. My máme výhodu, že náš slyšící trenér a masér umí znakový jazyk a domluví se s námi v pohodě.

I přes náš hendikep jsme však schopni hrát futsal i se slyšícími týmy. Někteří naši hráči hrají futsal ve „slyšících“ týmech.

Projekt je na této web stránce Hithit – Poprvé v historii se neslyšící futsalisté probojovali na MS!

Kdo jsme?

Naše organizace STK Futsalu pracuje pod Českým deaflympijským výborem. Reprezentace futsalu odehrála mnoho přátelských zápasů, mezinárodních turnajů i kvalifikací při bojích o postup na ME a MS. První mezinárodní turnaj ve futsalu se konal v Praze v roce 2012, kde český tým skončil na 3.místě. Na dalším mezinárodním turnaji, který byl o dva roky později v roce 2014, jsme skončili na krásném prvním místě. Tým reprezentace se zúčastnil i kvalifikace o postup na ME v roce 2017, kde skončil na 2. místě a zajistil si tím postup na ME ve Finsku 2018. V roce 2021 při kvalifikaci ME ve Švédsku si zajistili postupem z druhého místa účast na ME do Itálie. V Itálii v říjnu 2022 skončili na 4. místě a historicky postoupili na MS v Brazílii.

Co jsme už dokázali?

  1. Předseda sekce futsalu Českého dealympijského výboru, pan Jiří Kolíska, se stal dlouholetým funkcionářem a to již od roku 2010.
  2. V prosinci 2017 poprvé v historii proběhla v Praze kvalifikace o postup do ME ve Finsku 2018.
  3. Futsal 2017 ve videu – Futsal 2017 kvalifikace v Praze – neslyšících
  4. V letošním roce 2023 jsme byli poprvé pozváni na Galavečer FAČR , kde náš reprezentační tým futsalu dostal trofej.
  5. Pořádali jsme mezinárodní turnaj v Praze v roce 2012 a 2014, zúčastnili jsme se turnajů v Dánsku, Maďarsku a Slovensku, přátelských zápasů proti Švýcarsku, Ukrajině, Kuvajtu, Polsku i slyšícím týmům jako jsou prvoligový Chrudim, UPOL Olomouc, Amor Vyškov, Malibu Mladá Boleslav a v říjnu nás čeká zápas proti Interobal Plzeň, který se stal letos mistrem ligy.

Proč to děláme?

Děláme to, protože nás to baví, naplňuje a spojuje dohromady. I když je pro nás stále těžší udržet celou partu v chodu, nevzdáváme se a dál se snažíme i přes všechny překážky bojovat a realizovat se. Od našeho postupu velmi aktivně sháníme jakékoliv finance, které by nás posunuly blíž ke splnění jednoho z našich snů. Věříme, že účast na MS posune futsal neslyšících dál a otevřou se nám nové možnosti. Doufáme, že právě vy byste nám mohli pomoci na naší cestě k vytouženému úspěchu.

Projekt je na této web stránce Hithit – Poprvé v historii se neslyšící futsalisté probojovali na MS!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.